Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak
Witam
Kupiłem internet od play z modemem Huawei E173, w mojej miejscowości nie mają nadajnika (na mapce nie ma zasięgu) o czym wiedziałem w momencie zakupu, ale przekonali mnie do promocji bo dostalem netbooka za 1 zł, dodatkowo wcześniej sprawdziłem czy ww. modem ma gniazdo do anteny.
Po zainstalowaniu wszystkiego wykrywa wszystkie sieci tylko nie play, ok. 7 km od mojej miejscowości jest Sucha Beskidzka gdzie jest 100% pokrycie Play Online, czy jest szansa że jak kupię antene to że złapie sygnał z Suchej tak aby dało się korzystać z internetu ????
Antena nie musi być tania i mała, ważne żeby był zasięg !
Pozdrawiam
Kupiłem internet od play z modemem Huawei E173, w mojej miejscowości nie mają nadajnika (na mapce nie ma zasięgu) o czym wiedziałem w momencie zakupu, ale przekonali mnie do promocji bo dostalem netbooka za 1 zł, dodatkowo wcześniej sprawdziłem czy ww. modem ma gniazdo do anteny.
Po zainstalowaniu wszystkiego wykrywa wszystkie sieci tylko nie play, ok. 7 km od mojej miejscowości jest Sucha Beskidzka gdzie jest 100% pokrycie Play Online, czy jest szansa że jak kupię antene to że złapie sygnał z Suchej tak aby dało się korzystać z internetu ????
Antena nie musi być tania i mała, ważne żeby był zasięg !
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zasięg play Maków Podhalański a raczej jego brak
Wyjdź na dach z telefonem 3G, wyszukaj sieci i zobacz czy widać Play, jeżeli tak to sprawdź czy da się zalogować do Play i przeprowadzić videorozmowę. Jeżeli uda się nawiązać połączenie video masz prawie pewność że po zakupie anteny internet będzie działał.
Nie pomagam na PW!
-
Na to też wpadłem ale nie mam obecnie telefonu 3G ani nikt z moich znajomych na tej wiosce
, a nikt z kolegów z pracy z Krakowa mi nie da swojej sluchawki na cały dzień 
Jakieś propozycje jeszcze ?? Może jest ktoś z tych okolic ???
Myślałem nad anteną kierunkową ale boje się że nie złapie sygnału bo to tereny górzyste, jak się jedzie z Suchej do Makowa to się jedzie góóóóra i dóóóóół i tak ok. 2 razy
.
Maków jest osadzony w dole, tak mi się wydaje, czy antena dookólna zda egzamin ??

Jakieś propozycje jeszcze ?? Może jest ktoś z tych okolic ???
Myślałem nad anteną kierunkową ale boje się że nie złapie sygnału bo to tereny górzyste, jak się jedzie z Suchej do Makowa to się jedzie góóóóra i dóóóóół i tak ok. 2 razy

Maków jest osadzony w dole, tak mi się wydaje, czy antena dookólna zda egzamin ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Oto mapka pozwoleń na stacje bazowe:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.73760 ... 11328/z/12
Jak widać w Twojej miejscowości jest pozwolenie na stację bazową UMTS Play ale jak piszesz stacja bazowa jeszcze nie jest odpalona. Zasięg możesz złapać również z miejscowości Budzów o ile stacja bazowa jest odpalona oraz brak jest istotnych przeszkód terenowych
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.73760 ... 11328/z/12
Jak widać w Twojej miejscowości jest pozwolenie na stację bazową UMTS Play ale jak piszesz stacja bazowa jeszcze nie jest odpalona. Zasięg możesz złapać również z miejscowości Budzów o ile stacja bazowa jest odpalona oraz brak jest istotnych przeszkód terenowych
- wojteks
- *** Administrator ***
No to z netbookiem na dach i wyszukaj sieci.symbianos88krk pisze: nie mam obecnie telefonu 3G
Nie pomagam na PW!
-
A skoro jest pozwolenie to kiedy może nastąpić odpalenie takiego nadajnika ??:>
ps. Z Budzowa nie złapie bo pomiędzy Budzowem a Makowem jest słynna Góra Makowska ...nie ma szans żeby sygnał przeszedł
Edit. Ten BTS co mówiłeś to on nie będzie w Makowie ....z tego co ja widzę na mapce BTS to PLAY nawet nie myśli nad założeniem tam swojego nadajnika .
A szkoda ... i jest to dziwne zarazem, znajoma z salonu Play ma problemy z połączeniami zwykłymi GSM, to jest ciekawe że w miejscowości gdzie jest autoryzowany salon Play ...nie ma zasięgu Play Online które też jest sprzedawane
ps. Z Budzowa nie złapie bo pomiędzy Budzowem a Makowem jest słynna Góra Makowska ...nie ma szans żeby sygnał przeszedł

