Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?
Witam
Sytuacja przedstawia się następująco.
Miejscowość Stare Suski (gmina Długosiodło->powiat Wyszkowski), aktualnie blueconnect prędkość 5-10kb/s (czyli praktycznie zerowa), modem Huawei e160. Odległość od BTS'a (GSM900) ok. 4km. Czy ta antena będzie odpowiednia do polepszenia stanu.
I jeszcze jedno pytanie w miejscowości Goworowo w odległości ok.10km w/w miejsca znajduje się UMTS Play'a, czy np. ta antena, będzie odpowiednia, żeby z niego skorzystać. Chodzi o to, czy w ogóle zastanawiać się nad tak odległym (10km) BTS'em?
Sytuacja przedstawia się następująco.
Miejscowość Stare Suski (gmina Długosiodło->powiat Wyszkowski), aktualnie blueconnect prędkość 5-10kb/s (czyli praktycznie zerowa), modem Huawei e160. Odległość od BTS'a (GSM900) ok. 4km. Czy ta antena będzie odpowiednia do polepszenia stanu.
I jeszcze jedno pytanie w miejscowości Goworowo w odległości ok.10km w/w miejsca znajduje się UMTS Play'a, czy np. ta antena, będzie odpowiednia, żeby z niego skorzystać. Chodzi o to, czy w ogóle zastanawiać się nad tak odległym (10km) BTS'em?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Rozbudowywać GSM, czy próbować podpiąć się do UMTS'a?
10km to zbyt daleko na UMTS chyba ze jest widoczność optyczna i zero przeszkód po drodze,ale nie ma to raczej sensu,wejdź na dach lub balkon daj kartę play do telefonu ustaw na sztywno UMTS w telefonie i sieć ręcznie też na play i zobacz czy Ci złapie 3G ,bo jeśli nie złapie to nie ma to zbytnio sensu z tym playem pchać się w koszty.
Co do anten to pierwsza jest ok,a 2ga na UMTS to raczej powinien być cybertech lub bestpartner panelowa i kabel im krótszy tym mniejsze straty.
Na alledrogo pojawił się panel XP 20dBi tylko ciekawe czy nowy i oryginalny,w przyzwoitej cenie,ale bez okablowania chyba.
Z tego co widać na mapie to lepiej będzie do gsm 900Ery bo nie ma lasów po drodze i teren otwarty. To tyle w temacie wg. mnie,może koledzy coś podpowiedzą i się więcej znają,bo Ja tylko podpowiadam to co wyczytałem do tej pory na forum.
Co do anten to pierwsza jest ok,a 2ga na UMTS to raczej powinien być cybertech lub bestpartner panelowa i kabel im krótszy tym mniejsze straty.
Na alledrogo pojawił się panel XP 20dBi tylko ciekawe czy nowy i oryginalny,w przyzwoitej cenie,ale bez okablowania chyba.
Z tego co widać na mapie to lepiej będzie do gsm 900Ery bo nie ma lasów po drodze i teren otwarty. To tyle w temacie wg. mnie,może koledzy coś podpowiedzą i się więcej znają,bo Ja tylko podpowiadam to co wyczytałem do tej pory na forum.
- Tomek7
10 km dla Play-a to nic
.Moim zdaniem powinno działać, ale najpierw sprawdź telefonem czy łapiesz 3g.

Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 19:02 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Powinno złapać, sprawdź telefonem czy łapie siec i czy można rozmowę przeprowadzić;) Z Rózan-a nadajnik jest wyżej i sieje aż po Długosiodło (sprawdzone telefonem) hehe mieszkam nie daleko i mam sygnał z obu przed domem (jakies 50m bo mieszkam w lesie
w domu 0 zasiegu nawet radia
ups radio maryja jest hehe ), do nadajników 15-20 km
masz więcej opcji Nordisk z Rózana i orange z dlugosiodła CDMA bo zwykle 2g/3g orange to masakra każdy ucieka hehe powiedzmy,ze działa inaczej w naszych okolicach

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przed chwilką przeprowadziłem wideorozmowę w Play'u w podanej lokalizacji, telefon (SE K810i) miał 3 kreski zasięgu, rozmowa była prowadzona na poddaszu, przy otwartym oknie (nie wiem czy ma to znaczenie). Nie wiem też czy sygnał był z Goworowa czy z Różana, ale to chyba nie ma większego znaczenia, ważne że dało się przeprowadzić rozmowę. Dodam też że rozmowa trwała 3:36 min i nie było problemów żeby ją kontynuować.
Dziękuję Tomek7 i atento mieliście rację.
Teraz pytanie czy przy takim stanie i modemie e156G lub e160 wziąść antenę 17dBi, czy też wystarczy też antena 15dBi. Chodzi o to żeby może nie przedobrzyć i nie mieć problemów z łapaniem 2 sygnałów z różnych BTS'ów.
Chociaż nie wiem czy przy BTS'ach oddalonych o 10km i 16km mogą być takie problemy.
Dziękuję Tomek7 i atento mieliście rację.

Teraz pytanie czy przy takim stanie i modemie e156G lub e160 wziąść antenę 17dBi, czy też wystarczy też antena 15dBi. Chodzi o to żeby może nie przedobrzyć i nie mieć problemów z łapaniem 2 sygnałów z różnych BTS'ów.

Chociaż nie wiem czy przy BTS'ach oddalonych o 10km i 16km mogą być takie problemy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Bierz antenę o możliwie największym zysku.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ma, przy zamkniętym mogło by się nie udać.Blazer pisze:przy otwartym oknie (nie wiem czy ma to znaczenie)
Nie pomagam na PW!
- pogodabartek
Jak kupisz tą antenę 17 to daj znać jak się zachowuje bez anteny połączenie i z anteną,najlepiej zrób wycinki z topnet_info i napisz jaki długi kabel wziąłeś?
Sprzedawca anten pisał ostatnio,ze pod koniec tygodnia miały być w sprzedaży anteny ze złączem Nż
A swoja drogą,to czy kombinował już ktoś coś z ta antena i innym kablem do niej i złotymi złączkami ?
Sprzedawca anten pisał ostatnio,ze pod koniec tygodnia miały być w sprzedaży anteny ze złączem Nż
A swoja drogą,to czy kombinował już ktoś coś z ta antena i innym kablem do niej i złotymi złączkami ?