Transfer w sieci 2.4 GHz momentami siada

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bardzozlysim
Początkujący użytkownik forum

Transfer w sieci 2.4 GHz momentami siada

Post autor: bardzozlysim »

Witam
Mam antenę kierunkową 17 dB i umowę z dostawcą internetu na 1 Mbit.
Problem tkwi w tym że momentami siada mi transfer (mam non stop włączoną komendę ping do strony www.o2.pl i do serwera 192.168.1.1) oraz pingi, tz normalnie pingi do serwera są 1 cyfrowe, momentami 2 cyfowe, ale czasem w pewnym momencie robią się 3 lub 4 cyfrowe i po jakimś czasie wracają do normy.
I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe? Czy po prostu łącze nie wyrabia jak więcej osób zaczyna ściągać i dostawca się nie chce przyznać?
Dodam, że mam możliwość podłączenia się do 2óch nadajników które są blisko siebie tylko w innym kierunku wycelowane - i zwykle jak na jednym pingi rosną do xxxx to na 2gim nadajniku są już w granicach xx.
Zasięg 1-2 kreski (nie pamiętam ile w dB, a programu do pomiaru nie mam już).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Transfer w sieci 2.4 GHz momentami siada

Post autor: krystianb »

bardzozlysim pisze:I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe?
Tak, możliwe. Choć bardziej bym obstawiał jakąś mikrofalę gdzieś po drodze kabla. Jeśli masz do mieszkania podciągnięty kabel koncentryczny. Z resztą 17dBi to jakoś dużo, chyba jesteś dość daleko od stacji operatora.
bardzozlysim pisze:Czy po prostu łącze nie wyrabia jak więcej osób zaczyna ściągać i dostawca się nie chce przyznać?
Bardzo możliwe. Nawet bardziej niż to wyżej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:bardziej bym obstawiał jakąś mikrofalę
Jeszcze trzeba wspomnieć o kamerach monitoringu oraz videosenderach na 2.4GHz które też powodują mocne zakłócenia ale to by było raczej ciągłe zakłócenie a nie chwilowe.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:to by było raczej ciągłe zakłócenie a nie chwilowe.
Dlatego tym razem pozwoliłem sobie o tym nie napisać.
Ale fakt a z podejrzanych urządzeń przyszły mi teraz do głowy jeszcze "nianie" elektroniczne. To akurat może okresowo pracować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

bardzozlysim pisze:I tu mam pytanie - bo dostawca twierdzi że to są zakłócenia od domowych sieci 2.4 GHz w pobliżu nadajnika (na tym samym kanale). Czy to jest możliwe?
Zobacz ten temat z :faq:

[ Dodano: 2010-11-19, 11:16 ]
krystianb pisze:Ale fakt a z podejrzanych urządzeń przyszły mi teraz do głowy jeszcze "nianie" elektroniczne. To akurat może okresowo pracować.
Względnie jeszcze czujki instalacji alarmowej, bo już się z tym spotkałem (info w linku powyżej).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Post autor: m4rS »

Dla mnie to wygląda nie tyle na problem zakłóceń co samego ISP. Przecież przy słabym sygnale nie ma szans na ustanowienie stabilnego połączenia. Jeśli upewnisz się, że nie ma zakłóceń na 2,4Ghz u Ciebie to interweniuj u dostawcy.
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
ODPOWIEDZ