Modem Huawei E169 . Problem z zasięgiem .

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czytowazne111
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei E169 . Problem z zasięgiem .

Post autor: czytowazne111 »

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy jest szansa na poprawę prędkości działania mojego internetu .
Mieszkam w małej wsi w województwie mazowieckim ( dla zainteresowanych 10-15 km od Makowa Mazowieckiego ) . Korzystam z oferty Plusa . Z tego co wiem prędkość teoretyczna EDGE to 236,6 Kb/s , a u mnie jest to ledwie 60 - 120 Kb/s . Z tego co wyczytałem na tym forum to podobno mogę nabyć antenę , która poprawi zasięg mojego internetu , aha jeżeli to ważne zasięg waha się między 2/5 , a 4/5 kresek .

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E169 . Problem z zasięgiem .

Post autor: YaHooo »

Osobiście radziłbym sprawdzić, czy te prędkości nie są wywołane przez obciążenie sieci. W tym celu musisz sprawdzić jak działa Ci internet późno (godz. 2-3) w nocy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czytowazne111

W nocy pliki pobierają się z predkoscia 16-22 KB/s , zdarza się tez predkosc 25 KB/s ale to jest tylko chwilowe :) . Takze chcialbym sie dowiedziec czy i jak moge poprawic predkosc mojego internetu .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

czytowazne111 pisze:W nocy pliki pobierają się z predkoscia 16-22 KB/s , zdarza się tez predkosc 25 KB/s ale to jest tylko chwilowe :)
No to max jaką może oferować technologia to 29KB/s. Więc za dobrze nie jest. Tak więc można by próbować poprawiać zasięg za pomocą takiej antenki http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm Wziąłbym mocniejszą, ponieważ może się zdarzyć, że będziesz miał nieco dalej mniej obciążony BTS, więc zawsze zapas mocy się przyda :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czytowazne111

Czyli pisząc "wziąłbym mocniejszą" masz na myśli tą do której link wkleiłeś czy jakąś inną ?
PS.: I tak zapytam , co bedzie potrzebne do montażu owej antenki ? Domyślam się , że bez wiertarki się nie obejdzie ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czytowazne111 pisze:co bedzie potrzebne do montażu owej antenki
Jakiś maszt (zgodnie z prawem budowlanym do 3m bez zgłoszenia w Gminie), może tylko taki uchwyt jak do anteny satelitarnej do komina przykręcony, to jest pełna dowolność byle w miarę stabilne było i wiatr tego z dachu nie zwiał.
czytowazne111 pisze:że bez wiertarki się nie obejdzie ?
Wiertarka, może drabina, młotek, klucze 8-10 może 13mm itp. Bez narzędzi ani rusz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

czytowazne111 pisze:Czyli pisząc "wziąłbym mocniejszą" masz na myśli tą do której link wkleiłeś czy jakąś inną ?
Miałem na myśli że mocniejsza jest ta do której dałem linka. Słabsza antenka to tak sam typ, lecz o mniejszej liczbie elementów: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm
ODPOWIEDZ