Edit. Ten BTS co mówiłeś to on nie będzie w Makowie ....z tego co ja widzę na mapce BTS to PLAY nawet nie myśli nad założeniem tam swojego nadajnika .
A szkoda ... i jest to dziwne zarazem, znajoma z salonu Play ma problemy z połączeniami zwykłymi GSM, to jest ciekawe że w miejscowości gdzie jest autoryzowany salon Play ...nie ma zasięgu Play Online które też jest sprzedawane

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na wspomnianej mapce zasięgu co link podałem trochę wcześniej znajdują się pozwolenia "urzędowe" natomiast na mapce zasięgu Playa jest zaznaczony zasięg oficjalny czyli może się zdarzyć że będzie zasięg w danej miejscowości a nie będzie zaznaczony na mapce. Fakt że zasięg na tej mapce jest bardzo niedokładny.Kliknij jeszcze raz ma wspomniany wcześniej link i zaznacz filtr sieci: Play(P4) oraz filtr standardu umts to zobaczysz że jest pozwolenie w Twojej miejscowości. Trudno powiedzieć kiedy powstanie wspomniana stacja bazowa - może zapytaj znajomą aby zrobiła zgłoszenie. Jak Twoja znajoma ma problem z połączeniami to niech
ustawi zasięg na sztywno na Plusa choć w nie każdym telefonie da radę to zrobić (czyli jak jest bradowany przez operatora to może być problem). Zapewne problem polega na tym, że Play większy priorytet ma sieć Play a brak jest przełączania zasięgu (handoveru) Play-Plus w trybie automatycznym telefonu choć to niby ma powstać w przyszłości czyli mówiąc inaczej zasięg macierzysty Playa "ściąga" tam z oddalonej stacji bazowej tylko nie wiadomo czy 2G czy 3G.
ustawi zasięg na sztywno na Plusa choć w nie każdym telefonie da radę to zrobić (czyli jak jest bradowany przez operatora to może być problem). Zapewne problem polega na tym, że Play większy priorytet ma sieć Play a brak jest przełączania zasięgu (handoveru) Play-Plus w trybie automatycznym telefonu choć to niby ma powstać w przyszłości czyli mówiąc inaczej zasięg macierzysty Playa "ściąga" tam z oddalonej stacji bazowej tylko nie wiadomo czy 2G czy 3G.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
symbianos88krk, moim zdaniem nie ma szans na zasięg.
Stacja w Suchej jest zlokalizowana na niskim kominie, a teren to wiadomo, jaki jest.
[ Dodano: 2010-11-21, 16:41 ]
Na wieży PTK będzie (tzn. jest planowany), a stamtąd pokryje spokojnie miasto.
Stacja w Suchej jest zlokalizowana na niskim kominie, a teren to wiadomo, jaki jest.
[ Dodano: 2010-11-21, 16:41 ]
Jak to nie ?symbianos88krk pisze:Ten BTS co mówiłeś to on nie będzie w Makowie
Na wieży PTK będzie (tzn. jest planowany), a stamtąd pokryje spokojnie miasto.
-
Czyli trzeba cierpliwie czekać aż uruchomią nadajnik ???
Ile to może potrwać???
Tak patrzę na tą mapkę i się zastanawiam o którym planowanym BTS mówicie ???
Bo w centrum Makowa żadnego nie, mówicie o tym co będzie umieszczony w''górze'' ???
Ile to może potrwać???
Tak patrzę na tą mapkę i się zastanawiam o którym planowanym BTS mówicie ???
Bo w centrum Makowa żadnego nie, mówicie o tym co będzie umieszczony w''górze'' ???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Cóż innego pozostaje...symbianos88krk pisze:Czyli trzeba cierpliwie czekać aż uruchomią nadajnik ???
[ Dodano: 2010-11-21, 22:59 ]
Oj nie wiadomo.symbianos88krk pisze:Ile to może potrwać???
Play przykręcił inwestycje w nowe stacje ostatnio, a tam jeszcze pewnie jest problem z transmisją radioliniową.
Jak im się zachce zrobić w końcu Zawoję, to chyba jedyna droga prowadzi przez Maków.
[ Dodano: 2010-11-21, 23:02 ]
SUS2005, prawdopodobnie na wieży Centertela na górze Bryndzówce.symbianos88krk pisze:Tak patrzę na tą mapkę i się zastanawiam o którym planowanym BTS mówicie ???
Obiekt jest widoczny z miasta, o ile pamiętam ma oświetlenie przeszkodowe więc go wieczorem przy dobrej widoczności ładnie widać, szczególnie na wlocie do Makowa od strony wschodniej.
-
Zrobiłem dziś test
, jak jechałem busem od suchej to włączyłem sobie w telefonie ręczne znajdywanie sieci i ustawiłem na sztywno PLAY, w 2/3 drogi do Makowa była już tylko jedna kreska, jednak zasięg padł jak byłem na górze zaraz przed tesco (1.5 km od mojego domu)
I czy teraz można już coś więcej powiedzieć ?

I czy teraz można już coś więcej powiedzieć ?