Neostrada (()) PC (()) TV; problem z wyborem routera/ap

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrq
Początkujący użytkownik forum

Neostrada (()) PC (()) TV; problem z wyborem routera/ap

Post autor: mrq »

Witam,

w tym momencie internet w domu udostępniany jest poprzez router WiFi (TP-LINK TD-W8960N) na łączu TePsy.
Pierwszym "klientem" jest PC z kartą WiFi na USB- wszystko działa jak należy.
Do tej "sieci" chcialbym dolaczyc jeszcze TV i odtwarzacz HDD tak, żeby całość wyglądała następująco:
Obrazek

Chciałbym również:
* żeby PC miało nadal bezprzewodowy dostęp do interentu
* żeby TV i odtwarzacz HDD były spięte kabelkami RJ45 z pudełkiem, które bezprzewodowo połączy się z internetem
* mieć dostęp do bezprzewodowej konfiguracji pudełka z poziomu PC
* żeby (po odpowiedniej konfiguracji rzecz jasna) TV i odtwarzacz HDD (bezprzewodowo za pośrednictwem pudełka) miały dostęp do zasobów PC,
* żeby pudełko zwiększało zasięg (wzmacniało sygnał) mojego internetu
* żeby pudełko pracowało w standardzie "n" (najlepiej 300Mbps ew. 150)

Pytanie moje brzmi: co to ma być za pudełko?

Proszę zatem o radę- co powinienem kupić (Router / AP / ?). Proszę również informacje jaki model urządzenia polecacie (planowałem wydać ok 150zł).

Bardzo dziękuje za pomoc i wyrozumiałość!
Ostatnio zmieniony 2010-11-10, 23:17 przez mrq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Neostrada (()) PC (()) TV; problem z wyborem routera/ap

Post autor: wojteks »

mrq pisze:co to ma być za pudełko?
Ovislink WL5460APv2 w trybie AP Client ewentualnie WL5470.
Nie pomagam na PW!
mrq

wojteks pisze:Ovislink WL5460APv2 w trybie AP Client ewentualnie WL5470.
Zapomniałem dopisać ostatniego punktu wymagań- praca w standardzie "n". (przeedytowałem pierwszy post- mea culpa).

Sprawdziłem oba proponowane przez Ciebie urządzenia- to Access Pointy (niestety w standardzie b/g). Rozumiem, że powinienem szukać właśnie AP z co najmniej dwoma gniazdami LAN.- czy macie może zatem jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Hm, z firmowych rozwiązań nie kojarzę takiego czegoś. Można szukać czegoś z możliwością wrzucenia bardziej uniwersalnego softu, np. TP-Link WR1043ND, ale Patryk wspominał, że tryb N nie jest stabilny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mrq pisze:praca w standardzie "n".
Do neostrady? Po co?
Nie pomagam na PW!
mrq

wojteks pisze:
mrq pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Do neostrady? Po co?
Poniewaz glownym zadaniem tej "scieci" bedzie bezprzewodowy przesyl filmow z PC do TV, internet jest tu tylko dodatkiem. Nie bylo by wiekszych problemow, gdybym mogl polozyc kable, ale gdyby tak bylo nie szukal bym rady tutaj- prawda? ;)

PS. A czy sprawy nie zalatwil by zwykly AP w standardzie n + switch 4portowy? Czy cos takiego spelni wymagania z pierwszego postu?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-11, 23:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-11, 23:07 przez mrq, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mrq pisze: A czy sprawy nie zalatwil by zwykly AP w standardzie n + switch 4portowy?
Jak najbardziej tak. Szukałem rozwiązania jednopudełkowego, jednak AP ze switchem razem to rzadkość.
mrq

Jo_gurt pisze:Szukałem rozwiązania jednopudełkowego, jednak AP ze switchem razem to rzadkość.
Ja tez wolal bym jedno zamiast dwoch pudelek, dwoch zasilaczy i dodatkowych kabelkow, ale coz...

