Mniej więcej tak. Ale czasami i tak nie zadziała i znacznie prościej/szybciej jest to pendrive czy zewnętrznym dyskiem zrobić (pomijam prędkości transferu po WiFi)MAREKMAREK pisze:Coś takiego jak tu ?
Router Edimax 3g-6200n
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router Edimax 3g-6200n
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ale pomijając to , to router za tą cenę działa świetnie - co prawda net chodzi trochę wolniej, ale za to na 2 kompy. Sprzedawca proponował zakupić mocniejszą antenkę do wi fi , ale jest to chyba zbędne...
- Cisek
- Stały użytkownik forum
To w tym routerze można wymienić antenę
?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co mi się wydaje, to jest to antena zamontowana na stałe, bez możliwości zmiany na innąCisek pisze:To w tym routerze można wymienić antenę?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Początkujący użytkownik forum
Są 2 rodzaje tych routerów - Jeden z możliwością wymiany anteny (nowsze) i drugi bez takiej możliwości (starsze), różnią się tylko informacją na opakowaniu o możliwości wymiany anteny lub brakiem takiej informacji.
-
W tym routerze jest możliwość wykręcenia anteny, wymiany raczej też, skoro sprzedawca proponował mi mocniejszą antenę, nie wiem tylko czy do użytku domowego jest potrzeba wymiany tej anteny ?
Po kupieniu karty sieciowej edimaxa 802.11n , zasięg wifi mam maxymalny, żadnych problemów z zasięgiem przez ścianę ( korzystałem w laptopie ), tak więc antena w tym routerze jest wystarczająca na normalne mieszkanie / dom. [/quote]

- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie mozna wymusic "3g tylko" z poziomu routera?
Sciagnij sobie instrukcje: http://www.edimax.pl/images/Image/manua ... Manual.zip
I zobacz na stronie 20 (wg stopek) / 21 (wg numeracji acrobata). Tam jest zrzut ekranu gdzie wybiera sie service i tam jest wybrane aktualnie "3G/3.5G Only (UMTS/HSPA/HSDPA)".
Tutaj zrobilem zrzut zrzutowi i zaznaczylem na niebiesko:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ja mam pytanko, czy mozna jakos monitorowac ilosc wyslanych/odebranych danych z poziomu webGUI?
Sciagnij sobie instrukcje: http://www.edimax.pl/images/Image/manua ... Manual.zip
I zobacz na stronie 20 (wg stopek) / 21 (wg numeracji acrobata). Tam jest zrzut ekranu gdzie wybiera sie service i tam jest wybrane aktualnie "3G/3.5G Only (UMTS/HSPA/HSDPA)".
Tutaj zrobilem zrzut zrzutowi i zaznaczylem na niebiesko:

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ja mam pytanko, czy mozna jakos monitorowac ilosc wyslanych/odebranych danych z poziomu webGUI?
-
Niestety nie można wymusić trybu ' tylko 3G ' z poziomu routera. Ta opcja '' 3G/3.5G Only " w sumie nic nie daje, jej zaznaczenie i tak nie wymusza trybu 3G . W tym przedziale jest właśnie do wyboru wspomniane '' 3G/3.5G Only " i '' CDMA '' . , Szczęście mają ci co posiadają modemy Huawei ( chociaż w innych może też to jest , nie wiem ) . W aplikacji do łączenia się z netem modemów wspomnianej firmy , można wymusić '' tylko 3G '' , i modem to zapamięta po odłączeniu od kompa i podłączeniu do routera. U mnie przynajmniej tak jest ( E220 ) . Więcej > http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=22&t=685
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Tutaj chodzi o wybor trybu GSM lub CDMA.
Ostatni raz powtarzam: Nawet jesli tutaj wybierzesz UMTS/HSDPA/HSPA a w aplikacji na PC tylko GPRS/EDGE to Edimax polaczy sie poprzez GPRS/EDGE.
Ta opcja jest tylko dla identyfikacji typu modemu, a nie wyboru tylko 3G.

