Iplus, wybór modemu i anteny zewnętrznej oraz wymuszenie bts

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba93sr
Początkujący użytkownik forum

Iplus, wybór modemu i anteny zewnętrznej oraz wymuszenie bts

Post autor: ryba93sr »

Witam, mój problem przedstawia się następująco:
Mieszkam we wsi Czerwona Góra koło Opatowa, gmina Sadowie, województwo Swiętokrzyskie, obecnie korzystam z iplusa poprzez nokie 6300, na nokii pokazuje mi 2 kreski zasięgu EDGE (przy ściąganiu osiąga mi od 10 do 15 KB/s) i po sprawdzeniu z którego BTS korzystam wychodzi na to, ze jest nim BTS w oddalonej o 8,5 km wsi Bogusławice, jest to GSM 900(MHz?), czy jeżeli kupie modem i tutaj prośba o doradzenie jaki kupić ?(max 200zł i musi mieć wyjście na antene zewnętrzną) czy mój zasięg zwiększy się i czy przy zakupie anteny kierunkowej będzie możliwosci wymuszenia korzystania z BTSu który jest oddalony o 10.5 km i mieści się w Opatowie i jest to UMTS(2100MHz). Ukształtowanie terenu jest następujące: w strone Opatowa jak i Bogusławic mam przed sobą nieduży las, a dalej pola.
Prosze o szybką odpowiedź i ewentualne pytania potrzbnę do sklecenia prostej odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam ryba93sr ;)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Iplus, wybór modemu i anteny zewnętrznej oraz wymuszenie bts

Post autor: Tomek7 »

Takie tematy były wałkowane 1213214 razy, z tym czy złapiesz jakieś 3g to nie jest pewne, nikt Ci tego nie zagwarantuje.Najlepiej będzie jak dorwiesz jakiś telefon z 3g, włożysz do niego swoją kartę z Plusa ustaniesz w miejscu gdzie ma być antena i wymusisz tryb 3g jak złapiesz i połączysz się z netem w telefonie to śmiało możesz kupić modem i antenę panelową.
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

Zobacz na mapkę:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.86039 ... 82812/z/12
Trudno powiedzieć jak planiści Plusa zaplanowali sieć (w sensie jak nachylili anteny sektorowe stacji bazowej - od tego m.in. zależy obszar który może pokryć stacja bazowa).Może być taka sytuacja że złapiesz sygnał ale stacja bazowa Cię "nie wpuści". Proponuje abyś wyszedł na strych (lub gdzieś wysoko na górkę blisko twojego miejsca zamieszkania) wraz z telefonem 3G i ustawił w komórce tryb tylko 3G. Weź ze sobą kartę Plusa i wyszukaj dostępne sieci. Przy odrobinie szczęścia oraz korzystnym ukształtowaniu terenu może zalogujesz się do stacji bazowej 3G z Opatowa lub z okolic Ostrowca (patrz mapka).
ryba93sr

Okej, jak dorwę tel z 3g to zobaczę co sie dzieje i dam znać co i jak.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ryba93sr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

10.5 km to jeszcze nie jest tak dużo :cwaniak:.Sam ciągnę mojego Playa z 15km i ładnie chodzi,ale kolega jest 6 km bliżej niż ja do tego miasta i zasięg ma tragiczny z anteną panelowa -109dBi więc widzisz jak to jest ;)
ryba93sr

Niestety teraz nie mam dostępu do telefonu z 3g, wszedłem na dach domu i zasięg mam taki sam jak w domu na parapecie, 2 kreski EDGE, na telefonie wyświetla mi Opatów, a jak sprawdzam w oknie terminala to wyskakuje mi, ze pobieram zasięg z bazy GSM 900 z Bogusławic, czemu tak sie dzieje? -87dBm mam
ryba93sr

Dzisiaj na Nokii 6300 pod domem pokazało mi na chwilę "Zasięg iPlus 3g" tzn, ze dociera do mnie zasieg 3g i przy antenie kierunkowej będę mógł łapać utms?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryba93sr pisze:pod domem pokazało mi na chwilę "Zasięg iPlus 3g"
To nic nie znaczy bo taki komunikat pokazuje się jako CB w GSM. Musisz telefonem z 3G sprawdzić czy się zaloguje do sieci 3G.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Musisz telefonem z 3G sprawdzić czy się zaloguje do sieci 3G.
A jeszcze lepiej sprawdzić jak będzie szła rozmowa po 3g.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba93sr

W telefonie który nie ma 3g wyswietla zasieg iplus 3g, a na modemie huawei e630 jest tylko 2/5 kreski zasiegu edge i idzie to wolniej niz przed nokie 6230 tez na edge
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryba93sr pisze:W telefonie który nie ma 3g wyswietla zasieg iplus 3g
To znaczy tylko tyle, że na maszcie tego BTS'a jest również Node B a że zasięgi 3G sa znacznie mniejsze niż 2G stąd CB na ekranie telefonu 2G.
ryba93sr pisze:a na modemie huawei e630 jest tylko 2/5 kreski zasiegu edge
Musisz wyjść gdzieś na zewnątrz i poszukać 3G, najwygodniej zrobić to telefonem z 3G.
Jeżeli będzie w pobliżu domu 3G i da się przeprowadzić video rozmowę to podłączenie anteny zewnętrznej powinno pomóc modemowi.
Nie pomagam na PW!
ryba93sr

Mam też możliwość pożyczenia anteny zewnętrznej firmy no name, podobno ma 8decybeli i jest na pasmo od 800 do 2100Mhz, czy taka antena moze poradzić sobie z odległością okolo 10km od nadajnika UMTS? teren prosty
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tak jak było wcześniej napisane musisz sprawdzić, czy na zewnątrz masz jakiś zasięg 3G, a nie tylko Cell Info.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