Brak linii TP - jakie są alternatywy. Wimax czy CDMA?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Auror
Początkujący użytkownik forum

Brak linii TP - jakie są alternatywy. Wimax czy CDMA?

Post autor: Auror »

Witam wszystkich,

przyznaje się, że się zarejestrowałem tylko żeby otrzymać od Was pomoc :)
Od kilku tygodni wiercę temat dostępu do internetu w wiosce, gdzie rodzice się "pobudowali".

Na linię TP nie ma co liczyć.

Pierwsze co zrobiłem to kupiłem dongiel 3G na USB i router, który ma wejście USB. Zasięg 5 kresek, a internet raz śmiga, raz nie. Zarówno w Tak-Tak'u, jak i w Plusie. 3G brak.

Drugie, czego próbowałem to Wimax. Ceny Ery są dla mnie z kosmosu ( a nie lubię umów na np. 36 miesięcy). Za to Netia z cenami już o wiele lepiej stoi. Zadzwoniłem do nich, podałem kod pocztowy i nazwę miejscowości i usłyszałem, że się łapie. Po 2 tygodniach, zero odzewu. Zadzwoniłem -> kazali czekać. Po następnych 2 tygodniach znowu dzwonie, a oni "brak możliwości technicznych" (chociaż na mapce zasięgu się łapię).

W końcu dotarłem tutaj i wyczytałem, że istnieje coś takiego jak CDMA. Zamierzam iść dzisiaj do salonu Orange i wziąć na próbę Freedom Pro. Cena jak dla mnie znośna - pytanie mam jednak o jakość takiego połączenia oraz o limit.

Zależy mi przede wszystkim na stabilności takiego łącza. Żeby komfortowo przeglądać strony i ściągać pocztę oraz niewielkie pliki.
Limit 3GB wydaje się szalony. Tzn. nigdy nie sprawdzałem ile ściągam danych miesięcznie, ale czy 3GB wystarcza spokojnie na miesiąc przeglądania stron www i sprawdzania poczty?

Da się jeszcze przeglądać WWW po przekroczeniu transferu danych?

Cóż wiem, że to dużo pytań :) ale czy powinienem wiedzieć o jeszcze jakiejś technologii, wartej uwagi? Np. o CDMA dowiedziałem się zupełnie przypadkowo :)
Z tego co czytałem tutaj na forum internet satelitarny mogę sobie odpuścić ze względu na koszty takiej imprezy.

Z góry dzięki za odp.

PS. Mam nadzieję, że to dobry dział na te pytania.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Brak linii TP - jakie są alternatywy. Wimax czy CDMA?

Post autor: wojteks »

Auror pisze: 3G brak.
Weź telefon z 3G, wyjdź na dach/balkon i wyszukaj dostępne sieci, może jakieś 3G którejś sieci się pojawi.
Auror pisze:Zamierzam iść dzisiaj do salonu Orange i wziąć na próbę Freedom Pro.
Koszt testu nie jest zbyt duży ale limit 3GB jest mały.

Zobacz na http://mapa.btsearch.pl/ gdzie masz najbliższe 3G i CDMA od różnych operatorów.
Nie pomagam na PW!
Auror

hej, dzięki za odp.

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.13517 ... 93457/z/14

dokładnie w środku tego widoku stoi mój dom. w najbliższym sąsiedztwie mam nadajniki Ery i Plus, ale nie są 3G chyba.

Jest jeszcze to Aero 2, ale nic mi google o tej fimie nie mówią. To jest jakiś provider dla klienta końcowego?

PS. To korzystając z okazji od razu dopytam. Mieszkam tak blisko tych anten GSM, a internet na donglu USB, ani w iPhonie mi ten nie działa. Ani na karcie Play'a (nawet jak się przełączę na PLUSa), ani na Tak-Tak.
Natomiast na innym telefonie (Nokii) u mojej dziewczyny internet tam śmiga.

Czy to nie jest tak że internet (GPRS) powinien być wszędzie tam gdzie jest zasięg dla rozmów telefonicznych?
Jak wychodziłem z telefonem z domu, na dwór - internetu też nie łapałem.
Z tego wszystkiego poddałem się wlasnie niedawno sprzedałem na allegro cały sprzęt (router z wejście USB na 3G, i dongiel Huaweia).

