Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
symbianos88krk
Początkujący użytkownik forum

Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak

Post autor: symbianos88krk »

Witam

Kupiłem internet od play z modemem Huawei E173, w mojej miejscowości nie mają nadajnika (na mapce nie ma zasięgu) o czym wiedziałem w momencie zakupu, ale przekonali mnie do promocji bo dostalem netbooka za 1 zł, dodatkowo wcześniej sprawdziłem czy ww. modem ma gniazdo do anteny.

Po zainstalowaniu wszystkiego wykrywa wszystkie sieci tylko nie play, ok. 7 km od mojej miejscowości jest Sucha Beskidzka gdzie jest 100% pokrycie Play Online, czy jest szansa że jak kupię antene to że złapie sygnał z Suchej tak aby dało się korzystać z internetu ????

Antena nie musi być tania i mała, ważne żeby był zasięg !

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak

Post autor: wojteks »

Wyjdź na dach z telefonem 3G, wyszukaj sieci i zobacz czy widać Play, jeżeli tak to sprawdź czy da się zalogować do Play i przeprowadzić videorozmowę. Jeżeli uda się nawiązać połączenie video masz prawie pewność że po zakupie anteny internet będzie działał.
Nie pomagam na PW!
symbianos88krk

Na to też wpadłem ale nie mam obecnie telefonu 3G ani nikt z moich znajomych na tej wiosce :P, a nikt z kolegów z pracy z Krakowa mi nie da swojej sluchawki na cały dzień :(

Jakieś propozycje jeszcze ?? Może jest ktoś z tych okolic ???

Myślałem nad anteną kierunkową ale boje się że nie złapie sygnału bo to tereny górzyste, jak się jedzie z Suchej do Makowa to się jedzie góóóóra i dóóóóół i tak ok. 2 razy :D.

Maków jest osadzony w dole, tak mi się wydaje, czy antena dookólna zda egzamin ??
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

Oto mapka pozwoleń na stacje bazowe:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.73760 ... 11328/z/12
Jak widać w Twojej miejscowości jest pozwolenie na stację bazową UMTS Play ale jak piszesz stacja bazowa jeszcze nie jest odpalona. Zasięg możesz złapać również z miejscowości Budzów o ile stacja bazowa jest odpalona oraz brak jest istotnych przeszkód terenowych
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

symbianos88krk pisze: nie mam obecnie telefonu 3G
No to z netbookiem na dach i wyszukaj sieci.
Nie pomagam na PW!
symbianos88krk

A skoro jest pozwolenie to kiedy może nastąpić odpalenie takiego nadajnika ??:>

ps. Z Budzowa nie złapie bo pomiędzy Budzowem a Makowem jest słynna Góra Makowska ...nie ma szans żeby sygnał przeszedł :)

Edit. Ten BTS co mówiłeś to on nie będzie w Makowie ....z tego co ja widzę na mapce BTS to PLAY nawet nie myśli nad założeniem tam swojego nadajnika .

A szkoda ... i jest to dziwne zarazem, znajoma z salonu Play ma problemy z połączeniami zwykłymi GSM, to jest ciekawe że w miejscowości gdzie jest autoryzowany salon Play ...nie ma zasięgu Play Online które też jest sprzedawane :D
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

Na wspomnianej mapce zasięgu co link podałem trochę wcześniej znajdują się pozwolenia "urzędowe" natomiast na mapce zasięgu Playa jest zaznaczony zasięg oficjalny czyli może się zdarzyć że będzie zasięg w danej miejscowości a nie będzie zaznaczony na mapce. Fakt że zasięg na tej mapce jest bardzo niedokładny.Kliknij jeszcze raz ma wspomniany wcześniej link i zaznacz filtr sieci: Play(P4) oraz filtr standardu umts to zobaczysz że jest pozwolenie w Twojej miejscowości. Trudno powiedzieć kiedy powstanie wspomniana stacja bazowa - może zapytaj znajomą aby zrobiła zgłoszenie. Jak Twoja znajoma ma problem z połączeniami to niech
ustawi zasięg na sztywno na Plusa choć w nie każdym telefonie da radę to zrobić (czyli jak jest bradowany przez operatora to może być problem). Zapewne problem polega na tym, że Play większy priorytet ma sieć Play a brak jest przełączania zasięgu (handoveru) Play-Plus w trybie automatycznym telefonu choć to niby ma powstać w przyszłości czyli mówiąc inaczej zasięg macierzysty Playa "ściąga" tam z oddalonej stacji bazowej tylko nie wiadomo czy 2G czy 3G.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

symbianos88krk, moim zdaniem nie ma szans na zasięg.
Stacja w Suchej jest zlokalizowana na niskim kominie, a teren to wiadomo, jaki jest.

[ Dodano: 2010-11-21, 16:41 ]
symbianos88krk pisze:Ten BTS co mówiłeś to on nie będzie w Makowie
Jak to nie ?
Na wieży PTK będzie (tzn. jest planowany), a stamtąd pokryje spokojnie miasto.
symbianos88krk

Czyli trzeba cierpliwie czekać aż uruchomią nadajnik ???

Ile to może potrwać???

Tak patrzę na tą mapkę i się zastanawiam o którym planowanym BTS mówicie ???
Bo w centrum Makowa żadnego nie, mówicie o tym co będzie umieszczony w''górze'' ???
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

symbianos88krk pisze:Czyli trzeba cierpliwie czekać aż uruchomią nadajnik ???
Cóż innego pozostaje...

[ Dodano: 2010-11-21, 22:59 ]
symbianos88krk pisze:Ile to może potrwać???
Oj nie wiadomo.
Play przykręcił inwestycje w nowe stacje ostatnio, a tam jeszcze pewnie jest problem z transmisją radioliniową.
Jak im się zachce zrobić w końcu Zawoję, to chyba jedyna droga prowadzi przez Maków.

[ Dodano: 2010-11-21, 23:02 ]
symbianos88krk pisze:Tak patrzę na tą mapkę i się zastanawiam o którym planowanym BTS mówicie ???
SUS2005, prawdopodobnie na wieży Centertela na górze Bryndzówce.
Obiekt jest widoczny z miasta, o ile pamiętam ma oświetlenie przeszkodowe więc go wieczorem przy dobrej widoczności ładnie widać, szczególnie na wlocie do Makowa od strony wschodniej.
symbianos88krk

Zrobiłem dziś test :), jak jechałem busem od suchej to włączyłem sobie w telefonie ręczne znajdywanie sieci i ustawiłem na sztywno PLAY, w 2/3 drogi do Makowa była już tylko jedna kreska, jednak zasięg padł jak byłem na górze zaraz przed tesco (1.5 km od mojego domu)

I czy teraz można już coś więcej powiedzieć ?
ODPOWIEDZ