Ostatni raz powtarzam: Nawet jesli tutaj wybierzesz UMTS/HSDPA/HSPA a w aplikacji na PC tylko GPRS/EDGE to Edimax polaczy sie poprzez GPRS/EDGE.
Ta opcja jest tylko dla identyfikacji typu modemu, a nie wyboru tylko 3G.

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Rozumiem
-
Witam.
Czy testował może ktoś ten router z modemem Anydata ADU 500A dostępnym w Orange w ofercie Orange Freedom Pro.
Mieszkam dość daleko od miasta i dotychczasowy internet pracujący na EDGE działa katastrofalnie. Dlatego skłaniam się ku technologii CDMA.
Tylko nie mam pojęcia, czy ten oferowany modem będzie współpracował z Edimaxem. (na liście kompatybilności go nie ma)
Można by pomyśleć o oferowanym terminalu Axesstel MV 410 R lecz cena jest mocno zaporowa. Słyszałem ponadto (w salonie Orange) że urządzenie to ma problemy z zabezpieczeniami wifi i sprzedawca wręcz powiedział mi, że przesył bezprzewodowy jest w nim świadomie blokowany w salonie.
Dlatego też wolałbym pozostać przy Edimaxie.
Pozdrawiam
Czy testował może ktoś ten router z modemem Anydata ADU 500A dostępnym w Orange w ofercie Orange Freedom Pro.
Mieszkam dość daleko od miasta i dotychczasowy internet pracujący na EDGE działa katastrofalnie. Dlatego skłaniam się ku technologii CDMA.
Tylko nie mam pojęcia, czy ten oferowany modem będzie współpracował z Edimaxem. (na liście kompatybilności go nie ma)
Można by pomyśleć o oferowanym terminalu Axesstel MV 410 R lecz cena jest mocno zaporowa. Słyszałem ponadto (w salonie Orange) że urządzenie to ma problemy z zabezpieczeniami wifi i sprzedawca wręcz powiedział mi, że przesył bezprzewodowy jest w nim świadomie blokowany w salonie.
Pozdrawiam
-
Wi-fi mogą wyłączyć w salonie, a nie zablokować, wystarczy wejść przez przeglądarkę do ustawień routera i włączyć połączenie bezprzewodowe...kemot7 pisze:Można by pomyśleć o oferowanym terminalu Axesstel MV 410 R lecz cena jest mocno zaporowa. Słyszałem ponadto (w salonie Orange) że urządzenie to ma problemy z zabezpieczeniami wifi i sprzedawca wręcz powiedział mi, że przesył bezprzewodowy jest w nim świadomie blokowany w salonie.
-
- Użytkownik forum
Mam Huawei E180 z iplusa i jedyną aplikacją jaką dostałem (zaszytą zresztą w pamięci modemu) jest iplusowy "menadzer polaczen". Czy jeśli na nim ustawię APN Internet jako domyślny to będzie wymuszał 3G? Czy też APN Internet 3G albo nie ma to znaczenia? (oczywiście wymuszał po podłączeniu modemu do routera edimax)MAREKMAREK pisze: Szczęście mają ci co posiadają modemy Huawei ( chociaż w innych może też to jest , nie wiem ) . W aplikacji do łączenia się z netem modemów wspomnianej firmy , można wymusić '' tylko 3G '' , i modem to zapamięta po odłączeniu od kompa i podłączeniu do routera. U mnie przynajmniej tak jest ( E220 ) . Więcej > http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=22&t=685
Patrzyłem tez za softem na stronie Huawei ale nic nie znalazlem pod E180.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zawsze możesz spróbować za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Przy czym inne menadżery muszą być wyłączone.conrdd pisze:Patrzyłem tez za softem na stronie Huawei ale nic nie znalazlem pod E180.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Test ruterów - również model Edimax: http://www.frazpc.pl/artykuly/862/Test/ ... a/dla/domu
-
- Stały użytkownik forum
Kupiłem tego Edimaxa ze względu na standard N i jestem zawiedziony.
Jak jest na tym samym piętrze, co kompy to transfery w sieci lokalnej wychodza ok 5MB/s, jednak router trzymam 2 piętra wyżej ze względu na modem 3G i wtedy sygnał Wi-Fi przez 2 stropy jest gorszy niż z Asusa WL-500gPv2. I transfery do 0,5MB/s. Dodatkowo Edi obcina download przez 3G o ok 0,5Mb/s. Z drugiej strony na Asusie mam ograniczony upload do 50kB/s, a na Edim jest blisko 1Mb/s
Chwilowo mam 2 Edimaxy (bo jeden dla wujka wziąłem) i dla testów zmontowałem takie coś, że 1 Edimax na górze ściąga internet 3G. Na dole Asus w trybie Ap-Client to odbiera i podaje kabelkiem przez port WAN do drugiego Edimaxa, który to rozpyla własną siecią, do której podłączam kompy. Dopiero wtedy mam dobrego neta i dobre transfery po sieci lokalnej.
Taki karkołomny wynalazek z 2 sieciami Wi-Fi (2 sieci lokalne), z których w 1 jest tylko AP-Client, a w 2 są kompy
Jak jest na tym samym piętrze, co kompy to transfery w sieci lokalnej wychodza ok 5MB/s, jednak router trzymam 2 piętra wyżej ze względu na modem 3G i wtedy sygnał Wi-Fi przez 2 stropy jest gorszy niż z Asusa WL-500gPv2. I transfery do 0,5MB/s. Dodatkowo Edi obcina download przez 3G o ok 0,5Mb/s. Z drugiej strony na Asusie mam ograniczony upload do 50kB/s, a na Edim jest blisko 1Mb/s
Chwilowo mam 2 Edimaxy (bo jeden dla wujka wziąłem) i dla testów zmontowałem takie coś, że 1 Edimax na górze ściąga internet 3G. Na dole Asus w trybie Ap-Client to odbiera i podaje kabelkiem przez port WAN do drugiego Edimaxa, który to rozpyla własną siecią, do której podłączam kompy. Dopiero wtedy mam dobrego neta i dobre transfery po sieci lokalnej.
Taki karkołomny wynalazek z 2 sieciami Wi-Fi (2 sieci lokalne), z których w 1 jest tylko AP-Client, a w 2 są kompy

