Mam problem z moim modemem ZTE Chess MF635 (Norweska sieć Chess). Problem jest wydaje mi się po stronie modemu/operatora, bo jest tak samo i na moim mac'u, i na pc i na laptopie. Wszędzie ustawienia są fabryczne, nic nie zmieniane. kiedy łączę się z internetem czasami trwa to dłużej niż zwykle, po czym modem przechodzi "automatycznie" w tryb 3g turbo i internet działa do czasu kiedy nie zmieni sie na 3g. Trwa to w różnych przedziałach czasu, czasami po minucie już nie mogę korzystać z internetu. Kiedy już "wskoczy" 3g modem jedynie wysyła dane (1.2Kbps -3.0 Kbps) jednak żadnych nie odbiera. Żadna przeglądarka wtedy się już nie łączy z netem (Google Chrome, Opera, Safari na Mac'u) a także polecenie ping google.com w terminalu/konsoli w windowsie pokazuje że nie można się połączyć. Kiedy klikam na zdiagnolizowanie błędu przez windows daje wynik że modem nie ma połączenia z bramką DNS. Dodam jeszcze że mieszkam w miejscu otoczym górami, gdzie jest bardzo kiepsko z zasięgiem, a 3g turbo na 4 kreski to max... I że jeśli manualnie ustawię wymuszanie EDGE internet chodzi bez problemu, jednak nie zadowala mnie prędkość 20Kbps

AbilAcro