Czy możliwe że się pospieszyłem i jakaś antena podłączona do dongla by pomogła?
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 11:45 przez Auror, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Auror pisze:Aero 2
Czyli Cyfrowy Polsat UMTS900.
Auror pisze:Czy możliwe że się pospieszyłem i jakaś antena podłączona do dongla by pomogła?
Huawei e182 i masz dostępny CP na 900MHz
Auror pisze:ale nie są 3G chyba.
Klikasz na każdy z baloników i masz opis co na tej stacji prawdopodobnie jest (to mapa pozwoleń a nie działających urządzeń)
Nie pomagam na PW!
Auror

mhm ... cyli to Aero2 to Polsat jest. I Polsat tak sam sobie nastawiał nadajników?
Zawsze myślałem że te internety od platform telewizyjnych to są dzierżawione częstotliwości 3G od operatorów komórkowych. A tutaj niespodzianka.

Tylko teraz pytanie - wszedłem na stronę CP i widzę że limity danych i ceny opłat miesięcznych są bardzo zbliżone (a nawet trochę wyższe w przypadku cen) do tego co oferuje Orange Freedom Pro.
Piszesz również ża mogę sobie kupić modem E182 (na znanym nam serwisie aukcyjnym widzę tylko 1 taki modem i to w cenie 300zł).

W Orange za modem płacę 149zł.
Czy jest w Polsacie Cyfrowym jakiś inny bonus, którego nie widzę na pierwszy rzut oka?

Klikałem na baloniki na mapie, i najbliższe mi mają częstotliwości GSM900, a wikipedia mówi że "GSM 900 jest najstarszym ze standardów GSM." Czy to znaczy że nie obsługuje urządzeń nawet przez GPRS?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Auror pisze:I Polsat tak sam sobie nastawiał nadajników?
Nie, stacje bazowe są Aero 2 i CP je dzierżawi czy tam w jakiś inny sposób z nich nadaje.
Auror pisze:Piszesz również ża mogę sobie kupić modem E182
Jak będziesz brał CP to musisz modem u nich kupić (nie sprzedają bez modemu).
Auror pisze:GSM 900
GPRS musi obsłużyć a EDGE większość BTSów też obsługuje.
Nie pomagam na PW!
Auror

dzięki Wojtek za odp.

Wziąłem dzisiaj w Orange'u na próbę Freedom Pro. Cenowo wygląda bardzo znośnie, a i w limicie się raczej zmieszczę.
Podzielę się wrażeniami jeżeli ktoś będzie ciekawy.

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Auror pisze:Wziąłem dzisiaj w Orange'u na próbę Freedom Pro.
Do BTS-a CDMA Orange, jeśli dobrze widzę, masz ok. 8 km. Przy antenie zewnętrznej ATK10/450MHz, uzyskasz transfer DL/UL pewnie ok. 1,5-2 Mbps/0,45 Mbps. Przy założeniu, że stacja nie jest już przeciążona.
Pod bokiem masz Cyfrowy Polsat, który powinien umożliwić Ci osiągnięcie znacznie lepszych prędkości.
Ja, przez las, na antenie ATK20/850MHz na odległości ok. 4 km. uzyskuję w CP DL/UL = 1,5-2Mbps/2Mbps.
Abonament w CP też jest chyba znośny (http://www.cyfrowypolsat.pl/internet/in ... -danych.cp), choć więcej trzeba zapłacić na starcie za modem. Możesz także wypróbowywać łącze przez 7 dni. No i sytuacja z przekroczonym limitem jest znośniejsza. A jeśli zdecydujesz się na skorzystanie także z ich TVSAT to uzyskasz nieco korzystniejsze warunki.
Auror

Faktycznie. Za 49zł w Cyfrowym Polsacie mam 12GB, zamiast 3GB. hmmm ... coś źle spojrzałem chyba początkowo.

Jesteś al-czerniawski pewny że ten nadajnik zaznaczony jako Aero2 koło mojego miejsca zamieszkania to jest Polsat Cyfrowy? Jest możliwe, że akurat tego nadajnika polsat nie dzierżawi od Aero?

zaraz dzwonię do Polsat, w Orangu mogę testować przez miesiąc.

Dzięki!

Jeszcze jedno pytanie. Bo dzwoniłem własnie do jednego z punktów CP i powiedzieli mi że dadzą mi na testy modem (modem 1zł + 29zł opłaty aktywacyjnej) na 7 dni. Aaaale to nie jest router, tak jak się dostaje od Orange'a, tylko takie dongiel na USB.

Powiedział mi gość że routery będą w nowej ofercie i może są pojedyncze sztuki w niektórych salonach sprzedaży (będe dzwonił, żeby się dowiedzieć).
Pytanie moje jest takie - czy wystarczy sobie do tego ich dongla dokupić zwykły router Wifi, który ma wejście USB na modemy 3G? Czy to zupełnie inna technologia i na wolnym rynku nie można sobie samemu kupić routera Wifi do tego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Auror pisze:Jest możliwe, że akurat tego nadajnika polsat nie dzierżawi od Aero?
Żeby zobaczyć czy CP nadaje w okolicy to musisz mieć telefon albo modem z WCDMA/UMTS 900MHz, sieć widać jako 260 17.
Również możesz spojrzeć na mapę pokrycia internetu CP.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Auror pisze:Jest możliwe, że akurat tego nadajnika polsat nie dzierżawi od Aero?
CP nie dzierżawi "nadajników", tylko świadczy usługi w oparciu o sieć Aero2, która zasadniczo należy do grupy kapitałowej właściciela Polsatu.
Jeśli dana stacja jest on-air, to można z niej korzystać mając kartę SIM Polsatu z taryfą internetową.
Auror

Ok, dzięki za sprostowanie.

niestety nie ma mnie teraz w okolicach gdzie chce internet zainstalować (dopiero w weekend), ale wg. mapki pokrycia jest oki.

Podzwoniłem po salonach Sferii i ten router bezprzewodowy to jakiś towar baaaardzo niszowy. Znalazłem w jednym salonie i obiecali mi go przytrzymać do wieczora.

Przedstawili mi również ciekawą ofertę - standardowo jest 3GB w dzień, a 9 GB w nocy (+ standardowe 200mb za 1zł), a teraz ma być nowa oferta świąteczna - x4 przez 4 lub 7 miesięcy.
Czyli 12GB w dzień i 36GB w nocy (!!!).

Oferta Orange'a wygląda teraz baaardzo blado. Biorę więc na weekend na testy na wiochę jedno i drugie. Zobaczymy jak pójdzie :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Auror pisze:Podzwoniłem po salonach Sferii i ten router bezprzewodowy to jakiś towar baaaardzo niszowy
O jakim routerze piszesz?
Nie pomagam na PW!
Auror

wojteks pisze:
Auror pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
O jakim routerze piszesz?
nooo właśnie :) hehe sam nie wiem, nie dopytałem. I trochę się za bardzo rozpędziłem w poszukiwaniach tego routera we wszystkich salonach sferii ... a wszedłem na stronę CP i widzę że to chodzi chyba o "tylko" Huawei'a D100, którego mogę na allegro wygrarnąć za niecałe 200zł - zamiast płacić w salonie Sferii 300zł (tyle ma chyba kosztować przy umowie na 30 miesięcy)

zaraz zadzwonię jeszcze i się dopytam w sferii cóż to za router.

i jeszcze inna kwestia jest. Jeden z pracowników Sferii przez tel. powiedział mi że przedstawi mi ofertę z tym "nowym modemem", bo Polsat "niedługo będzie przyspieszał" i trzeba do tego przyspieszenia "nowych" modemów. O co mu konkretnie chodziło ... nie mam pojęcia.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-23, 14:50 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 14:49 przez Auror, łącznie zmieniany 1 raz.
al-czerniawski

Auror pisze:Aaaale to nie jest router, tak jak się dostaje od Orange'a
Z tego co się czyta na naszym forum to zdecydowanie bym polecał jakiś inny niż Orange'owy Axesstel. Dla mnie ciągle najlepszymi są routery Asusa jeśli chodzi o CDMA.
W tej chwili nie ma problemu z routerami do modemów USB działających w GSM/UMTS. Największy problem sprawiał modem ADU-635WA od Orange'a. Ceny najtańszych routerów na rynku od ok. 130-150 zł.

Przyspieszenie CP to pewnie skok z 21 na 28 Mbps. CP oferuje do tego modemy Huawei E182E Mimo, które mają obsługiwać ten lepszy system. Jednak życie nie wygląda tak różowo i owe "do 21 Mbps" to tylko marzenia i kuszenie klienta.
Informacje zasięgane w Sferii należy traktować z dużą rezerwą. Tam zwykle odpowiadają ludzie znający temat raczej tylko z przygotowanych konspektów. Forum da Ci konkretniejsze odpowiedzi.
Czy Twoja stacja Aero działa, nie mam pojęcia. To akurat możesz się dowiedzieć w jakimś salonie CP, może będą wiedzieć. Albo spróbować organoleptycznie z modemem wziętym na próbę. ;)
A może jakiś użytkownik CP mieszkający w Twojej okolicy czyta forum.
Auror

hej dzięki za odp.

miałem dzisiaj jechać po ten router do Sferii, ale sobie odpuściłem ponieważ nie mógłbym podpisać dzisiaj umowy (muszę poczekać w pracy na dowód zatrudnienia).

