Problem z modemem ZTE w 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AbilAcro
Początkujący użytkownik forum

Problem z modemem ZTE w 3G

Post autor: AbilAcro »

Witam!
Mam problem z moim modemem ZTE Chess MF635 (Norweska sieć Chess). Problem jest wydaje mi się po stronie modemu/operatora, bo jest tak samo i na moim mac'u, i na pc i na laptopie. Wszędzie ustawienia są fabryczne, nic nie zmieniane. kiedy łączę się z internetem czasami trwa to dłużej niż zwykle, po czym modem przechodzi "automatycznie" w tryb 3g turbo i internet działa do czasu kiedy nie zmieni sie na 3g. Trwa to w różnych przedziałach czasu, czasami po minucie już nie mogę korzystać z internetu. Kiedy już "wskoczy" 3g modem jedynie wysyła dane (1.2Kbps -3.0 Kbps) jednak żadnych nie odbiera. Żadna przeglądarka wtedy się już nie łączy z netem (Google Chrome, Opera, Safari na Mac'u) a także polecenie ping google.com w terminalu/konsoli w windowsie pokazuje że nie można się połączyć. Kiedy klikam na zdiagnolizowanie błędu przez windows daje wynik że modem nie ma połączenia z bramką DNS. Dodam jeszcze że mieszkam w miejscu otoczym górami, gdzie jest bardzo kiepsko z zasięgiem, a 3g turbo na 4 kreski to max... I że jeśli manualnie ustawię wymuszanie EDGE internet chodzi bez problemu, jednak nie zadowala mnie prędkość 20Kbps :P :cry: Ja osobiście jestem zielony w tych sprawach, ale jest to bardzo uciążliwe. Z góry bardzo wielkie dzięki za pomoc, i przepraszam za błędy ortograficzne/gramatyczne ale długo już nie pisałem po polsku z racji na miejsce zamieszkania. Pozdrawiam gorąco,
AbilAcro
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z modemem ZTE w 3G

Post autor: ra-v »

Kiedy już "wskoczy" 3g modem jedynie wysyła dane (1.2Kbps -3.0 Kbps) jednak żadnych nie odbiera.
Na ZTE MF636 jest podobnie jeśli "zgubi" gdzieś chyba DNSy. Nie wiem czy Twój modem jest poprzednikiem mojego czy w ogóle innym modem.
(...)w tryb 3g turbo(...)
A co to?
(...)jednak nie zadowala mnie prędkość 20Kbps
Kb/s czy KB/s ?

Spróbuj może wymusić normalne WCDMA. Akurat mam
kody do ZTE MF636, ale moze rusżą i na Twoim modemie

Kod: Zaznacz cały

AT+ZSNT=2,0,0 
Polecenia AT chyba wywołasz w TopNetInfo.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