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
To ucinanie transferu na WLAN zostalo przy 2.15 lub 2.16 na pewno naprawione.
Juz nie ma tego problemu no i stabilnosc polaczenia tez sie polepszyla. Dodano tez nowe modemy.
Dalatego polecam wgranie 2.16b.
Juz nie ma tego problemu no i stabilnosc polaczenia tez sie polepszyla. Dodano tez nowe modemy.
Dalatego polecam wgranie 2.16b.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
Co do routera o którym mowa w tym temacie, to chodził świetnie do momentu, kiedy próbowałem zaktualizować oprogramowanie... Błędem była aktualizacja przez wi-fi. Na przyszłość, jak ktoś aktualizuje oprogramowanie w tym routerze, lepiej to robić poprzez kabel sieciowy, dołączony do zestawu. Co do mojego routera, nie obejdzie się bez oddania go na gwarancję...
W razie wątpliwości, dobrze jest zajrzeć na forum edimaxa http://forum.edimax.pl/index.php , można tam uzyskać pomoc bezpośrednio od osoby kompetentnej z ich firmy.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
MAREKMAREK, aktualizacje routerów zawsze się robi po kablu.
-
- Stały użytkownik forum
A co ma piernik do wiatraka? Mam ten sam router i wgrywałem do niego firmware już kilkanaście razy zawsze po wifi i działa świetnie. Co do problemów po wgraniu firmware to na forum edimaxa piszą że czasami aktualizacja uśmierca router i serwis załatwia sprawę. W Twoim przypadku pewnie po lan byłby ten sam efekt. Chyba trafiłeś na felerny egzemplarz. Nie ma co pękać - jest gwarancja - będzie sprzęt wyleczony (wymieniony).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Noreck, a to ma piernik do wiatraka, że transmisja bezprzewodowa (zwłaszcza jak jest syf w eterze) ma większą stopę błędów. Do tego przy aktualizacji możesz nieco wcześniej router wyłączać radio w porównaniu do kabla i jakieś końcówki pakietów nie dolecą i jest problem potem.
-
Ja też wgrywałem kilka razy softa przez wi-fi, tylko za tym razem router siadł. Nie mówię że ten router to jakieś dziadostwo czy coś, służył mi dwa miesiące bez zarzutu praktycznie 24/h. Dzielę się tylko swoim doświadczeniem z tym sprzętem.A co ma piernik do wiatraka? Mam ten sam router i wgrywałem do niego firmware już kilkanaście razy zawsze po wifi i działa świetnie.

