Urwany styk USB - ZTE MF636

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WinServ
Początkujący użytkownik forum

Urwany styk USB - ZTE MF636

Post autor: WinServ »

Witam.

Mam problem z modemem ZTE MF636. Problem jest tego typu, że przez nieuwagę laptop spadł uszkadzając włożony do portu USB modem. Wstępne objawy to wygięty i luźno "chodzący" styk USB w modemie. Po włożeniu go do portu USB dioda się nie świeci. Gdy ręką ustawiałem modem momentami dioda się zaświecała a Windows wypluwał komunikat, że "Nie rozpoznano urządzenia USB". Rozkręciłem modem i okazało się, że styk USB był urwany na dwóch połączeniach. Poprawiłem to za pomocą lutownicy i na bank dobrze zlutowałem. Po włożeniu modemu do portu USB dioda zaświeca się od razu ale Windows nadal wyrzuca komunikat jak wyżej.

Jak myślicie czy idzie z tym coś jeszcze zrobić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Urwany styk USB - ZTE MF636

Post autor: wojteks »

WinServ pisze:Jak myślicie czy idzie z tym coś jeszcze zrobić ?
Próbować można ale trzeba mieć trochę więcej narzędzi niż "lutownica" i czy się uda to nie wiadomo.
Nie pomagam na PW!
WinServ

A co np. mógłbym pokombinować ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

WinServ pisze:za pomocą lutownicy i na bank dobrze zlutowałem.
Daj dobrej jakości fotkę tego co zrobiłeś.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

WinServ pisze:A co np. mógłbym pokombinować ?
Sam to już nic więcej.
Nie pomagam na PW!
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

WinServ pisze:Gdy ręką ustawiałem modem momentami dioda się zaświecała a Windows wypluwał komunikat, że "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Popełniłeś błąd kolejność działania powinna być następująca:
wyłączenie modemu, otworzenie obudowy następnie naprawa. Przy odwrotnej kolejności mogłeś spowodować nawet zwarcie. Osobiście spróbowałbym obejrzeć pod silną lupą swoje lutowanie czy nie ma zlanych pinów ścieżek itd.. Mam nadzieje że nie lutowałeś lutownicą transformatorową. Następnie szczególną uwagę zwróciłbym na ścieżki oraz ich ciągłość. Niestety ciągłość ścieżek trzeba sprawdzić przyrządem w odwrotnym kierunku od złącza USB. Osobiście takimi metodami uruchomiłem 4XHUB USB a miałem urwane mini gniazdo USB a powyrywane ścieżki zastąpiłem cynarem. Życzę powodzenia.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
WinServ

Kurczę, czyli pewnie modem do wyrzucenia. Fotkę postaram się zrobić ale najprędzej jakoś w weekend.

Użyłem lutownicy oporowej. Zwarcia między ścieżkami nie ma bo sprawdzałem miernikiem.

Pokażę w weekend tą fotkę jak to wygląda, ale coś czuję że nic z tego już nie będzie :dobani:

Aha w ramach lepszego wytłumaczenia ... styku USB nie dałbym rady przylutować bo te dwa końce były urwane w nim. A zrobiłem tak. Wziąłem kabelek - przedłużkę USB. Uciąłem w połowie i kabelki przylutowałem w odpowiednie miejsca na płytce. Wcześniej oczywiście sprawdziłem, który kabelek pod który punkt lutowniczy na płytce.
ODPOWIEDZ