e220 i tryb hsdpa i na dokłądke ORANGE PL
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
e220 i tryb hsdpa i na dokłądke ORANGE PL
Witam
używam modemu huwawei e220 w sieci orange obecnie. f/w mam z Mobile partner.
Probuje obecnie uzyskac jakis efekt poprzez TNI ale bez rezultatu.
Zasieg mam na poziomie45% i tak sie przelacza samoczynnie pomiędzy HSDPA i UMTS dosłownie co 10s.Probuje obecnie uzyskac jakis efekt poprzez TNI ale bez rezultatu.
Czy można cos z tym zrobić zeby na stałe mieć połączenie w HSDPA?
Do tej pory uzywalem play i tam caly czas miałem hsdpa na tym samym modemie
używam modemu huwawei e220 w sieci orange obecnie. f/w mam z Mobile partner.
Probuje obecnie uzyskac jakis efekt poprzez TNI ale bez rezultatu.
Zasieg mam na poziomie45% i tak sie przelacza samoczynnie pomiędzy HSDPA i UMTS dosłownie co 10s.Probuje obecnie uzyskac jakis efekt poprzez TNI ale bez rezultatu.
Czy można cos z tym zrobić zeby na stałe mieć połączenie w HSDPA?
Do tej pory uzywalem play i tam caly czas miałem hsdpa na tym samym modemie
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 20:21 przez yca, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: e220 i tryb hsdpa i na dokłądke ORANGE PL
To normalne.yca pisze:i tak sie przelacza samoczynnie pomiędzy HSDPA i UMTS
Puścić w tle pinf -l 500 -t adres serwera (gdzie 500 należy dobrac doświadczalnie na najmniejszą wartość przy której nie nastąpi zejście do UMTS)yca pisze:Czy można cos z tym zrobić zeby na stałe mieć połączenie w HSDPA?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli mam rozumieć ze siec dziala w ten sposob ze jak nie ma transmisji to sobie schodzi z predkoscia do UMTS, a gdy stale bedzie ruch to utrzymam HSDPA?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
To jeszcze mam pytanie o orange free na karte, bo zmienilem ostatnio opa, ale sam nie wiem czy na lepsze. Odczucia mam mieszane. No ale do rzeczy- pytanie do tych co maja znaja:
1 orange ma wlaczona kompresje obrazkow, trzeba SHIFT+A nacisnac zeby strona sie przeladowala nieskompresowana. Niestety nei wszedzie to dziala, np allegro gdzy sie odpali przeglad zdjec. Pytanie czy idzie to w jakis sposob na stale wylaczyc??
2 niestety, nie dziala mi rapidshare. Jakiego linka bym nie uzył to łąduje sie strona głowna, nie do konca i jest kicha. sprawdzalem różne przegladarki ale bez rezultatu. Cy to jest taki standart wedlug pomaranczy?? z góry dziekuje za odpowiedz
1 orange ma wlaczona kompresje obrazkow, trzeba SHIFT+A nacisnac zeby strona sie przeladowala nieskompresowana. Niestety nei wszedzie to dziala, np allegro gdzy sie odpali przeglad zdjec. Pytanie czy idzie to w jakis sposob na stale wylaczyc??
2 niestety, nie dziala mi rapidshare. Jakiego linka bym nie uzył to łąduje sie strona głowna, nie do konca i jest kicha. sprawdzalem różne przegladarki ale bez rezultatu. Cy to jest taki standart wedlug pomaranczy?? z góry dziekuje za odpowiedz
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najpewniejszy sposób to ten: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23714yca pisze:Pytanie czy idzie to w jakis sposob na stale wylaczyc??
[ Dodano: 2010-11-23, 20:56 ]
Absolutnie to nie jest normalne zachowanie.yca pisze:niestety, nie dziala mi rapidshare. Jakiego linka bym nie uzył to łąduje sie strona głowna, nie do konca i jest kicha. sprawdzalem różne przegladarki ale bez rezultatu. Cy to jest taki standart wedlug pomaranczy??
-
No dobra, dzięki za info panowie. Zabieg z modifi headers pomółgł zarówno na obrazki jak i na niedziałającego rapidsharea. 
Co do tryb HSDPA to ping nie rozwiązuje moich problemów bo serwery nie lubia byc tak długo pakietami meczone, a moj limit danych z czasem na koncie prepaid mogłby sie znacznie szybciej skończyć.
Znalazlem jakies rozwiązanie w stylu wymuszenia predkosci transferu w sterach modemu e220 ale to bylo na platfeorme Appla niestety.
Jakby ktoś miał inne sposoby na hsdpa czekam na info.
A w miedzy czasie spróbuje poprawić zasieg(dodatkowa antena lub puszka:)

