Otóż, chcę zająć się dystrybucją internetu drogą bezprzewodową na osiedlu domków jednorodzinnych (w załączniku mapka poglądowa). Sieć na razie miałaby być do 100 osób. Jeżeli wszystko poszłoby dobrze to na innym osiedlu postawiłbym kolejną sieć.
Sieć miałaby się opierać na jednym punkcie z którego czerpię internet, a z tego punktu rozsyłałbym internet drogą radiową routerami PTP (point to point) tworząc pokrycie zasięgiem. Zastanawia mnie czy potrzebuję serwera, czy też nie? Teoretycznie mogę każdemu klientowi tworzyć nowy SSID z własnym kodowaniem. A sam SSID byłby w trybie hide co dodatkowo zwiększałoby bezpieczeństwo sieci. Czy to nie piękne?
Mówię tu o wykorzystaniu tego sprzętu OVISLINK AirLive WH-9200AP
Cytuję z opisu i schemat :
Dlatego sądzę twierdzić iż serwer jest mi zbędny. W Ovislink'u brakuje mi standardu 802.11n.WH-9200AP daje możliwość stworzenia wielu SSID czyli wielu sieci WiFi na jednym urządzeniu. Każdy SSID posiada własne klucze kodowania danych. VLAN Tagowany pozwala na bezproblemowe rozdzielenie kanału transmisji w celu ochrony przepustowości łącza w drodze pakietów do routera brzegowego sieci. W połączeniu z wykorzystaniem priorytetyzacją ruchu i technologii WMM możliwe jest teraz agregowanie ruchu dużej sieci z podziałem na priorytetyzację usług.
Nawiasem mówiąc, nie wiem jak wyglądałaby sprawa usytuowania każdej z anten/routera. Musiałbym wydzierżawić od kogoś kawałek dachu, np. dając mu dostęp do 1Mb za darmo a wyższe prędkości ze zniżką. Tylko co z zasilaniem we specyfikacji Ovislink'a jest:
Czyli??Power Supply 48V/0.4A Power Over Ethernet Adapter
Tutaj specyfikacje tego sprzętu:
http://www.airlive.com/product/product_ ... 6633017828
Proszę doradźcie mi w sprawie technicznej co do budowy sieci. Czy mój pogląd jest dobry czy coś pominąłem.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-25, 19:16 ]
Kasuję mapę-załącznik.
Mapy podajemy w formie linka do google lub innego serwisu z mapami np. targeo.pl