Dwa komputery na jednym modemie?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
konieczko2
Początkujący użytkownik forum

Dwa komputery na jednym modemie?

Post autor: konieczko2 »

Na wstępie przepraszam jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale, lub jeżeli był już taki temat, jednak nie mogłem niczego znaleźć.
Otóż od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem netbooka za złotówkę w iplusie, którego dostałem za przedłużenie umowy. Problem jest taki, że teraz mam dwa kompy i dwa modemy, a jedną kartę sim. :) Kombinuję sobie tak, żeby połączyć oba kompy przez bluetooth i pracować na obu równocześnie, korzystając z jednego modemu. Tego w netbooku, bo nowocześniejszy. Czy to w ogóle możliwe? Jak uruchomić takie połączenie? I przede wszystkim, czy iplus nie policzy mi wtedy jakiejś specjalnej taryfy? Z góry dziękuję za wszelkie info.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dwa komputery na jednym modemie?

Post autor: wojteks »

konieczko pisze:Czy to w ogóle możliwe? Jak uruchomić takie połączenie?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i lepiej po WiFi niż BT czyli <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

konieczko pisze: przede wszystkim, czy iplus nie policzy mi wtedy jakiejś specjalnej taryfy?
Nic Ci nie uruchomi. Po prostu będziesz szybciej zużywać limit, bo będą dwa komputery korzystać z tego samego łącza.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
konieczko2

Hmm... wifi odpada, bo na starszym kompie tego nie mam. Niby połączenie się przez bluetooth nie nastręcza trudności. Mam aplikację bluesoleil i wystarczy parę kliknięć, żeby połączyć się z netbookiem i internetem przez niego. Jako Dial Up. Jednak takie połączenie jest wolne jak ketchup, a co najdziwniejsze kontrolka połączeń w netbooku nie wykazuje wtedy żadnego aktywnego połączenia. Co gorsze, nie da się pracować na obu kompach jednocześnie. Jak uruchomię połączenie z netbooka (przez aplikację iplus) to drugi komp się rozłącza. Podobnie nie da się z niego połączyć gdy netbook jest już podłączony do netu. Brak mi właśnie tego haczyka który sprawia, że oba mogą pracować jednocześnie na jednym połączeniu. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

konieczko pisze:Brak mi właśnie tego haczyka który sprawia, że oba mogą pracować jednocześnie na jednym połączeniu.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i pan network na BT, sprawdź wcześniej na kablu ethernet czy działa +<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
konieczko2

Rozumiem, że chodzi o pierwszy post w tym temacie? Niestety, nie mam czegoś takiego jak ICS. Nie mam nawet takiej opcji jak "udostępnianie" we właściwościach połączeń, o której mowa w następnych postach. To Windows 7 Starter. Chyba sobie daruję.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

konieczko pisze:Niestety, nie mam czegoś takiego jak ICS
1) kabel sieciowy
Panel Sterowania, Sieć i Internet, Centrum sieci i udostępniania, Połączenie szerokopasmowe komórkowe, Właściwości, Udostępnianie, Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera. Łączysz komputery krosowanym kablem sieciowym i działa.

2) wifi (software'owy router)
http://www.connectify.me/
konieczko2

marens pisze:Panel Sterowania, Sieć i Internet, Centrum sieci i udostępniania, Połączenie szerokopasmowe komórkowe, Właściwości, Udostępnianie
Przecież napisałem, że we właściwościach żadnego połączenia na moim netbooku nie mam opcji udostępniania.
Obrazek
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Jeśli masz laptopa/netbooka to kup router, po lanie podłączysz stacjonarny komputer, po wi-fi laptopa i będzie z głowy, wyniesie Cię to jakieś ~150zł i będzie to najlepsze/najwygodniejsze rozwiązanie :)
A tak żeby był w stacjonarnym internet, netbook musi być włączony cały czas, dodatkowo ad-hoc w win 7 lubi się czasem sypać i raz jest internet na drugim kompie raz nie ma, też to trzeba mieć na uwadze, najlepszy będzie router jednak...
konieczko2

A mógłby kolega podlinkować jak mniej więcej taki sprzęt powinien wyglądać? :)
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

ODPOWIEDZ