Realny zasięg a mapa zasięgu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Deks
Stały użytkownik forum

Realny zasięg a mapa zasięgu

Post autor: Deks »

Witam Was.
Przedstawiam fragment mapki zasięgu mobilnego internetu play. Stan na dzisiaj tzn. koniec 2010. Interesuje mnie zasięg w punkcie zaznaczonym czerwoną kropką. Czy po zastosowaniu zewnętrznej anteny kierunkowej mam szanse na połączenie? Odległość od granicy zasięgu do mojej posiadłośći to około 1,8km.
Druga sprawa, to czy mapki są aktualne? Według mapy na stonie mapa.btsearch.pl w punkcie zaznaczonym zieloną kropką jest maszt play umts2100. Czy taki przekaźnik nie gwarantuje mobilnego internetu?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-14, 13:53 ]
Kasuję załącznik, gdyż na forum obowiązuje zakaz wstawiania map operatorów jako załączniki - patrz ich regulamin.
Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 13:53 przez Deks, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Realny zasięg a mapa zasięgu

Post autor: key »

Deks pisze: Interesuje mnie zasięg w punkcie zaznaczonym czerwoną kropką.
Sprawdz komorka 3G.
Nie pomagam na PW.
Deks
Stały użytkownik forum

Post autor: Deks »

key pisze:Sprawdz komorka 3G
Niestety mam stary telefon. A nawet jeśli w punkcie zielonym nie ma masztu play, to czy antena kierunkowa zapewni zasięg. Teren w miare równy. Nie weim co o tym myśleć, chciał bym wiedzieć gdzie jest najbliższy masz 3g play. Według mapy http://mapa.btsearch.pl/ całkiem blisko mnie ale nie pokrywa się to z zasięgiem mapy na playmobile.pl
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Deks pisze:Niestety mam stary telefon.
A kolega, syn, babcia, pies listonosza...? Niekoniecznie musi byc telefon - wygodniejszy jest modem + SIM sieci ktora cie interesuje, moze byc prepaid.

Mapy zasiegu dostepne na stronkach operatorow sa strasznie optymistyczne - nawet w ich obrebie moga byc problemy z zasiegiem.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