Huawei e156g - Play - Wroclaw. Problem w budynku

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
osh
Początkujący użytkownik forum

Huawei e156g - Play - Wroclaw. Problem w budynku

Post autor: osh »

Hej,

Mam b. podobny problem jak w tym watku. Tzn. slaby, niestabilny sygnal - co ciekawe od okolo 10 dni. Wczesniej nie mialem wiekszych problemow, modem nie zmienil polozenia ani nie pojawily sie u mnie w mieszkaniu nowe urzadzenia promieniujace elektromagnetycznie.

Aktualnie, sprawdzajac top_netinfo sila sygnaly wynosi pomiedzy -113dBm (bez szans na zarejestrowanie w sieci) przez -107dBm - -101dBm (czasem sie udaje) do -97dbm - -93dBm (udaje sie). Jesli wystawie modem na pol mera na dwor - skacze po chwili do -70dBm (masakrycznie fajny rezultat) - no ale w zimie to ciezko reke trzymac poza chalupa :D

Obszedlem cala mieszkanie sprawdzajac co i jak mi lapie, sygnal byl miedzy -113 a -103, wiec lepszej miejscowki niet.

Zaktualizowalem oprogramowanie modemu (firmware) do 11.609.10.00.264.B409, zaktualizowalem sterowniki modemu na win xp do v3.17.00.00, sprawdzalem na 3 komputerach z roznymi antyvirusami. B/Z.

Ide dzis jeszcze prewencyjnie wymienic karte sim do BOKu, choc nie licze ze pomoze.

Co, poza antena, moge jeszcze uczynic?

Do ew. testow mam nokie 6230i ;), HTC Wildfire (tez w playu, tez ma problem z zasiegiem w glebi mieszkania).

Sprawdzalem tez BTSy, jestem tutaj , na skrzyzowaniu Oporowskiej i Stalowej, od strony Stalowej. Bloki wzdluz Oporowskiej to wysokie , 10p, gierkowskie bloki wielkoplytowe. No ale sygnal dochodzi, bo na zew (patrz wyzej) jest ok..
Help, hilfe, pomocy :gwiazdki:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e156g - Play - Wroclaw. Problem w budynku

Post autor: krystianb »

osh pisze:Tzn. slaby, niestabilny sygnal - co ciekawe od okolo 10 dni. Wczesniej nie mialem wiekszych problemow,
Miałem identyczny przypadek, play co jakiś czas przeprowadza rekonfigurację sieci, mi taki numer odstawili miesiąc po podpisaniu rocznej umowy...
osh pisze:Co, poza antena, moge jeszcze uczynic?
Można próbować reklamacji, ale to chyba daremny trud.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

osh pisze:Co, poza antena, moge jeszcze uczynic?
Niestety nic. Kup małą antenkę magnetyczną i ją na parapet postaw żeby modemu na zewnątrz nie trzymać albo modem do pudełka na mydło i na parapet za okno na przedłużaczu a jak będzie mało to aktywny hub z zasilaczem albo router jest potrzebny).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:albo modem do pudełka na mydło i na parapet za okno
Najlepsza opcja to chyba butelka szyjką do dołu na jakiejś podstawce i do niej modem zapakować :hyhy:
Awatar użytkownika
osh
Początkujący użytkownik forum

Post autor: osh »

wojteks pisze:
osh pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Niestety nic. Kup małą antenkę magnetyczną
Czyli zwykla dookolna? Czy cos specjalnego masz na mysli?
wojteks pisze:a jak będzie mało to aktywny hub z zasilaczem albo router jest potrzebny).
Chodzi o zapewnienie, ze na pewno odpowiednia ilosc amperow idzie via USB? to jestem pewien..
Patryk pisze:
wojteks pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Najlepsza opcja to chyba butelka szyjką do dołu na jakiejś podstawce i do niej modem zapakować :hyhy:
rotfl.. musialbym chyba polozyc w stropianie.. By sie sasiedzi dziwili co to ja trzymam na balkonie.. :D Minusem, ze i szklo i plastik przepuszczaja temperature ostatecznie, wiec za dobrze by to modemowi nie zrobilo (wiem ze glupie, ale teoria wiele znosi...)

A z innej beczki - moge jakos, poza uzyciem antenty kierunkowej, wymusic do ktorego BTSa ma modem sie dobijac..?
Obrazek

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-21, 21:54 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-21, 21:54 przez osh, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

osh pisze:szklo i plastik przepuszczaja temperature ostatecznie, wiec za dobrze by to modemowi nie zrobilo
Bez znaczenia w naszych warunkach, E220 nawet zalanie wodą wytrzymał na deszczu. Podełko/butelka plastikowa są wystarczającym zabezpieczeniem przed warunkami atmosferycznymi.
osh pisze:poza uzyciem antenty kierunkowej, wymusic do ktorego BTSa ma modem sie dobijac..
Nie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