Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną. W domu mamy 2 lapki i teraz nasuwa sie pytanie... Czy można jakoś ustawić router w ten sposób żeby z internetu mógł korzystać tylko jeden z nich jednocześnie?
bardzo proszę o odp bo na innych forach nikt nie potrafił mi pomóc
pakarani pisze:Więc nie ma szans, żeby to ustawić tak jakbym chciał?
Czy jak podłączysz drugi komputer to ma internet przy podłączeniu kablem od anteny? Jeżeli tak to jakie ma IP w tym czasie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
pakarani pisze:W domu mam radiówke 1mega i w regulaminie mam zapis, że za podłączenie drugiego komputera pod sieć wiąże się z karą pieniężną. W domu mamy 2 lapki i teraz nasuwa sie pytanie... Czy można jakoś ustawić router w ten sposób żeby z internetu mógł korzystać tylko jeden z nich jednocześnie?
Dogadaj się z administratorem sieci.
Dasz za abonament parę złotych więcej i stworzy Ci możliwość podłączenia drugiego laptopa.
Dogadaj się z administratorem sieci.
Dasz za abonament parę złotych więcej i stworzy Ci możliwość podłączenia drugiego laptopa.
Takie coś kosztuje u mnie 10 zł więc grosze ale czy wtedy bede miał pełną predkośc korzsystając tylko z jednego komputera czy połowe bez znaczenia czy oba komputery są "podpięte"?
To trzeba uzgodnić z administratorem sieci, gdyż to od niego zależy.
Ja u siebie w takiej sytuacji przydzielam pulę przepustowości na te dwa komputery łącznie.
Oznacza to, że jeśli w danej chwili dane ściąga tylko jeden komputer, to ma dla siebie całe dostępne mu dotychczas pasmo (czyli z jego punktu widzenia nic się nie zmienia), natomiast jeśli oba komputery ciągną dane równocześnie, to każdy z nich ma do wykorzystania tylko połowę dotychczasowej przepustowości.