NAT czy AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kangaroosek
Początkujący użytkownik forum

NAT czy AP

Post autor: Kangaroosek »

Dzień dobry.
Ostatnio konfigurowałem router. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy w sieci domowej, bezprzewodowej powinien być on ustawiony jako NAT czy Punkt dostępu. Obydwa komputery korzystają z kart bezprzewodowych.

Druga sprawa, która mnie nurtuje to czy mając sieć w Dialogu (2 Mb) szybkość łącza może skakać? Dziś waha się od 1 do 2 Mb/s. Czy może ktoś podpiął mi się pod neta. :(

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: NAT czy AP

Post autor: wojteks »

Kangaroosek pisze: powinien być on ustawiony jako NAT
Czyli router.
Kangaroosek pisze:czy mając sieć w Dialogu (2 Mb) szybkość łącza może skakać?
Cały dzień z każdego serwera? Jak to testujesz? Przecież żaden serwer nie gwarantuje prędkości.
Nie pomagam na PW!
Kangaroosek

Tak chodzi o router. D-link dir-615. ostatnio pisałem o nim bo miałem problem z rozdzieleniem po równo. Teraz chodzi mi o to czy (jest podłączony do modemu z dialogu) powinien być ustawiony jako Nat czy jako AP. Podobno AP sprawia mniej kłopotów ale czy faktycznie tak należy ustawić?

Co do serwera... chodziło mi o to że mulił net dzisiaj. sprawdzałem na speedtest . net i wychodziło że net chodzi z prędkością od 1 do 2 Megabitów/s wiec. A pytanie dotyczyło, czy może to być winą Dialogu, że transfer niekiedy jest niższy?.

Mam nadzieję że dobrze opisałem problem. Cóż, jestem grafikiem, a sieci to nie moja działka, więc proszę o trochę wyrozumiałości.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kangaroosek pisze:powinien być ustawiony jako Nat czy jako AP
Jeżeli modem z Dialogu to router to w takim przypadku wystarczy AP. Jeżeli modem nie ma routera to musi być NAT.
Kangaroosek pisze:sprawdzałem na speedtest
Na różnych serwerach? Sprawdź wcześnie rano co pokaże ten test. Takie testy nie są jakoś bardzo wiarygodne.
Nie pomagam na PW!
Kangaroosek

Czyli wszystko oka, bo modem nie ma wbudowanego routera stąd jest on ethernetem podłączony do Dir-615.

a co do prędkości to nawet google ładowały się długo więc speed test chyba nie był konieczny. Chodziło mi raczej o to czy z przyczyn Dialogu transfer może być zaniżony (awaria czy coś innego) czy może ktoś podpiął mi się pod sieć.
ODPOWIEDZ