Facet ze Sferi powiedział mi że router, który mają do Huawei D105 (!).
kosztuje w umowie na 18 miesięcy 348zł. W tej na 30 miesięcy chyba 148zł. może się o kilka zł mylę.
Jeżeli bez routera, to sam modem Huawej E182E - chyba 49 i 99zł w zależności od umowy. Ceny tego router'a trochę zbójnickie. Na allegro są D100 po 200-220zł. Więc chyba wezmę na próbę sam modem i zobaczę w weekend jak z wydajnością tego zestawu.

PS. Potwierdził facet informację, że właśnie weszła promocja że limity transfery x4 przez 3 bądź 6 miesięcy (w zależności od długości umowy).

Domyślam się al, że te prędkości HSPA+ to tylko marketing. A jak to wygląda w rzeczywistości? jest chociaż 2-3mbit ściągania?

PPS. Nie wiem gdzie miałbym porozmawiać "profesjonalnie" o ofercie cyfrowego polsatu jak nie z ludźmi w Sferii. Jak się wejdzie na stronę CP w zakładkę "Gdzie kupić" to są same punkty Sferii. I same numery komórkowe, których nikt nie odbiera (dzisiaj wbiłem się pocztę głosową rekordową ilość razy).
al-czerniawski

Auror pisze:A jak to wygląda w rzeczywistości? jest chociaż 2-3mbit ściągania?
Do modemu E182E dostałem dodatkową antenkę na magnesie. W pierwszej próbie, wystawiłem antenkę na zewnętrzny parapet i DL miałem ok. 1,8 Mbps. UL dokładnie nie pamiętam, ale był dość słaby.
Natomiast na antenie ATK20/850 MHz osiągi wyraźnie podskoczyły i sięgają czasem nawet DL 3 Mbps i podobnie UL (mierzone za Edimaxem). UL często większy niż DL. Jak pisałem wcześniej do BTS-a mam ok. 4 km za lasem. Przy pingowaniu mam jednak utratę pakietów, czego nie doświadczam przy Sferii i Orange'u.
Do Sferii i Orange'a ok. 8 km. Zdecydowanie najlepiej działa mi mimo wszystko CP. Z tym, że nie używam go na co dzień. Wziąłem go jako dodatek do TVSAT z bezpłatnym limitem 1GB, najprostszy abonament ok. 40 zł. Jeśli jeszcze nie masz jakieś TVSAT to może być warto pokusić się o kompleksowy abonament.
Router Edimax 3G6200n na sofcie 2.13 obsługuje mi ten modem. Choć nie miałem jeszcze okazji sprawdzać czy w jakiś sposób nie obcina mi prędkości. Przypomnę, że w przypadku modemów AnyDaty obcina UL do ok. 60 % możliwości modemu.
Są też inne routery współpracujące z tym modemem. Były wymieniane na forum.
Auror

dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Trochę się "zdupiłem" bo byłem właścicielem wymienionego przez Ciebie modemu, kiedy chciałem korzystać z internetu za pośrednictwem 3G. Net mi nie działał i routera się pozbyłem. Będę chyba musiał znowu zakupić :)
dodatkowa antenka na magnesie powiadasz? rozumiem że dostałeś ją od CP?

Dobra, w każdym razie pakiet i podpisaną umowę z Orangem już mam, jutro pofatyguję się do jakiegoś punktu CP i wezmę również ich modem. W weekend przetestuję obydwa łącza i wtedy zdecyduję. Martwi mnie ten limit 3GB z Orange'a. no, zobaczymy.
al-czerniawski

