Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?
Witam, zastanawiam się jaki kupić router żeby w pełni wykorzystać 25 Mb/s łącze po WiFi, router musi być prosty w obsłudze i mieć polskie menu tak żebym nie miał problemu z konfiguracją i ustawieniem... Przydały by się jeszcze jakieś zabezpieczenia w miarę dobre no i oczywiście żeby nie kosztował więcej niż 150 zł. Co możecie mi polecić?
-
Re: Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?
Podpisuję się pod pytaniem. W UPC mam zagwarantowane 25 Mb/szielony_ogorek pisze:żeby w pełni wykorzystać 25 Mb/s łącze po WiFi

Będę śledził ten wątek.

- wojteks
- *** Administrator ***
Jaką, jak starą, bo karty sprzed roku prawdopodobnie mają Draft N i z mało którym routerem pracują poprawnie.abrymarz pisze:Kartę mam b/g/n.
Nie pomagam na PW!
- m4rS
- Użytkownik forum
Jak ma kartę b/g/n to jaki problem? Stara karta obsługuje tylko b/g (do 54Mbit). Pytanie tylko, czy jest Draft N czy Draft N 2.0. W większości nowych notebooków wsadzają pełne N (300Mbit). W razie czego można wymienić wmontowaną kartę mini-PCI (widziałem kilka aukcji na allegro z kartami poniżej 100zł).
Co do routera to mogę polecić Netgeara WNR2000 (lub jego odpowiednik JWNR2000). Montowałem ostatnio ten model u brata i współpracuje bardzo dobrze zarówno z laptopem jak i kartą PCI w kompie stacjonarnym. Z linksysów jest WRT160N, ale jego odradzam, bo ma słaby zasięg wifi i jest droższy...
Co do routera to mogę polecić Netgeara WNR2000 (lub jego odpowiednik JWNR2000). Montowałem ostatnio ten model u brata i współpracuje bardzo dobrze zarówno z laptopem jak i kartą PCI w kompie stacjonarnym. Z linksysów jest WRT160N, ale jego odradzam, bo ma słaby zasięg wifi i jest droższy...
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
- wojteks
- *** Administrator ***
Uwierz mi że starsze karty b/g/n nie działają z każdym routerem czego mam przykład u siebie w biurze.m4rS pisze:Jak ma kartę b/g/n to jaki problem?
To prawda ale to generuje koszty. Ważne jest że wiele nowych kart ma złącze mini PCI Express a nie mini PCI (to są 2 różne standardy złącza) i należy kupić odpowiednią do danego laptopa.m4rS pisze:W razie czego można wymienić wmontowaną kartę mini-PCI
Nie pomagam na PW!
-
JWNR2000 ok sprawdziłem rzeczywiście nie jest drogi... Ale jeszcze jedno małe pytanko, czy posiada on polskie menu lub polską instrukcje obsługi, zależy mi na tym bardzo bo nie znam się na tym i mogę mieć problemy z ustawieniem... A i jeszcze jedno! Taki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N???
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, w trybie b/g czyli maksymalnie 54Mbps.zielony_ogorek pisze:aki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
W takim razie podłączę się pod temat. Też mam UPC 25Mbitów.
I co będzie lepsze. Linksys WRT54GL czy może WRT120N?
Mój laptop to Asus G1S, a współlokatora to Dell Vostro 3700
Nie wiem, który wybrać. WRT54GL ma zewnętrzne anteny,ale nie działa w systemie N, za to WRT120N działa, ale nie ma zewnętrznych anten. Pomocy.
I co będzie lepsze. Linksys WRT54GL czy może WRT120N?
Mój laptop to Asus G1S, a współlokatora to Dell Vostro 3700
Nie wiem, który wybrać. WRT54GL ma zewnętrzne anteny,ale nie działa w systemie N, za to WRT120N działa, ale nie ma zewnętrznych anten. Pomocy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
N-ka w WRT120N jest marketingowa -> http://www.smallnetbuilder.com/content/view/30882/100/ do tego ten router nie jest obslugiwany przez zaden alternatywny SW (tylko 2 MB Flash). Ja bym wybral WRT54GL V1.0 lub 1.1.s87 pisze:Nie wiem, który wybrać. WRT54GL ma zewnętrzne anteny,ale nie działa w systemie N, za to WRT120N działa, ale nie ma zewnętrznych anten.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Możesz wytłumaczyć co znaczy, że jest marketingowa? Bo artykuł dość specjalistyczny dla zawodowców 
Przy internecie 25Mbitowym WRT54GL wykorzysta go w pełni po wifi?

Przy internecie 25Mbitowym WRT54GL wykorzysta go w pełni po wifi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystko opisane w tym atrykule - jest jednostrumieniowa (maks 150 mbps).s87 pisze:Możesz wytłumaczyć co znaczy, że jest marketingowa?
Tak.s87 pisze:Przy internecie 25Mbitowym WRT54GL wykorzysta go w pełni po wifi?
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli laptopy mają karty a/g/n lub b/g/n należy szukać routera kompatybilnego z kartami w trybie n zamontowanymi w laptopach (umawiać się za sprzedawcą na zwrot lub testować w sklepie).key pisze: Ja bym wybral WRT54GL V1.0 lub 1.1.
Do UPC 25Mbps tryb g jest niestety na granicy możliwości i inwestycja w router b/g nie bardzo ma sens.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A jak wygląda w takim razie z tym WRT120N zasięg w porównaniu do WRT54GL? Jeśli działa on do 150Mbit to wykorzysta w pełni 25Mbit z UPC przez wifi w Ausie G1S??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli max 75Mb/s w jedną stronę 25 powinno działać bez problemu, jeśli router nie pogryzie się z tym co jest laptopie. Bez sprawdzenia nic nie da się powiedzieć. Chyba że jest tam tylko karta a/b/g. Wtedy router N nic nie da.s87 pisze: Jeśli działa on do 150Mbit to wykorzysta w pełni 25Mbit z UPC przez wifi w Ausie G1S??
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Ja zdecyduje się jednak chyba na tego Netgeara- jest tani ma polskie menu i wspominaną tu przez wszystkich technologie N. Tylko jedno jeszcze pytanie i zmykam z mojego tematu:) Skoro router już nie będzie ograniczał prędkości to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?? Czy lepiej kupić coś innego pod USB?
- wojteks
- *** Administrator ***
Lepiej wymienić kartę na a/g/n czy b/g/n (w to samo miejsce wstawianą co oryginał).zielony_ogorek pisze:to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
IMHO G jest zupelnie wystarczajac przy 25mbps.zielony_ogorek pisze:Skoro router już nie będzie ograniczał tprędkośsci to czye moja jkarta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ??
Zwroc uwage na:
Inaczej: to ze na laptopie/sticku/routerze jest napisane "N" nie oznacza ze dana kombinacja sprzetu bedzie chodzic z "N". Moze sie zdazyc, ze nie zbudujesz stabilnego polaczenia i mimo inwestowania w "N" polecisz na "G".wojteks pisze:Jeżeli laptopy mają karty a/g/n lub b/g/n należy szukać routera kompatybilnego z kartami w trybie n zamontowanymi w laptopach (umawiać się za sprzedawcą na zwrot lub testować w sklepie).
I pozostane przy swoim: w przeciwienstwie do kolegow wole sprawdzone i pewne rozwiazanie z "G" niz niepewny "N".
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety z prostej matematyki wynika że 25Mbps to 3.2MB/s a tego nawet najlepsze WiFi g nie przeniesie bo ono jest w stanie w idealnych warunkach przenieść tylko 2.8MB/skey pisze:IMHO G jest zupelnie wystarczajac przy 25mbps
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powinienenes napisac: "Niestety z prostej matematyki wynika ze 25Mbps to teoretycznie 3.2 MB/s..."wojteks pisze:Niestety z prostej matematyki wynika że 25Mbps to 3.2MB/s ...
Jesli celem posiadania netu jest tylko i wylacznie robienie speedtestow - d'accord.
Nie pomagam na PW.
-
Router tak czy tak muszę kupić a chyba lepiej kupić coś na przyszłość N, co do karty sieciowej hmm. Zobaczymy jak moja nie da rady to myślę że karty na USB nie są takie drogie podejrzewam że za 50 zł kupię już coś z N. Ewentualnie jak macie jakąś niedrogą pozycje to proszę o polecenie:)
- wojteks
- *** Administrator ***
USB jest niewygodne, lepiej kupic cos podobnego do tej karty http://allegro.pl/wifi-intel-5100-half- ... 86467.html oczywiście zależy jaką kartę masz obecnie mPCI czy mini PCI Express i ile masz anten.zielony_ogorek pisze:jak moja nie da rady to myślę że karty na USB nie są takie drogie
Nie pomagam na PW!
- m4rS
- Użytkownik forum
Nie tyle na granicy możliwości g, co poza nimi (w praktyce można uzyskać przesył 15-18Mbit/s). Widziałem raz 20Mbit przez wifi na starym routerze, ale to musiałobyć w idealnych warunkach, bez zakłóceń.wojteks pisze:Do UPC 25Mbps tryb g jest niestety na granicy możliwości i inwestycja w router b/g nie bardzo ma sens.
Szczerze mówiąc nie przyglądałem się dokładnie załączonym dokumentom i płytce, bo nie są one konieczne do szybkiej i bezproblemowej konfiguracji tego routera. Oprogramowanie chyba może być po polsku-ja nie zmieniałem języka interfejsu. W praktyce ten router podłączasz do modemu kablowego (port WAN routera z portem modemu) i do komputera (jeden z portów LAN), po czym wpisujesz w przeglądarce adres: 192.168.1.1. Dalej lecisz z ustawieniami zabezpieczeń (zmiana haseł, WPA...) i po wszystkim. Jak będziesz miał jakiekolwiek pytania to załóż tu temat na forum i chętnie pomogę. Na początek przed konfiguracją przeczytaj FAQ na forumzielony_ogorek pisze:JWNR2000 ok sprawdziłem rzeczywiście nie jest drogi... Ale jeszcze jedno małe pytanko, czy posiada on polskie menu lub polską instrukcje obsługi, zależy mi na tym bardzo bo nie znam się na tym i mogę mieć problemy z ustawieniem... A i jeszcze jedno! Taki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N???

Dobry wybór, kartę polecam zmienić, żeby cała sieć działała w standardzie 802.11n.zielony_ogorek pisze:Ja zdecyduje się jednak chyba na tego Netgeara- jest tani ma polskie menu i wspominaną tu przez wszystkich technologie N. Tylko jedno jeszcze pytanie i zmykam z mojego tematu:) Skoro router już nie będzie ograniczał prędkości to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?? Czy lepiej kupić coś innego pod USB?
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 19:03 przez m4rS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki wszystkim za rady kupie jednak tego Netgeara zobaczę jak będzie mi net działał poprzez moją kartę WiFi w laptopie jeżeli bardzo będzie zamulało to kupię kartę z N w końcu 30 zł to nie jest duży wydatek...
- m4rS
- Użytkownik forum
Za 30zł to porządnej karty z pełnym N nie kupisz (300Mbit). Jeśli zdecydowałeś się na router 802.11n (JWNR2000/WNR2000) to warto dołożyć i kupić kartę, żeby w pełni wykorzystać potencjał sieci bezprzewodowej. Masz na allegro trochę ofert z kartami wbudowanymi (na złącze minipci lub minipciE). Daj znać, jakbyś miał już router i potrzebował porady w ustawieniach.
-
Witam, rok temu miałem łącze 25Mb z upc z ich modemem i działało u mnie ok
teraz przeniosłem sie blok obok i mam ten sam laptop (Hp nx7400 z karta sieciowa Intel Wireless LAN 802.11a/b/g, MOW2 ) tu sytuacja jest trochę inna gdyż posiadam własny router model :TP-Link TL-WR740N i tu pojawia sie problem
gdy podpinam z routera kablem do laptopa to w teście szybkości na upc download wynosi około 23Mbps a upload około 1.45Mbps
Natomiast jak połączę poprzez wifi to download jest w okolicach 10Mbps do max 16-17Mbps.
Czy to wina routera? wydaje mi się że powinien ogarnąć taką prędkość ale może się mylę i dlatego pytam o wasze zdanie

gdy podpinam z routera kablem do laptopa to w teście szybkości na upc download wynosi około 23Mbps a upload około 1.45Mbps
Natomiast jak połączę poprzez wifi to download jest w okolicach 10Mbps do max 16-17Mbps.
Czy to wina routera? wydaje mi się że powinien ogarnąć taką prędkość ale może się mylę i dlatego pytam o wasze zdanie
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Myślę, że to ograniczenie WiFi.Voytekf pisze:Natomiast jak połączę poprzez wifi to download jest w okolicach 10Mbps do max 16-17Mbps.
Pracujesz w standardzie G (bo taką kartę ma HP nx7400).
27 to możesz uzyskać w idealnych warunkach.
Wystarczy, że u Ciebie ktoś nadaje na tym samym lub sąsiednim kanale i będzie problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Witam,
Korzystając z okazji chciałbym się podłączyć do wątku.
Od jutra będę posiadaczem internetu z UPC 25 Mb/s i właśnie chciałem sobie zakupić router aby korzystać z internetu bez użycia kabla (chodzi o mieszkanie 3pok.).
Obecnie posiadam starego laptopa który obsługuje sieci 802.11a/b/g. Jeżeli chodzi o obsługę sieci N to można wziąć pod uwagę ponieważ zamierzam w niedługim czasie zmienić laptopa, lecz jest pytanie czy jest potrzebne do internetu 25Mb/s. Raczej nie sądzę abym zmienił internet na większy niż 50 Mb/s.
Jeżeli chodzi o router to zależy mi na bezawaryjności i abym mógł w pełni wykorzystać ten internet z UPC 25. Oczywiście ważne aby sie nie wieszał i nie zrywał połączenia. Router chciałbym umieścić w szafce rtv (raczej nie na widoku)
Póki co mam dwa typy: Linksys WRT54GL oraz TP-Link WR1043ND
Czekam na komentarze,
Pozdrawiam
Korzystając z okazji chciałbym się podłączyć do wątku.
Od jutra będę posiadaczem internetu z UPC 25 Mb/s i właśnie chciałem sobie zakupić router aby korzystać z internetu bez użycia kabla (chodzi o mieszkanie 3pok.).
Obecnie posiadam starego laptopa który obsługuje sieci 802.11a/b/g. Jeżeli chodzi o obsługę sieci N to można wziąć pod uwagę ponieważ zamierzam w niedługim czasie zmienić laptopa, lecz jest pytanie czy jest potrzebne do internetu 25Mb/s. Raczej nie sądzę abym zmienił internet na większy niż 50 Mb/s.
Jeżeli chodzi o router to zależy mi na bezawaryjności i abym mógł w pełni wykorzystać ten internet z UPC 25. Oczywiście ważne aby sie nie wieszał i nie zrywał połączenia. Router chciałbym umieścić w szafce rtv (raczej nie na widoku)
Póki co mam dwa typy: Linksys WRT54GL oraz TP-Link WR1043ND
Czekam na komentarze,
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-07-07, 11:19 przez Sałi, łącznie zmieniany 1 raz.