Witam,
proste pytanie: jak skonfigurować internet radiowy z routerem dlink 524 abym mógł łączyć się bezprzewodowo (laptop)? Bardzo proszę o instrukcję lub podobne tematy, bo nie daję już rady... Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ralink Wireless LAN Card i D-link 524
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- m4rS
- Użytkownik forum
Re: Ralink Wireless LAN Card i D-link 524
Jeśli masz radiówkę to za pomocą tego routera nie rozdzielisz sygnału. DI-524 jest routerem do podziału neta z sieci kablowych. Łącza radiowe dzieli się przy pomocy routera w trybie AP-Client (odbiornik, antena zewnętrzna podłączona do niego) i do tego AP, który rozsiewa fale w eter, żeby mieć zasięg w domu. Ovislink duo ma 2 radia i może coś takiego zrobić. Swoją drogą DI524 to szmelc nie router ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie napisał jaką ma radiówkę, przecież może mieć na dachu CPE i kabel ethernet w domu.m4rS pisze:Jeśli masz radiówkę
Nie pomagam na PW!
- m4rS
- Użytkownik forum
Może i masz rację, napisał niejasno, ale zapewne chodzi o konfiguracje routera. Do autora: z czym masz konkretnie problem? Wchodziłeś przez www na stronę konfiguracyjną? Sklonowałeś MAC karty sieciowej?
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, po dłuższej przerwie. Jestem winny kilka wyjaśnień.
1. Antena znajduje się na dachu.
2. Internet jest odbierany przez internet stacjonarny przez kartę sieciową z okrągłym wejsciem (nie znam fachowej nazwy).
3. Wiem, że ten router najlepszy nie jest delikatnie mówiąc
4. Niestety nie sklonowałem adresu MAC.
5. Jeżeli za pomocą tego routera nie da się rozdzielić sygnału do laptopa to proszę o podanie nazwy czegoś (jakiś konkretny model - da radę kupić do 100 zł?) co mi to umożliwi.
Z góry dziękuję za pomoc.
PS.
Problem dotknął mojego znajomego, ja jedynie na próbę chciałem pożyczyć mu mój router.
1. Antena znajduje się na dachu.
2. Internet jest odbierany przez internet stacjonarny przez kartę sieciową z okrągłym wejsciem (nie znam fachowej nazwy).
3. Wiem, że ten router najlepszy nie jest delikatnie mówiąc

4. Niestety nie sklonowałem adresu MAC.
5. Jeżeli za pomocą tego routera nie da się rozdzielić sygnału do laptopa to proszę o podanie nazwy czegoś (jakiś konkretny model - da radę kupić do 100 zł?) co mi to umożliwi.
Z góry dziękuję za pomoc.
PS.
Problem dotknął mojego znajomego, ja jedynie na próbę chciałem pożyczyć mu mój router.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to powinien wystarczyć WR543G w trybie AP Client router i do tego dodatkowy AP żeby nadawać po WiFi do laptopa. Druga opcja to Ovislink G.Duo. Gdyby było zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to Ovislink WL1600GL z tomato i do tego dodatkowy AP.soberpl pisze:jakiś konkretny model - da radę kupić do 100 zł?
Nie pomagam na PW!