Auror pisze:rozumiem że dostałeś ją od CP?
Tak, była w komplecie.
Tam gdzie załatwiałem umowę dokupiłem też konektor antenowy do Huawei'a.
Jeśli chodzi o modmem i przegapiłem, to wcześniej ktoś podał informację, że CP nie sprzedaje usługi bez modemu. Więc nie jest może tak źle. :)
Modem Mimo, czyli teoretycznie pracujący do 28 Mbps jest o ok. 50 zł droższy. I nie jestem pewien czy warto weń inwestować skoro do teoretycznych granic i tak będzie pewnie daleko.
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 23:44 przez al-czerniawski, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Auror pisze:Martwi mnie ten limit 3GB z Orange'a. no, zobaczymy.
Należy zauważyc ze jest także opcja 5GB za 60zl(przy zamowieniu przez neta) przy CDMA i za każde potrzebne dodatkowe 2GB płacimy 20zl, no i nie ma limitów w nocy. Ewentualnie jest jest Multimo które dziiala na infrastrukturze Orange 7GB za 49-55zl ale nie ma nielimitowanego internetu w nocy. Co do CP można powiedziec tylko tyle ze w porownaniu do konkurencji maja drogo, za 50zl jest wlasciwie tylko 3GB transferu do wykorzystania, przy czym w wiekszosci sieci internet w nocy jest "bezlimitowy".
al-czerniawski

adixm pisze:Co do CP można powiedziec tylko tyle ze w porownaniu do konkurencji maja drogo, za 50zl jest wlasciwie tylko 3GB transferu do wykorzystania
Dość zbieżny Orange Free 59 = 59 zł przy 4 GB limitu dziennego. Czyli jednak wcale nie tak drogo w porównaniu do konkurencji. Można też w porównaniu uwzględnić dodatkowe limity promocyjne, obecnie to 9 GB. Jeśli także jest szansa na otrzymanie szybszego łącza to CP jest wart wzięcia go pod uwagę.
Wydaje mi się, że oferta CP wygrywa z abonamentem Orange Freedom Pro 3 GB i to pod każdym względem.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

al-czerniawski pisze:Wydaje mi się, że oferta CP wygrywa z abonamentem Orange Freedom Pro 3 GB i to pod każdym względem.
Orange jak wiadomo nie promuje oferty Orange Freedom Pro, totez widac ze ta oferta jest slaba, ale OF juz wyglada sporo lepiej od CP:
-CP 3GB limitu "dziennego" +9GB limitu "nocnego" - 50zl
-Orange nawet 5GB limitu dziennego +nielimitowany internet w nocy - 59zl
Do tego bezdyskusyjnie lepiej jest rozwiazana kwestia polimitowa w Orange, mamy wiecej wyboru niz w CP.
Pozostaje tylko bardzo wazna kwestia jakosci, ktorej tutaj nie rozstrzygniemy.
al-czerniawski

Racja.
adixm pisze:lepiej jest rozwiazana kwestia polimitowa w Orange
Orange umożliwia dokupienie dodatkowych pakietów, ale opłaty za dodatkowe MB w CP: 1 gr - za 0,25 MB danych przesłanych poza abonamentem i pakietami, w godzinach 8.00 - 24.00, zaś w Orange'u trochę więcej bo 5gr/1MB.
Dla wielu potencjalnych klientów Orange może też być przyciągający dodatkowy limit minut do przegadania przez telefon.
Auror

widzicie, znowu nie doczytałem i biorąc OFP nie wiedziałem, że jest to oferta słabsza niż OF. Ale nic nie szkodzi, mam miesiąc czasu na testy. Jak będzie zadowalająco szybko, to zwrócę OFP i wezmę OF.
al-czerniawski

Auror pisze:znowu nie doczytałem
Nie ty jeden. Ja też, decydując się na swój abonament Orange BE na Start, dopiero dzięki forum dowiedziałem się o paru istotnych kwestiach, które mi umykały gdy się zapoznawałem z ofertą.
Dlatego lubię to forum :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

al-czerniawski pisze:Orange umożliwia dokupienie dodatkowych pakietów, ale opłaty za dodatkowe MB w CP: 1 gr - za 0,25 MB danych przesłanych poza abonamentem i pakietami, w godzinach 8.00 - 24.00, zaś w Orange'u trochę więcej bo 5gr/1MB.
Z tego co mi wiadomo to jest także pakiet 2GB za 20zl każdy moze sobie wybrac co mu pasuje, sa także mniejsze pakiety 0,5 i 1GB.
kamil9393
Stały użytkownik forum

Post autor: kamil9393 »

U mnie CDMA OFP chodzi rewelacyjnie.Dzięki chłopaki za radę. :cfaniak:
Pingi poniżej 100ms.
Auror

Jestem z powrotem.

