jak ograniczyć liczbę podłączonych laptopów?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pakarani
Początkujący użytkownik forum

jak ograniczyć liczbę podłączonych laptopów?

Post autor: pakarani »

Witam!

Mam taki router:

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputronik.pl/index.php/product/44508/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_router_DSL_Wi_Fi_54Mb-s_TL_WR340G.html
W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną. W domu mamy 2 lapki i teraz nasuwa sie pytanie... Czy można jakoś ustawić router w ten sposób żeby z internetu mógł korzystać tylko jeden z nich jednocześnie?

bardzo proszę o odp bo na innych forach nikt nie potrafił mi pomóc

pzdr
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: jak ograniczyć liczbę podłączonych laptopów?

Post autor: ryba825 »

pakarani pisze:W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną.
To jaki Ty masz internet?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pakarani pisze:Czy można jakoś ustawić router w ten sposób żeby z internetu mógł korzystać tylko jeden z nich jednocześnie?
Tego routera tak nie ustawisz.
pakarani pisze:W domu mam radiówke 1mega
Jak to jest zrobione? Masz kabel antenowy podłączony do karty WiFi w komputerze czy od anteny idzie kabel ethernet do karty sieciowej kablowej?
Nie pomagam na PW!
pakarani

Jak to jest zrobione? Masz kabel antenowy podłączony do karty WiFi w komputerze czy od anteny idzie kabel ethernet do karty sieciowej kablowej?

Takie coś mam na zewnątrz domu:

Kod: Zaznacz cały

http://www.nokaut.pl/szukaj/nanostation5.html
, z tego urządzenia idzie kabel który wchodzi do adaptera i później zwykły kabel rj45 idzie do routera wifi.

Więc nie ma szans, żeby to ustawić tak jakbym chciał?[/quote]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pakarani pisze:Tego routera tak nie ustawisz.
DHCP serwer z jednym adressem?
W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną.
Ten TP-Link jest widziany w sieci jako jeden komputer, a wiec podpiecie laptopa pod niego jest scisle rzecz biorac wykroczenie poza regulamin.

W praktyce prowider nie widzi co sie dzieje za NAT.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pakarani pisze:Więc nie ma szans, żeby to ustawić tak jakbym chciał?
Czy jak podłączysz drugi komputer to ma internet przy podłączeniu kablem od anteny? Jeżeli tak to jakie ma IP w tym czasie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

pakarani pisze:W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną. W domu mamy 2 lapki i teraz nasuwa sie pytanie... Czy można jakoś ustawić router w ten sposób żeby z internetu mógł korzystać tylko jeden z nich jednocześnie?
Dogadaj się z administratorem sieci.
Dasz za abonament parę złotych więcej i stworzy Ci możliwość podłączenia drugiego laptopa.
Krzysztof
pakarani

Dogadaj się z administratorem sieci.
Dasz za abonament parę złotych więcej i stworzy Ci możliwość podłączenia drugiego laptopa.
Takie coś kosztuje u mnie 10 zł więc grosze ale czy wtedy bede miał pełną predkośc korzsystając tylko z jednego komputera czy połowe bez znaczenia czy oba komputery są "podpięte"?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

To trzeba uzgodnić z administratorem sieci, gdyż to od niego zależy.
Ja u siebie w takiej sytuacji przydzielam pulę przepustowości na te dwa komputery łącznie.
Oznacza to, że jeśli w danej chwili dane ściąga tylko jeden komputer, to ma dla siebie całe dostępne mu dotychczas pasmo (czyli z jego punktu widzenia nic się nie zmienia), natomiast jeśli oba komputery ciągną dane równocześnie, to każdy z nich ma do wykorzystania tylko połowę dotychczasowej przepustowości.
Krzysztof
pakarani

ok, dzieki za pomoc chłopaki, w poniedzialek bede dzwonil do admina

ps. macie po "pomógł" ode mnie :)
ODPOWIEDZ