Provider internetowy? Na poważnie.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mioodek30
Początkujący użytkownik forum

Provider internetowy? Na poważnie.

Post autor: Mioodek30 »

Dość dużo się naszukałem na tematy Providera internetowego, ale nic znaczącego nie dowiedziałem się od strony technicznej. Dlatego zwracam się z prośbą o informacje na ten temat.

Otóż, chcę zająć się dystrybucją internetu drogą bezprzewodową na osiedlu domków jednorodzinnych (w załączniku mapka poglądowa). Sieć na razie miałaby być do 100 osób. Jeżeli wszystko poszłoby dobrze to na innym osiedlu postawiłbym kolejną sieć.

Sieć miałaby się opierać na jednym punkcie z którego czerpię internet, a z tego punktu rozsyłałbym internet drogą radiową routerami PTP (point to point) tworząc pokrycie zasięgiem. Zastanawia mnie czy potrzebuję serwera, czy też nie? Teoretycznie mogę każdemu klientowi tworzyć nowy SSID z własnym kodowaniem. A sam SSID byłby w trybie hide co dodatkowo zwiększałoby bezpieczeństwo sieci. Czy to nie piękne?

Mówię tu o wykorzystaniu tego sprzętu OVISLINK AirLive WH-9200AP
Cytuję z opisu i schemat :
WH-9200AP daje możliwość stworzenia wielu SSID czyli wielu sieci WiFi na jednym urządzeniu. Każdy SSID posiada własne klucze kodowania danych. VLAN Tagowany pozwala na bezproblemowe rozdzielenie kanału transmisji w celu ochrony przepustowości łącza w drodze pakietów do routera brzegowego sieci. W połączeniu z wykorzystaniem priorytetyzacją ruchu i technologii WMM możliwe jest teraz agregowanie ruchu dużej sieci z podziałem na priorytetyzację usług.
Dlatego sądzę twierdzić iż serwer jest mi zbędny. W Ovislink'u brakuje mi standardu 802.11n.

Nawiasem mówiąc, nie wiem jak wyglądałaby sprawa usytuowania każdej z anten/routera. Musiałbym wydzierżawić od kogoś kawałek dachu, np. dając mu dostęp do 1Mb za darmo a wyższe prędkości ze zniżką. Tylko co z zasilaniem we specyfikacji Ovislink'a jest:
Power Supply 48V/0.4A Power Over Ethernet Adapter
Czyli??

Tutaj specyfikacje tego sprzętu:
http://www.airlive.com/product/product_ ... 6633017828

Proszę doradźcie mi w sprawie technicznej co do budowy sieci. Czy mój pogląd jest dobry czy coś pominąłem.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-25, 19:16 ]
Kasuję mapę-załącznik.
Mapy podajemy w formie linka do google lub innego serwisu z mapami np. targeo.pl
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 19:15 przez Mioodek30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Provider internetowy? Na poważnie.

Post autor: wojteks »

Mioodek30 pisze:Czyli?
Musisz kupić zasilacz PoE zgodny z tym standardem, to nie samoróbka tylko profesjonalny sprzęt.
Mioodek30 pisze:Zastanawia mnie czy potrzebuję serwera
Musisz mieć serwer choćby po to żeby logować ruch (kto z kim i kiedy się łączy), gdzieś musisz trzymać bazę klientów i nimi centralnie zarządzać.
Mioodek30 pisze:chcę zająć się dystrybucją internetu drogą bezprzewodową
Wiesz oczywiście że to wiąże się z podatkami, Zusem itp. urokami działalności gospodarczej oraz musisz zgłosić sieć w UKE.
Nie pomagam na PW!
Mioodek30
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mioodek30 »

wojteks pisze:Wiesz oczywiście że to wiąże się z podatkami, Zusem itp. urokami działalności gospodarczej oraz musisz zgłosić sieć w UKE.
O tym teraz nie chcę mówić, oczywiście że wiem że trzeba zgłosić sieć a przy mocnych nadajnikach powyżej chyba 20Dbi wnosić opłatę. Ale najpierw chcę się zająć stroną czysto techniczną. Każdy problem po kolei.

