Witam
Mam antenę kierunkową 17 dB i umowę z dostawcą internetu na 1 Mbit.
Problem tkwi w tym że momentami siada mi transfer (mam non stop włączoną komendę ping do strony www.o2.pl i do serwera 192.168.1.1) oraz pingi, tz normalnie pingi do serwera są 1 cyfrowe, momentami 2 cyfowe, ale czasem w pewnym momencie robią się 3 lub 4 cyfrowe i po jakimś czasie wracają do normy.
I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe? Czy po prostu łącze nie wyrabia jak więcej osób zaczyna ściągać i dostawca się nie chce przyznać?
Dodam, że mam możliwość podłączenia się do 2óch nadajników które są blisko siebie tylko w innym kierunku wycelowane - i zwykle jak na jednym pingi rosną do xxxx to na 2gim nadajniku są już w granicach xx.
Zasięg 1-2 kreski (nie pamiętam ile w dB, a programu do pomiaru nie mam już).
Transfer w sieci 2.4 GHz momentami siada
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Transfer w sieci 2.4 GHz momentami siada
Tak, możliwe. Choć bardziej bym obstawiał jakąś mikrofalę gdzieś po drodze kabla. Jeśli masz do mieszkania podciągnięty kabel koncentryczny. Z resztą 17dBi to jakoś dużo, chyba jesteś dość daleko od stacji operatora.bardzozlysim pisze:I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe?
Bardzo możliwe. Nawet bardziej niż to wyżej.bardzozlysim pisze:Czy po prostu łącze nie wyrabia jak więcej osób zaczyna ściągać i dostawca się nie chce przyznać?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeszcze trzeba wspomnieć o kamerach monitoringu oraz videosenderach na 2.4GHz które też powodują mocne zakłócenia ale to by było raczej ciągłe zakłócenie a nie chwilowe.krystianb pisze:bardziej bym obstawiał jakąś mikrofalę
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dlatego tym razem pozwoliłem sobie o tym nie napisać.wojteks pisze:to by było raczej ciągłe zakłócenie a nie chwilowe.
Ale fakt a z podejrzanych urządzeń przyszły mi teraz do głowy jeszcze "nianie" elektroniczne. To akurat może okresowo pracować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zobacz ten temat zbardzozlysim pisze:I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe?

[ Dodano: 2010-11-19, 11:16 ]
Względnie jeszcze czujki instalacji alarmowej, bo już się z tym spotkałem (info w linku powyżej).krystianb pisze:Ale fakt a z podejrzanych urządzeń przyszły mi teraz do głowy jeszcze "nianie" elektroniczne. To akurat może okresowo pracować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- m4rS
- Użytkownik forum
Dla mnie to wygląda nie tyle na problem zakłóceń co samego ISP. Przecież przy słabym sygnale nie ma szans na ustanowienie stabilnego połączenia. Jeśli upewnisz się, że nie ma zakłóceń na 2,4Ghz u Ciebie to interweniuj u dostawcy.
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem