Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zielony_ogorek
Początkujący użytkownik forum

Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?

Post autor: zielony_ogorek »

Witam, zastanawiam się jaki kupić router żeby w pełni wykorzystać 25 Mb/s łącze po WiFi, router musi być prosty w obsłudze i mieć polskie menu tak żebym nie miał problemu z konfiguracją i ustawieniem... Przydały by się jeszcze jakieś zabezpieczenia w miarę dobre no i oczywiście żeby nie kosztował więcej niż 150 zł. Co możecie mi polecić?
abrymarz

Re: Router pod UPC 25 Mb/s jaki ?

Post autor: abrymarz »

zielony_ogorek pisze:żeby w pełni wykorzystać 25 Mb/s łącze po WiFi
Podpisuję się pod pytaniem. W UPC mam zagwarantowane 25 Mb/s :D (ale tylko po kablu :szok: ). Bezprzewodowo "ich" router daje mi 15-16 (max.17) Mb/s :( . Kartę mam b/g/n.
Będę śledził ten wątek. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

abrymarz pisze:Kartę mam b/g/n.
Jaką, jak starą, bo karty sprzed roku prawdopodobnie mają Draft N i z mało którym routerem pracują poprawnie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Post autor: m4rS »

Jak ma kartę b/g/n to jaki problem? Stara karta obsługuje tylko b/g (do 54Mbit). Pytanie tylko, czy jest Draft N czy Draft N 2.0. W większości nowych notebooków wsadzają pełne N (300Mbit). W razie czego można wymienić wmontowaną kartę mini-PCI (widziałem kilka aukcji na allegro z kartami poniżej 100zł).
Co do routera to mogę polecić Netgeara WNR2000 (lub jego odpowiednik JWNR2000). Montowałem ostatnio ten model u brata i współpracuje bardzo dobrze zarówno z laptopem jak i kartą PCI w kompie stacjonarnym. Z linksysów jest WRT160N, ale jego odradzam, bo ma słaby zasięg wifi i jest droższy...
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

m4rS pisze:Jak ma kartę b/g/n to jaki problem?
Uwierz mi że starsze karty b/g/n nie działają z każdym routerem czego mam przykład u siebie w biurze.
m4rS pisze:W razie czego można wymienić wmontowaną kartę mini-PCI
To prawda ale to generuje koszty. Ważne jest że wiele nowych kart ma złącze mini PCI Express a nie mini PCI (to są 2 różne standardy złącza) i należy kupić odpowiednią do danego laptopa.
Nie pomagam na PW!
zielony_ogorek

JWNR2000 ok sprawdziłem rzeczywiście nie jest drogi... Ale jeszcze jedno małe pytanko, czy posiada on polskie menu lub polską instrukcje obsługi, zależy mi na tym bardzo bo nie znam się na tym i mogę mieć problemy z ustawieniem... A i jeszcze jedno! Taki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zielony_ogorek pisze:aki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N?
Tak, w trybie b/g czyli maksymalnie 54Mbps.
Nie pomagam na PW!
Chandler
Stały użytkownik forum

Post autor: Chandler »

W takim razie podłączę się pod temat. Też mam UPC 25Mbitów.

I co będzie lepsze. Linksys WRT54GL czy może WRT120N?

Mój laptop to Asus G1S, a współlokatora to Dell Vostro 3700

Nie wiem, który wybrać. WRT54GL ma zewnętrzne anteny,ale nie działa w systemie N, za to WRT120N działa, ale nie ma zewnętrznych anten. Pomocy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

s87 pisze:Nie wiem, który wybrać. WRT54GL ma zewnętrzne anteny,ale nie działa w systemie N, za to WRT120N działa, ale nie ma zewnętrznych anten.
N-ka w WRT120N jest marketingowa -> http://www.smallnetbuilder.com/content/view/30882/100/ do tego ten router nie jest obslugiwany przez zaden alternatywny SW (tylko 2 MB Flash). Ja bym wybral WRT54GL V1.0 lub 1.1.
Nie pomagam na PW.
Chandler
Stały użytkownik forum

Możesz wytłumaczyć co znaczy, że jest marketingowa? Bo artykuł dość specjalistyczny dla zawodowców ;)

Przy internecie 25Mbitowym WRT54GL wykorzysta go w pełni po wifi?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

s87 pisze:Możesz wytłumaczyć co znaczy, że jest marketingowa?
Wszystko opisane w tym atrykule - jest jednostrumieniowa (maks 150 mbps).
s87 pisze:Przy internecie 25Mbitowym WRT54GL wykorzysta go w pełni po wifi?
Tak.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze: Ja bym wybral WRT54GL V1.0 lub 1.1.
Jeżeli laptopy mają karty a/g/n lub b/g/n należy szukać routera kompatybilnego z kartami w trybie n zamontowanymi w laptopach (umawiać się za sprzedawcą na zwrot lub testować w sklepie).

Do UPC 25Mbps tryb g jest niestety na granicy możliwości i inwestycja w router b/g nie bardzo ma sens.
Nie pomagam na PW!
Chandler
Stały użytkownik forum

A jak wygląda w takim razie z tym WRT120N zasięg w porównaniu do WRT54GL? Jeśli działa on do 150Mbit to wykorzysta w pełni 25Mbit z UPC przez wifi w Ausie G1S??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

s87 pisze: Jeśli działa on do 150Mbit to wykorzysta w pełni 25Mbit z UPC przez wifi w Ausie G1S??
Czyli max 75Mb/s w jedną stronę 25 powinno działać bez problemu, jeśli router nie pogryzie się z tym co jest laptopie. Bez sprawdzenia nic nie da się powiedzieć. Chyba że jest tam tylko karta a/b/g. Wtedy router N nic nie da.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zielony_ogorek

Ja zdecyduje się jednak chyba na tego Netgeara- jest tani ma polskie menu i wspominaną tu przez wszystkich technologie N. Tylko jedno jeszcze pytanie i zmykam z mojego tematu:) Skoro router już nie będzie ograniczał prędkości to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?? Czy lepiej kupić coś innego pod USB?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zielony_ogorek pisze:to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?
Lepiej wymienić kartę na a/g/n czy b/g/n (w to samo miejsce wstawianą co oryginał).
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

zielony_ogorek pisze:Skoro router już nie będzie ograniczał tprędkośsci to czye moja jkarta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ??
IMHO G jest zupelnie wystarczajac przy 25mbps.

Zwroc uwage na:
wojteks pisze:Jeżeli laptopy mają karty a/g/n lub b/g/n należy szukać routera kompatybilnego z kartami w trybie n zamontowanymi w laptopach (umawiać się za sprzedawcą na zwrot lub testować w sklepie).
Inaczej: to ze na laptopie/sticku/routerze jest napisane "N" nie oznacza ze dana kombinacja sprzetu bedzie chodzic z "N". Moze sie zdazyc, ze nie zbudujesz stabilnego polaczenia i mimo inwestowania w "N" polecisz na "G".

I pozostane przy swoim: w przeciwienstwie do kolegow wole sprawdzone i pewne rozwiazanie z "G" niz niepewny "N".
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:IMHO G jest zupelnie wystarczajac przy 25mbps
Niestety z prostej matematyki wynika że 25Mbps to 3.2MB/s a tego nawet najlepsze WiFi g nie przeniesie bo ono jest w stanie w idealnych warunkach przenieść tylko 2.8MB/s
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Niestety z prostej matematyki wynika że 25Mbps to 3.2MB/s ...
Powinienenes napisac: "Niestety z prostej matematyki wynika ze 25Mbps to teoretycznie 3.2 MB/s..."

Jesli celem posiadania netu jest tylko i wylacznie robienie speedtestow - d'accord.
Nie pomagam na PW.
zielony_ogorek

Router tak czy tak muszę kupić a chyba lepiej kupić coś na przyszłość N, co do karty sieciowej hmm. Zobaczymy jak moja nie da rady to myślę że karty na USB nie są takie drogie podejrzewam że za 50 zł kupię już coś z N. Ewentualnie jak macie jakąś niedrogą pozycje to proszę o polecenie:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zielony_ogorek pisze:jak moja nie da rady to myślę że karty na USB nie są takie drogie
USB jest niewygodne, lepiej kupic cos podobnego do tej karty http://allegro.pl/wifi-intel-5100-half- ... 86467.html oczywiście zależy jaką kartę masz obecnie mPCI czy mini PCI Express i ile masz anten.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