A więc co do tej sprawy:
wojteks pisze:Musisz mieć serwer choćby po to żeby logować ruch (kto z kim i kiedy się łączy), gdzieś musisz trzymać bazę klientów i nimi centralnie zarządzać.
Właśnie ten temat dręczy mnie najbardziej myślę, że wiesz coś więcej. Czyli uważasz, że tamten AP Ovislink się nadaje czy też nie?

I główny problem to zarządzanie użytkownikami.
Jak kontrolować konta aby móc dowolnie ustalać przepustowość łącza i np odcinać dostęp do internetu gdy użytkownik zalega z opłatami. Przecież bezsensu byłoby przy każdym Acces Poincie stawiać serwer.

Ponizej prosty schemat z udziałem serwera. Czy to jest możliwe żeby kontrolować każdego klienta za pomocą tego serwera?
Jakieś oprogramowanie do zarządzania tym wszystkim??

Bardzo proszę o wypowiedź na ten temat.

Schemat:
http://zapodaj.net/67e2f6679ef2.jpg.html
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 19:46 przez Mioodek30, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Moim zdaniem WH-9200AP jest za slaby do budowy infrastruktury dla setki uzytkownikow. Ale od poczatku:

Po pierwsze potrebujesz zlacza do internetu o odpowiedniej przepustowosci. Musisz zastanowic sie, czy na uzytkownicy beda mieli publiczne IP czy prywatne. Potrzebujesz mechanizm umozliwiajacy zarzadzanie uzytkownikami, regulacje przepustowosci... IMHO potrzebny Ci jest dosc mocny serwer/router. Nastepnie zastanow sie jak zbudowac siec szkieletowa, w ta siec wepniesz punkty dostepu.

Masz jakas mapke, na ktorej widac zabudowe?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mioodek30 pisze:a przy mocnych nadajnikach powyżej chyba 20Dbi wnosić opłatę.
Takiej sieci legalnie nawet płacąc w 2.4GHz nie możesz mieć.
Mioodek30 pisze: Czyli uważasz, że tamten AP Ovislink się nadaje czy też nie?
Jednym takim AP sprawy nie załatwisz a on jest dość drogi. Lepszym rozwiązaniem są bazy oparte o MikroTika, znacznie łatwiej je rozbudowywać.

Znasz się na Linuksie?

Tu na forum nie ma osób budujących tak duże sieci więc jakichś szczegółowych porad nie oczekuj.
Mioodek30 pisze:I główny problem to zarządzanie użytkownikami.
Szukaj informacji o LMS i poczytaj o etherwerx.
Mioodek30 pisze:Ponizej prosty schemat z udziałem serwera.
Kiepski pomysł, szkielet sieci musi być oddzielony od warstwy klientów. Na jeden AP nie możesz podłączyć więcej jak 5-7 użytkowników w "g". Ciekawe jakie pakiety planujesz sprzedawać 1-2-5-10Mbps, na 100 planowanych klientów potrzebujesz dostawcy łącza na moje oko 20Mbps jak będziesz dawał 2Mbps.
Nie pomagam na PW!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Zacząłbym od DSL z TP 2Mbit/512kbps.
Podzieliłbym z najbliższymi sąsiadami, znajomymi.

Myślę, że jak się na tym nie znasz to lepiej nie wchodzić w ten biznes.
Najpierw zacząłbym od nauki, eksperymentowania na najbliższych.

Zobaczysz co się dzieje w praktyce, jak coś padnie, jak wyglądają rozliczenia etc.
Jeśli tego nie traktujesz hobbystyczne to trudno jest na takiej sieci zarobić, można na początku nieźle utopić kasę. Howgh
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:można na początku nieźle utopić kasę.
No chyba, że się ma odpowiedni kapitał początkowy i zatrudni się admina z prawdziwego zdarzenia.
ODPOWIEDZ