Ralink Wireless LAN Card i D-link 524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
soberpl
Początkujący użytkownik forum

Ralink Wireless LAN Card i D-link 524

Post autor: soberpl »

Witam,
proste pytanie: jak skonfigurować internet radiowy z routerem dlink 524 abym mógł łączyć się bezprzewodowo (laptop)? Bardzo proszę o instrukcję lub podobne tematy, bo nie daję już rady... Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Re: Ralink Wireless LAN Card i D-link 524

Post autor: m4rS »

Jeśli masz radiówkę to za pomocą tego routera nie rozdzielisz sygnału. DI-524 jest routerem do podziału neta z sieci kablowych. Łącza radiowe dzieli się przy pomocy routera w trybie AP-Client (odbiornik, antena zewnętrzna podłączona do niego) i do tego AP, który rozsiewa fale w eter, żeby mieć zasięg w domu. Ovislink duo ma 2 radia i może coś takiego zrobić. Swoją drogą DI524 to szmelc nie router :]
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

m4rS pisze:Jeśli masz radiówkę
Nie napisał jaką ma radiówkę, przecież może mieć na dachu CPE i kabel ethernet w domu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Post autor: m4rS »

Może i masz rację, napisał niejasno, ale zapewne chodzi o konfiguracje routera. Do autora: z czym masz konkretnie problem? Wchodziłeś przez www na stronę konfiguracyjną? Sklonowałeś MAC karty sieciowej?
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
soberpl
Początkujący użytkownik forum

Post autor: soberpl »

Witam, po dłuższej przerwie. Jestem winny kilka wyjaśnień.

1. Antena znajduje się na dachu.
2. Internet jest odbierany przez internet stacjonarny przez kartę sieciową z okrągłym wejsciem (nie znam fachowej nazwy).
3. Wiem, że ten router najlepszy nie jest delikatnie mówiąc :)
4. Niestety nie sklonowałem adresu MAC.
5. Jeżeli za pomocą tego routera nie da się rozdzielić sygnału do laptopa to proszę o podanie nazwy czegoś (jakiś konkretny model - da radę kupić do 100 zł?) co mi to umożliwi.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS.
Problem dotknął mojego znajomego, ja jedynie na próbę chciałem pożyczyć mu mój router.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

soberpl pisze:jakiś konkretny model - da radę kupić do 100 zł?
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to powinien wystarczyć WR543G w trybie AP Client router i do tego dodatkowy AP żeby nadawać po WiFi do laptopa. Druga opcja to Ovislink G.Duo. Gdyby było zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to Ovislink WL1600GL z tomato i do tego dodatkowy AP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