przyznaje się, że się zarejestrowałem tylko żeby otrzymać od Was pomoc

Od kilku tygodni wiercę temat dostępu do internetu w wiosce, gdzie rodzice się "pobudowali".
Na linię TP nie ma co liczyć.
Pierwsze co zrobiłem to kupiłem dongiel 3G na USB i router, który ma wejście USB. Zasięg 5 kresek, a internet raz śmiga, raz nie. Zarówno w Tak-Tak'u, jak i w Plusie. 3G brak.
Drugie, czego próbowałem to Wimax. Ceny Ery są dla mnie z kosmosu ( a nie lubię umów na np. 36 miesięcy). Za to Netia z cenami już o wiele lepiej stoi. Zadzwoniłem do nich, podałem kod pocztowy i nazwę miejscowości i usłyszałem, że się łapie. Po 2 tygodniach, zero odzewu. Zadzwoniłem -> kazali czekać. Po następnych 2 tygodniach znowu dzwonie, a oni "brak możliwości technicznych" (chociaż na mapce zasięgu się łapię).
W końcu dotarłem tutaj i wyczytałem, że istnieje coś takiego jak CDMA. Zamierzam iść dzisiaj do salonu Orange i wziąć na próbę Freedom Pro. Cena jak dla mnie znośna - pytanie mam jednak o jakość takiego połączenia oraz o limit.
Zależy mi przede wszystkim na stabilności takiego łącza. Żeby komfortowo przeglądać strony i ściągać pocztę oraz niewielkie pliki.
Limit 3GB wydaje się szalony. Tzn. nigdy nie sprawdzałem ile ściągam danych miesięcznie, ale czy 3GB wystarcza spokojnie na miesiąc przeglądania stron www i sprawdzania poczty?
Da się jeszcze przeglądać WWW po przekroczeniu transferu danych?
Cóż wiem, że to dużo pytań

Z tego co czytałem tutaj na forum internet satelitarny mogę sobie odpuścić ze względu na koszty takiej imprezy.
Z góry dzięki za odp.
PS. Mam nadzieję, że to dobry dział na te pytania.