Ogólnie klops. OFP działał w domu rodziców ... słabo. Router się rozłączał (po kilku minutach użytkowania gasła dioda CONNECT). Wymagał ręcznych restartów. Strony ładowały się czasami od razu, a czasami w ogóle. Download pliku z tego serwera, który tutaj ktoś polecał ~20kbit/s.

Nie szło zapostować na forum żadnego posta. Czytać owszem mogłe, ale gdzie klikałem żeby wysłać coś na forum, to przeglądarka się zatrzymywała i tyle.
Sygnał od 89 do 91Hz (czy jaka to tam jednostka była).

Ale z Polsatem to dopiero były jaja.
Podłączam dongiel USB, do niego antenkę. Instaluję ich oprogramowanie, klikam połącz .... mieli, mieli, mieli -> wyskakuje komunikat, że połączenie zakończone (spróbuj jeszcze raz albo Anuluj).

Po 2 czy 3 telefonach do Polsatu cyfrowego ktoś mi w końcu powiedział że usługa jeszcze nie jest aktywna. Będzie po 24h od momentu podpisania umowy. Odczekałem dobę. Żadnych zmian. Dzwonię do nich i mówię że mam jeszcze max 2-3h, a potem wracam do Warszawy i muszę sprawdzić tą ich usługę.
A gość mi na to, że najwcześniej pewnie zacznie mi działać w poniedziałek, a tak w ogóle to może to trwać do 7 dni (!!!!!!). Mówię człowiekowi że 7 dni to ja mam okresu próbnego żeby zobaczyć jak działa usługa, a oni mi ją chcą po 7 dniach dopiero włączyć. A gość - no to trudno.
Myślałem że wyjdę z siebie !@$#!#@%#4
Ogólnie ile razy dzwoniłem na infolinię Cyfrowego Polsatu odbierali ludzie niekompetentni, niemili i nie przejęci zupełnie pomocą mi.

Kilka razy dodzwoniłem się do pomocy technicznej, ale OGÓLNEJ a nie od działu internetowego. Ci z kolei radzili mi żeby zadzwonił na numer (tutaj podawali mi numer), a ja im na to ŻE WŁAŚNIE NA TEN NUMER DZWONIĘ!! (tak rzeczywiście było). Wielce byli zdziwni, ale mówili że oni ze swojego stanowiska nie mogą mnie przełączyć i żebym próbował pod innymi opcjami z głosowego menu.
Po chyba piątym telefonie ktoś mi powiedział, że żeby dodzwonić się do pomocy technicznej od Internetu trzeba NIC NIE WCISKAĆ (!!!!!!! SIC !!!!!) na klawiaturze telefonu i poczekać aż kobiecy głos przeczyta całe MENU 3 razy (!!!!). Co trwa ponad 2 minuty (!!!). Po tem dopiero łączy mnie z kimś kto dopiero ma uprawnienia, żeby przełączyć mnie do działu obsługi technicznej od Internetu.
Wyobraźcie sobie że dzwoniłem wczoraj co godzinę (po tym jak minęły 24h od podpisania umowy), żeby zapytać czy moja umowa jest już aktywna i za każdy razem czekałem to kretyńskie menu przez 2 minuty i osobie, która odbierała musiałem tłumaczyć dlaczego musi mnie przełączyć do działu obsługi technicznej internetu.

Podczas podpisywania umowy nikt słówkiem nie wspomniał, że jest jakiś okres czasu, kiedy internet jest nieaktywny i że trzeba na to poczekać.
Straciłem przez nich pół cały dzień próbując się połączyć z internetem, który nawet nie był aktywny (kazali mi odłączać i podłączać modem, reinstalować oprogramowanie itp. <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> -> a wszystkim mówiłem że wczoraj dopiero podpisałem umowę!!!).

Ogólnie obsługa telefoniczna w Cyfrowym Polsacie to DNO i metr mułu. Dawno się tak nie wkurzyłem na konsultantów telefonicznych. Nawet gdyby ten ich Internet działał z prędkością 10000Mbit na sekundę to i tak nic z nimi nie podpiszę. Wolę chyba być bez neta.

Dobra, wywaliłem z siebie cały jad, ale wierzcie mi że nadenerwowałem się przez niekompetencję obsługi klienta w CP. Przestrzegam przyszłych Klientów.

i jeszcze to że czas na aktywację 7 dni = 7 dni próbnej usługi. PARANOJA!
ODPOWIEDZ