Co do tryb HSDPA to ping nie rozwiązuje moich problemów bo serwery nie lubia byc tak długo pakietami meczone, a moj limit danych z czasem na koncie prepaid mogłby sie znacznie szybciej skończyć.
Znalazlem jakies rozwiązanie w stylu wymuszenia predkosci transferu w sterach modemu e220 ale to bylo na platfeorme Appla niestety.
Jakby ktoś miał inne sposoby na hsdpa czekam na info.
A w miedzy czasie spróbuje poprawić zasieg(dodatkowa antena lub puszka:)
-
- ### BAN ###
A nie lepiej zmienić Modem na coś nowszego szybszego z HSPA.
Myślę ze w Wa-wie HSPA to standard?
Przełączanie niczego nie opóźnia przynajmniej w zauważalny sposób przy dobrym sygnale i Modemie.
Jakość sygnału tez by się zdało poprawić.( Antena kierunkowa)
Jeśli przyspieszenie jest Twoim celem.
Myślę ze w Wa-wie HSPA to standard?
Przełączanie niczego nie opóźnia przynajmniej w zauważalny sposób przy dobrym sygnale i Modemie.
Jakość sygnału tez by się zdało poprawić.( Antena kierunkowa)
Jeśli przyspieszenie jest Twoim celem.
-
szczerze mowiąc to zapewne hspa jest jeszcze większa teoria niz hsdpa i hsupa razem wziete bo jak nie ma wystarczajaco wydajnej sieci szkieletowej to wszystko i tak siada.
Moim celem jest uzyskanie stabilnego łacza, z transferami na przyzwoitym poziomie. niestety 7mb jakie w hsdpa powinno byc mozliwe, z mila checia zamienilbym nawet na neostrade 1mb bo wiem ze dziala szybciej:)
No a co do samego przełaczania to niestety ale jest zauważalne. Potrafi wówczas pogubić pakiety i zapytania, ładowanie strony przerwać w połowie, i tym podobne historie.
A gdy sie tak dzieje srednio co 10sek to niestety, nie moze byc do konca dobrze.
Moim celem jest uzyskanie stabilnego łacza, z transferami na przyzwoitym poziomie. niestety 7mb jakie w hsdpa powinno byc mozliwe, z mila checia zamienilbym nawet na neostrade 1mb bo wiem ze dziala szybciej:)
No a co do samego przełaczania to niestety ale jest zauważalne. Potrafi wówczas pogubić pakiety i zapytania, ładowanie strony przerwać w połowie, i tym podobne historie.
A gdy sie tak dzieje srednio co 10sek to niestety, nie moze byc do konca dobrze.
-
- ### BAN ###
Te problemy nie są spowodowane przełączaniem tylko zasięgiem.
No i może jeszcze przestarzałym Modemem.
HSPA to jest własnie hsdpa i hsupa razem wzięte.
Bez inwestycji się nie obejdzie.
No i może jeszcze przestarzałym Modemem.
HSPA to jest własnie hsdpa i hsupa razem wzięte.

Bez inwestycji się nie obejdzie.
- wojteks
- *** Administrator ***
To nie jest problem modemu (o ile jest sprawny), nawet modemy 1.8Mbps powinny działać prawidłowo i prawidłowo przełączać HSDPA/UMTS i na odwrót a inwestowanie w HSPA nie jest konieczne.Irek. pisze: przestarzałym Modemem.
Tu jedyną inwestycją może być antena zewnętrzna ale e220 nie ma gniazda antenowego i tylko dlatego może warto go wymienić na inny z gniazdem.Irek. pisze:Bez inwestycji się nie obejdzie.
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
@wojteks
z Twoim podejściem to ludzie jeszcze by jeździli furmankami.
Widać ze nie miałeś możliwości porównać starszych Modemów i nowszych bo byś zauważył ze wymiana ma sens.Warunek dobry zasięg.
Czyli jednak Modem i Antena kierunkowa.
Jeśli jest dostępna nowa technologia to z niej korzystam.
I jeszcze podważasz moje wskazówki a na koniec i tak mówisz żeby jednak wymienić tylko z innego powodu.Nie jesteś czasem trochę upierdliwy ?(bez urazy)
z Twoim podejściem to ludzie jeszcze by jeździli furmankami.

Widać ze nie miałeś możliwości porównać starszych Modemów i nowszych bo byś zauważył ze wymiana ma sens.Warunek dobry zasięg.
Czyli jednak Modem i Antena kierunkowa.
Jeśli jest dostępna nowa technologia to z niej korzystam.
I jeszcze podważasz moje wskazówki a na koniec i tak mówisz żeby jednak wymienić tylko z innego powodu.Nie jesteś czasem trochę upierdliwy ?(bez urazy)

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli ktoś nie patrzy na maksymalne prędkości i nie backupuje internetu to spokojnie może wszystko robić modemem 1.8Mbps (patrz Play) a niskie pingi też nie są niezbędne, one są dla graczy ważne. Istotne jest stabilne połączenie czy przejście hsdpa/umts/edge a to powinien zapewnić również starszy modem.Irek. pisze:Widać ze nie miałeś możliwości porównać starszych Modemów i nowszych bo byś zauważył ze wymiana ma sens.
Przedstawiam inne zdanie bo nie każda wskazówka jest jedynie słuszna.Irek. pisze: jeszcze podważasz moje wskazówki
To jest istotny powód a nie wymiana dla samej wymiany na "lepszy".Irek. pisze: tak mówisz żeby jednak wymienić tylko z innego powodu
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
Tylko to się wszystko wiąże im nowsze tym stabilniejsze ,szybsze itd.(na ogół)
Własnie po to się robi coś nowego.
Pingi nie tylko dla graczy są ważne bo to i czas reakcji np.na otwieranie stron itd.
wojteks spoko.
Własnie po to się robi coś nowego.
Pingi nie tylko dla graczy są ważne bo to i czas reakcji np.na otwieranie stron itd.
wojteks spoko.