Czy zestaw: AP: Tp-Link TL-WA901ND + switch: Tp-Link TL-SF1005D były by OK czy moze polecacie coś lepszego (łacznie do ok 150zł).

Pozdrawiam!

PS. Ciekawe dlaczego producenci nie zintegrują AP i switcha w jednej obudowie ?!?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:Szukałem rozwiązania jednopudełkowego, jednak AP ze switchem razem to rzadkość.
Wiekszosc routerow ma zabudowany switch

http://garycourt.com/wp-content/images/ ... ecture.png

Problemem jest jego konfiguracja - zazwyczaj na "twardo" w firmware. OpenWRT pozwala na wiecej.

Mam podobna konfiguracje (Dreambox + dekoder IPTV) wpieta bezprzewodowo w siec przy pomocy WRT54GS.
Ostatnio zmieniony 2010-11-12, 11:09 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
mrq

key pisze:
Jo_gurt pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wiekszosc routerow ma zabudowany switch

http://garycourt.com/wp-content/images/ ... ecture.png

Problemem jest jego konfiguracja - zazwyczaj na "twardo" w firmware. OpenWRT pozwala na wiecej.
Czyzby znow z producentow wychodzil marketing? Zamiast dac bardziej elastyczne oprogramowanie lepiej zmusic klienta do zakupu kilku pudełek...

Ps. Czy ktoś z Was miał styczność z OpenWRT i routerem TP-Link WR841 (https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=26561&p=1)? Mogę kupić ten sprzęt od znajomego w b.dobrej cenie, ale nie wiem czy wgranie alternatywnego softu doda mu potrzebnej mi funkcjonalności. Inna sprawa jest, że nie wiem nawet jak wgrać taki zmieniony firmware- tak jak zwykły?

Pozdrawiam!

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-12, 11:15 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-12, 11:15 przez mrq, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Wiekszosc routerow ma zabudowany switch
Oczywiście, ale router jako taki w tym miejscy nas nie interesuje.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mrq pisze:PS. Ciekawe dlaczego producenci nie zintegrują AP i switcha w jednej obudowie ?!?
Czasami zdarzają się AP, które mają dwa gniazda Ethernet (jak już powyżej padło).
Access Point Ovislink WL-5460 v2.

Zatem to, chyba będzie spełnione:
mrq pisze:żeby TV i odtwarzacz HDD były spięte kabelkami RJ45 z pudełkiem, które bezprzewodowo połączy się z internetem
Niestety jak już padło powyżej inne punkty nie są spełnione, np. praca w trybie N.

Zatem jak Jo_gurt zasugerował (bo tak to odbieram) - ja jestem zdania, że najlepiej kupić router WiFi pracujący w standardzie N i możliwością konfiguracji jako AP client.

[mod]
Linka dałem celowo - dla wujka Google ;)
[/mod]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:Oczywiście, ale router jako taki w tym miejscy nas nie interesuje.
Pozwol ze sie nie zgodze:
"Router" czy "AP" to tylko naklejka na obudowie zawierajacej kawalek sprzetu. Jak ten sprzet bedzie sie zachowywal zalezy tylko i wylacznie od softu ktory jest w niego wgrany oraz od sposobu w jaki go skonfigurujesz. I o ile (tutaj jestem twojego zdania) oryginalny soft czesto konczy swoja funkcjonalnosc dokladnie w tym miejscu, w ktorym konczy sie nalepka, to otwarte systemy (DDR-WRT/Tomato/Openwrt....) pozwalaja na dowolne wykorzystanie sprzetu.

Wracajac do dyskusji: kupujac odpowiednia skrzynke z napisem "router" i wgrywajac do niej odpowiedni soft otrzymujemy AP z switchem - a wiec dokladnie to co nas interesuje.
BliSki pisze:praca w trybie N.
Formalnie ACK. Praktycznie - nie zauwazam jej braku.
BliSki pisze:Czasami zdarzają się AP, które mają dwa gniazda Ethernet (jak już powyżej padło). Access Point Ovislink WL-5460 v2.
Patrz pierwsze zdania tego postu.... Dokladnie to o czym pisze.

