Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?

Post autor: Blazer »

Witam
Sytuacja przedstawia się następująco.
Miejscowość Stare Suski (gmina Długosiodło->powiat Wyszkowski), aktualnie blueconnect prędkość 5-10kb/s (czyli praktycznie zerowa), modem Huawei e160. Odległość od BTS'a (GSM900) ok. 4km. Czy ta antena będzie odpowiednia do polepszenia stanu.
I jeszcze jedno pytanie w miejscowości Goworowo w odległości ok.10km w/w miejsca znajduje się UMTS Play'a, czy np. ta antena, będzie odpowiednia, żeby z niego skorzystać. Chodzi o to, czy w ogóle zastanawiać się nad tak odległym (10km) BTS'em?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?

Post autor: pogodabartek »

10km to zbyt daleko na UMTS chyba ze jest widoczność optyczna i zero przeszkód po drodze,ale nie ma to raczej sensu,wejdź na dach lub balkon daj kartę play do telefonu ustaw na sztywno UMTS w telefonie i sieć ręcznie też na play i zobacz czy Ci złapie 3G ,bo jeśli nie złapie to nie ma to zbytnio sensu z tym playem pchać się w koszty.

Co do anten to pierwsza jest ok,a 2ga na UMTS to raczej powinien być cybertech lub bestpartner panelowa i kabel im krótszy tym mniejsze straty.
Na alledrogo pojawił się panel XP 20dBi tylko ciekawe czy nowy i oryginalny,w przyzwoitej cenie,ale bez okablowania chyba.

Z tego co widać na mapie to lepiej będzie do gsm 900Ery bo nie ma lasów po drodze i teren otwarty. To tyle w temacie wg. mnie,może koledzy coś podpowiedzą i się więcej znają,bo Ja tylko podpowiadam to co wyczytałem do tej pory na forum.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

10 km dla Play-a to nic :hyhy: .Moim zdaniem powinno działać, ale najpierw sprawdź telefonem czy łapiesz 3g.
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 19:02 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Powinno złapać, sprawdź telefonem czy łapie siec i czy można rozmowę przeprowadzić;) Z Rózan-a nadajnik jest wyżej i sieje aż po Długosiodło (sprawdzone telefonem) hehe mieszkam nie daleko i mam sygnał z obu przed domem (jakies 50m bo mieszkam w lesie :cwaniak: w domu 0 zasiegu nawet radia :D ups radio maryja jest hehe ), do nadajników 15-20 km :) masz więcej opcji Nordisk z Rózana i orange z dlugosiodła CDMA bo zwykle 2g/3g orange to masakra każdy ucieka hehe powiedzmy,ze działa inaczej w naszych okolicach
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Przed chwilką przeprowadziłem wideorozmowę w Play'u w podanej lokalizacji, telefon (SE K810i) miał 3 kreski zasięgu, rozmowa była prowadzona na poddaszu, przy otwartym oknie (nie wiem czy ma to znaczenie). Nie wiem też czy sygnał był z Goworowa czy z Różana, ale to chyba nie ma większego znaczenia, ważne że dało się przeprowadzić rozmowę. Dodam też że rozmowa trwała 3:36 min i nie było problemów żeby ją kontynuować.
Dziękuję Tomek7 i atento mieliście rację. :ok:
Teraz pytanie czy przy takim stanie i modemie e156G lub e160 wziąść antenę 17dBi, czy też wystarczy też antena 15dBi. Chodzi o to żeby może nie przedobrzyć i nie mieć problemów z łapaniem 2 sygnałów z różnych BTS'ów. :hyhy:
Chociaż nie wiem czy przy BTS'ach oddalonych o 10km i 16km mogą być takie problemy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Bierz antenę o możliwie największym zysku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Blazer pisze:przy otwartym oknie (nie wiem czy ma to znaczenie)
Ma, przy zamkniętym mogło by się nie udać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jak kupisz tą antenę 17 to daj znać jak się zachowuje bez anteny połączenie i z anteną,najlepiej zrób wycinki z topnet_info i napisz jaki długi kabel wziąłeś?

Sprzedawca anten pisał ostatnio,ze pod koniec tygodnia miały być w sprzedaży anteny ze złączem Nż

A swoja drogą,to czy kombinował już ktoś coś z ta antena i innym kablem do niej i złotymi złączkami ?
ODPOWIEDZ