Dzień dobry.
Ostatnio konfigurowałem router. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy w sieci domowej, bezprzewodowej powinien być on ustawiony jako NAT czy Punkt dostępu. Obydwa komputery korzystają z kart bezprzewodowych.
Druga sprawa, która mnie nurtuje to czy mając sieć w Dialogu (2 Mb) szybkość łącza może skakać? Dziś waha się od 1 do 2 Mb/s. Czy może ktoś podpiął mi się pod neta.
Tak chodzi o router. D-link dir-615. ostatnio pisałem o nim bo miałem problem z rozdzieleniem po równo. Teraz chodzi mi o to czy (jest podłączony do modemu z dialogu) powinien być ustawiony jako Nat czy jako AP. Podobno AP sprawia mniej kłopotów ale czy faktycznie tak należy ustawić?
Co do serwera... chodziło mi o to że mulił net dzisiaj. sprawdzałem na speedtest . net i wychodziło że net chodzi z prędkością od 1 do 2 Megabitów/s wiec. A pytanie dotyczyło, czy może to być winą Dialogu, że transfer niekiedy jest niższy?.
Mam nadzieję że dobrze opisałem problem. Cóż, jestem grafikiem, a sieci to nie moja działka, więc proszę o trochę wyrozumiałości.
Czyli wszystko oka, bo modem nie ma wbudowanego routera stąd jest on ethernetem podłączony do Dir-615.
a co do prędkości to nawet google ładowały się długo więc speed test chyba nie był konieczny. Chodziło mi raczej o to czy z przyczyn Dialogu transfer może być zaniżony (awaria czy coś innego) czy może ktoś podpiął mi się pod sieć.