-
Daję linka dla zainteresowanych, ponieważ uważam że jest to naprawdę bardzo opłacalny zakup:
http://allegro.pl/item992592141_router_ ... hsdpa.html
Antena jak i router sprawdzone, działają już u sąsiada ze sobą od kilku miesięcy bezproblemowo
Za tę cenę kupimy w bestpartnerze samą antenę, de facto wcale nie lepszą niż ta z aukcji.
Pozdro:)
http://allegro.pl/item992592141_router_ ... hsdpa.html
Antena jak i router sprawdzone, działają już u sąsiada ze sobą od kilku miesięcy bezproblemowo

Za tę cenę kupimy w bestpartnerze samą antenę, de facto wcale nie lepszą niż ta z aukcji.
Pozdro:)
-
Słyszałem że ten router strasznie "obcina" prędkość łącza. Ktoś to potwierdzi ??
-
Obcina i to mocno, ale trzeba wziąć pod uwagę że mam stary firmware, od jutra zaczynam testować nowe, bo czytam tutaj że w nich już jest rozwiązany ten problem.Słyszałem że ten router strasznie "obcina" prędkość łącza. Ktoś to potwierdzi ??
-
Mi już przy starszej wersji softu - 2.12 nie przycina prędkości.
. Wolę nie kombinować już ze zmianą softu, bo poprzednia próba skończyła się miesięcznym pobytem routera na gwarancji. 

-
Witam,
Mam ten router z firmwarem 2.20 oraz modem Huawei e220. Niestety router go nie rozpoznaje. Mam pytanie dla użytkowników takiego zestawu o firmware na jaki wam chodzi ewentualnie inne propozycje.
Olbart
Mam ten router z firmwarem 2.20 oraz modem Huawei e220. Niestety router go nie rozpoznaje. Mam pytanie dla użytkowników takiego zestawu o firmware na jaki wam chodzi ewentualnie inne propozycje.
Olbart
-
- Stały użytkownik forum
Zainstaluj firmware 2.16f na pewno rozpozna modem i zestaw ruszy z kopyta.
Edimax 6200n firmware
Edimax 6200n firmware
-
Ma może ktoś z was podłączony do tej drukarki modem i drukarke jednocześnie przez usb huba ?
Chciałbym podłączyć drukarkę do tego routera, może być nawet kablem sieciowym, ale chyba firmware nie posiada takiej funkcji żeby podłączyć sieciówką i router udostępniał drukarkę bezprzewodowo...
Chciałbym podłączyć drukarkę do tego routera, może być nawet kablem sieciowym, ale chyba firmware nie posiada takiej funkcji żeby podłączyć sieciówką i router udostępniał drukarkę bezprzewodowo...
-
- Stały użytkownik forum
Ja spróbowałem podłączyć modem i kompatybilną drukarkę poprzez huba usb.
Powiem tak. Działało to ok do momentu gdy nie korzystałem z netu. Jak tylko ściągałem lub wysyłałem jakieś dane to jednoczesne drukowanie natychmiast przerywało i po skończeniu transmisji neta zaczynało drukować od początku.
Miałem potem sporo kart A4 zadrukowanych w połowie... ale dało radę to wykorzystać - mam kominek i była rozpałka
Powiem tak. Działało to ok do momentu gdy nie korzystałem z netu. Jak tylko ściągałem lub wysyłałem jakieś dane to jednoczesne drukowanie natychmiast przerywało i po skończeniu transmisji neta zaczynało drukować od początku.
Miałem potem sporo kart A4 zadrukowanych w połowie... ale dało radę to wykorzystać - mam kominek i była rozpałka