-
Witam ponownie,
czy ma ktos moze dashboard play na moj modem?? Bo nakombinowałem z nim trochę i chcialbym teraz wrócić do oryginału
czy ma ktos moze dashboard play na moj modem?? Bo nakombinowałem z nim trochę i chcialbym teraz wrócić do oryginału

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem, to Play nie udostępnia swojego dashboardu.yca pisze:czy ma ktos moze dashboard play na moj modem??
A dlaczego? Co takiego zrobiłeś, że chcesz odwrócić? Bo soft Playa, to nic innego jak Huawei Mobile Partner w kolorach Playa.yca pisze:chcialbym teraz wrócić do oryginału![]()
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Wiem ze to prawie to samo ale chcę oddac na serwis gwarancyjny bo mam z tym modemem dziwne jazdy. Cały czas obstawailem wine sieci ale po podmianie modemu wyglada ze jest lepiej. Zatem winny modem.
A nie oddam go z mobile partnerem bo zaraz mnie spuszcza po brzytwie
Znalazlem dash playa ale niestety niekompatybilny z e220
ps
testując wgrałem dash UTPS 11.002.03.16.03_MAC 11.201.01.00.03.B266.exe i powiem wam ze to jest jeszcze bardziej rozszerzona wersja mobil partnera. nie testowałem ale wyglada na to ze umozliwia rozmowy glosowe
interfejs jest
A nie oddam go z mobile partnerem bo zaraz mnie spuszcza po brzytwie

Znalazlem dash playa ale niestety niekompatybilny z e220
ps
testując wgrałem dash UTPS 11.002.03.16.03_MAC 11.201.01.00.03.B266.exe i powiem wam ze to jest jeszcze bardziej rozszerzona wersja mobil partnera. nie testowałem ale wyglada na to ze umozliwia rozmowy glosowe

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem. No to masz jednak mały problem.yca pisze:Wiem ze to prawie to samo ale chcę oddac na serwis gwarancyjny bo mam z tym modemem dziwne jazdy.
A czemu? Przecież jeśli sam producent modemu udostępnia dashboard, to muszą przyjąć. Poza tym od dashboardu nie padnie modem. Co innego jak wgrywasz firmware, to możesz uszkodzić modem. Ale dashboard to tak jak wgrywanie Windows'a na komputeryca pisze:A nie oddam go z mobile partnerem bo zaraz mnie spuszcza po brzytwie![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
Zrobiłem sobie dashboard do Playa samemu na podstawie E169 i dziala ... ale
mam znow taki kłopot. Jak instaluje modem to pozniej dziala tylko na tym porcie usb w którym sie zainstalował. Uzywając innego portu naped CD sie poprawnie instaluje ale modem juz nie i nie jest widoczny w systemie. nie wiem czy dash czy firmware ale juz mi sie nie chce z ty walczyć.
Chyba ze ktoś sie spotkał juz z taką sytuacją i ma gotową recepte na to, i sie nia tutaj podzieli
A tak to w pudełko i do gwaranta oddaje
mam znow taki kłopot. Jak instaluje modem to pozniej dziala tylko na tym porcie usb w którym sie zainstalował. Uzywając innego portu naped CD sie poprawnie instaluje ale modem juz nie i nie jest widoczny w systemie. nie wiem czy dash czy firmware ale juz mi sie nie chce z ty walczyć.
Chyba ze ktoś sie spotkał juz z taką sytuacją i ma gotową recepte na to, i sie nia tutaj podzieli

A tak to w pudełko i do gwaranta oddaje

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to jest normalne w przypadku modemów USB. Zawsze używa się ich na tym porcie na którym został zainstalowany.yca pisze:Jak instaluje modem to pozniej dziala tylko na tym porcie usb w którym sie zainstalował.
Można by próbować instalować na każdym porcie po kolei, ale to może namieszać w systemie i modem może całkowicie przestać działać.yca pisze:Chyba ze ktoś sie spotkał juz z taką sytuacją i ma gotową recepte na to, i sie nia tutaj podzieli![]()
Pozdrawiam YaHooo 

-
Działa zawsze tylko na jednym. Nie da sie zainstalować na kolejnym porcie. To kiedys tak nie działało u mnie, tzn nie robilo mu to różnicy, na każdym porcie sie automatycznie instalował modem a teraz tak nie jest
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to dobrze jak takyca pisze:Działa zawsze tylko na jednym.

Być może przeszła instalacja na każdym porcie.yca pisze:To kiedys tak nie działało u mnie, tzn nie robilo mu to różnicy, na każdym porcie sie automatycznie instalował modem a teraz tak nie jest
Pozdrawiam YaHooo