BTW: Ovislink WL-5460 v2 tez nie posiada N-ki.

EDIT: Na szybko pregladajac doku OpenWRT: TP-Link TL-WR1043ND wyglada na obiecujace rozwiazanie jesli musi byc N.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:"Router" czy "AP" to tylko naklejka na obudowie zawierajacej kawalek sprzetu. Jak ten sprzet bedzie sie zachowywal zalezy tylko i wylacznie od softu ktory jest w niego wgrany oraz od sposobu w jaki go skonfigurujesz. I o ile (tutaj jestem twojego zdania) oryginalny soft czesto konczy swoja funkcjonalnosc dokladnie w tym miejscu, w ktorym konczy sie nalepka, to otwarte systemy (DDR-WRT/Tomato/Openwrt....) pozwalaja na dowolne wykorzystanie sprzetu.
Oczywiście. To wszystko zostało już powiedziane http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=310056#310056 . Kolega jednak jak mi się wydaje wykazał raczej niewielkie zainteresowanie niefirmowymi rozwiązaniami. W otwartych systemach nie ma problemu ze zbridgowaniem interfejsów.
Podobny (uproszczony na nasze potrzeby) obrazek mojego autorstwa wisi w FAQ.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=125681#125681
Ominięte zostały kwestie z VLANami, bo zazwyczaj nie jest to ważne dla przeciętnego użytkownika.
mrq

Koledzy- dziekuje za pomoc!

Byl to moj pierwszy post na tym forum i jestem mile zaskoczony zyczliwoscia i odzewem :-)

Zamowilem wlasnie AP: TL-WA901ND i switch: TL-SF1005D (mam nadzieje, ze calosc bedzie dobrze dzialac).

Szkoda, ze nie udalo sie znalezc rozwiazania "jednopudelkowego"- ale ten switch nie jest az tak duzy ;-)

Pozdrawiam serdecznie!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mrq pisze:Szkoda, ze nie udalo sie znalezc rozwiazania "jednopudelkowego"
Router z alternatywnym softem byłby taki "jednopudełkowy" ;)

[ Dodano: 2010-11-12, 13:57 ]
key pisze:Patrz pierwsze zdania tego postu.... Dokladnie to o czym pisze.
I przecież właśnie zaznaczyłem w swoim poście ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mrq

Ufff... udalo sie calosc skonfigurowac- dziala zarowno net w TV jak i odtwarzaczu HDD.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie:
w tym momencie moj AP pracuje w trybie "Client". Chciałbym wzmocnić lekko sygnał nadawany przez Router. Rozumiem, że muszę przełączyć się z funkcji "Client" na "Repeater" czy "Universal Repeater"?

Czy po przejściu na jedną z ww. funkcji AP będzie tworzył nową podsieć WiFi? Innymi słowy: czy powstanie następna, nowa sieć o nowej nazwie SSID i to do niej powinienem się logować z kolejnymi komputerami czy nadal mam logować się do sieci o starej nazwie SSID?
Pytam ponieważ testowo włączyłem każdy z tych trybów (Repeater i Universal Repeater) i żaden z nich nie wymaga ode mnie podania nowej nazwy SSID. Pamiętam, że kiedyś bawiłem się urządzeniem AirLive (bezprzewodowy sieciowy dysk twardy) i tam po przejściu na tryb Repeater (albo Universal Repeater- nie pamiętam) należało podać nazwę SSID nowej podsieci oraz ustawić dla niej zabezpieczenia. Kolejne komputery mogłem wówczas podłączać po WiFi do starej sieci (wybierając SSID ustawione na routerze ADSL) lub do nowej (wybierając SSID ustawione na urządzeniu AirLive).

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