wojteks pisze:Do UPC 25Mbps tryb g jest niestety na granicy możliwości i inwestycja w router b/g nie bardzo ma sens.
Nie tyle na granicy możliwości g, co poza nimi (w praktyce można uzyskać przesył 15-18Mbit/s). Widziałem raz 20Mbit przez wifi na starym routerze, ale to musiałobyć w idealnych warunkach, bez zakłóceń.
zielony_ogorek pisze:JWNR2000 ok sprawdziłem rzeczywiście nie jest drogi... Ale jeszcze jedno małe pytanko, czy posiada on polskie menu lub polską instrukcje obsługi, zależy mi na tym bardzo bo nie znam się na tym i mogę mieć problemy z ustawieniem... A i jeszcze jedno! Taki piszecie o tych kartach w moim laptopie jest karta B/G czy będzie ona współpracowała z routerami z N???
Szczerze mówiąc nie przyglądałem się dokładnie załączonym dokumentom i płytce, bo nie są one konieczne do szybkiej i bezproblemowej konfiguracji tego routera. Oprogramowanie chyba może być po polsku-ja nie zmieniałem języka interfejsu. W praktyce ten router podłączasz do modemu kablowego (port WAN routera z portem modemu) i do komputera (jeden z portów LAN), po czym wpisujesz w przeglądarce adres: 192.168.1.1. Dalej lecisz z ustawieniami zabezpieczeń (zmiana haseł, WPA...) i po wszystkim. Jak będziesz miał jakiekolwiek pytania to załóż tu temat na forum i chętnie pomogę. Na początek przed konfiguracją przeczytaj FAQ na forum :).
zielony_ogorek pisze:Ja zdecyduje się jednak chyba na tego Netgeara- jest tani ma polskie menu i wspominaną tu przez wszystkich technologie N. Tylko jedno jeszcze pytanie i zmykam z mojego tematu:) Skoro router już nie będzie ograniczał prędkości to czy moja karta G w lapie nie będzie ograniczała prędkości 25 Mb/s ?? Czy lepiej kupić coś innego pod USB?
Dobry wybór, kartę polecam zmienić, żeby cała sieć działała w standardzie 802.11n.
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 19:03 przez m4rS, łącznie zmieniany 1 raz.
zielony_ogorek

Dzięki wszystkim za rady kupie jednak tego Netgeara zobaczę jak będzie mi net działał poprzez moją kartę WiFi w laptopie jeżeli bardzo będzie zamulało to kupię kartę z N w końcu 30 zł to nie jest duży wydatek...
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Za 30zł to porządnej karty z pełnym N nie kupisz (300Mbit). Jeśli zdecydowałeś się na router 802.11n (JWNR2000/WNR2000) to warto dołożyć i kupić kartę, żeby w pełni wykorzystać potencjał sieci bezprzewodowej. Masz na allegro trochę ofert z kartami wbudowanymi (na złącze minipci lub minipciE). Daj znać, jakbyś miał już router i potrzebował porady w ustawieniach.
Voytekf

Post autor: Voytekf »

Witam, rok temu miałem łącze 25Mb z upc z ich modemem i działało u mnie ok :) teraz przeniosłem sie blok obok i mam ten sam laptop (Hp nx7400 z karta sieciowa Intel Wireless LAN 802.11a/b/g, MOW2 ) tu sytuacja jest trochę inna gdyż posiadam własny router model :TP-Link TL-WR740N i tu pojawia sie problem

gdy podpinam z routera kablem do laptopa to w teście szybkości na upc download wynosi około 23Mbps a upload około 1.45Mbps

Natomiast jak połączę poprzez wifi to download jest w okolicach 10Mbps do max 16-17Mbps.
Czy to wina routera? wydaje mi się że powinien ogarnąć taką prędkość ale może się mylę i dlatego pytam o wasze zdanie
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Voytekf pisze:Natomiast jak połączę poprzez wifi to download jest w okolicach 10Mbps do max 16-17Mbps.
Myślę, że to ograniczenie WiFi.
Pracujesz w standardzie G (bo taką kartę ma HP nx7400).
27 to możesz uzyskać w idealnych warunkach.
Wystarczy, że u Ciebie ktoś nadaje na tym samym lub sąsiednim kanale i będzie problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Sałi

Post autor: Sałi »

Witam,

Korzystając z okazji chciałbym się podłączyć do wątku.

Od jutra będę posiadaczem internetu z UPC 25 Mb/s i właśnie chciałem sobie zakupić router aby korzystać z internetu bez użycia kabla (chodzi o mieszkanie 3pok.).
Obecnie posiadam starego laptopa który obsługuje sieci 802.11a/b/g. Jeżeli chodzi o obsługę sieci N to można wziąć pod uwagę ponieważ zamierzam w niedługim czasie zmienić laptopa, lecz jest pytanie czy jest potrzebne do internetu 25Mb/s. Raczej nie sądzę abym zmienił internet na większy niż 50 Mb/s.
Jeżeli chodzi o router to zależy mi na bezawaryjności i abym mógł w pełni wykorzystać ten internet z UPC 25. Oczywiście ważne aby sie nie wieszał i nie zrywał połączenia. Router chciałbym umieścić w szafce rtv (raczej nie na widoku)

Póki co mam dwa typy: Linksys WRT54GL oraz TP-Link WR1043ND

Czekam na komentarze,

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-07-07, 11:19 przez Sałi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