Huawei E156G vs Merlin XU870
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E156G vs Merlin XU870
Witam,
aktualnie posiadam modem usb Huawei E156G i różnie u mnie bywa z internetem bezprzewodowym Play. Często rozłącza i traci zasięg. Jako, że mój laptop jest wyposażony w wejście ExpressCard myślałem nad zakupem Merlina XU870. Czy Merlin okaże się lepszy? Ma w sobie mocniejszą antenę niż Huawei? Druga sprawa jak wygląda sprawa simlocka w Merlinie czy można to zrobić w darmowy sposób? Z tego co się orientuje Plus ma modemy bez simlocka, ale Era już chyba nie?
aktualnie posiadam modem usb Huawei E156G i różnie u mnie bywa z internetem bezprzewodowym Play. Często rozłącza i traci zasięg. Jako, że mój laptop jest wyposażony w wejście ExpressCard myślałem nad zakupem Merlina XU870. Czy Merlin okaże się lepszy? Ma w sobie mocniejszą antenę niż Huawei? Druga sprawa jak wygląda sprawa simlocka w Merlinie czy można to zrobić w darmowy sposób? Z tego co się orientuje Plus ma modemy bez simlocka, ale Era już chyba nie?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Huawei E156G vs Merlin XU870
Można: http://rapidshare.com/files/330915605/n ... locker.zip.max003 pisze:Druga sprawa jak wygląda sprawa simlocka w Merlinie czy można to zrobić w darmowy sposób?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
max003 Obydwa mają wyjście na antenę. Może pokombinowac coś z tym e156G? Wymuszałeś tylko 3G? Może jakas antenka?
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Z moich testów wynika, że np. E870 czy E800 lepiej łapią zasięg od modemów huaweia na USB w tym E156. XU870 wtedy nie porównywałem, ale ogólnie działa stabilniej niż modemy huawei.
-
To teraz mam dylemat czy pomyśleć nad XU870 czy może jednak pokombinować z anteną. Raczej skłaniałbym się ku pierwszemu, bo dodatkowo będę miał wolne wejście USB i poza tym antena to kolejny kabel. Tylko czy sam modem zapewni mi lepszą stabilność połączenia. Wypowiedź @rio bravo daje mi taką nadzieję. Dodatkowo jest to też tańsze rozwiązanie kupuję XU870, a sprzedaje Huawei'a.
-
Zdecydowałem się na merlina. Teraz chciałem ściągnąć z niego simlocka użyłem programu, który polecił @frutis. Otrzymałem taką odpowiedź, jak ten kod mam teraz wpisać by odblokować modem?

EDIT:
Dobra poradziłem sobie, poczytałem kilka poradników i simlock zdjęty!
Tylko teraz program od Play instalowany wraz ze sterami od Huawei nie wykrywa modemu Merlin. Używam póki co oficjalnego programu od Merlina. Czy istnieje jakaś możliwość by mój modem wykrył program pokroju tego od Play? Niestety merlinowski program ma niewiele funkcji nawet nie widzę z jaką aktualną prędkością ściągam dane.

EDIT:
Dobra poradziłem sobie, poczytałem kilka poradników i simlock zdjęty!

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety tak się nie da. Bo oprogramowanie Play to jest nic innego niż Huawei Mobile Partner. A te oprogramowanie współpracuje tylko z modemami Huawei. Jedyne wyjście to albo używać oprogramowania od Merlina, albo np. oprogramowania naszego kolego z forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.max003 pisze:Czy istnieje jakaś możliwość by mój modem wykrył program pokroju tego od Play?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)