[NEWS] iPlus - najszybszy mobilny Internet w Polsce

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

[NEWS] iPlus - najszybszy mobilny Internet w Polsce

Post autor: ra-v »

iPlus w najnowszych testach uzyskał największą średnią szybkość pobierania danych (4,4 Mb/s) oraz największą maksymalną szybkość pobierania danych (12,6 Mb/s). To oznacza, że iPlus jest najszybszym obecnie mobilnym Internetem dostępnym na rynku. Dostęp do Sieci oferowany przez sieć Plus charakteryzuje się również najlepszą dostępnością i stabilnością połączenia z Siecią.
Źrodło: www.lanpolis.pl

Częściowo potwierdzę, bo rzadko która sieć zaoferowała by zasięg HSDPA stałe 1-3Mbit 12km od nadajnika. Ale czy to zasługa sieci czy sprzedawanych modemów to już trudno powiedzieć.

Szkoda że nie testowali ping-ów, bo chyba Plus wypada najgorzej. Cóż - coś za coś.
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 20:12 przez ra-v, łącznie zmieniany 1 raz.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] iPlus - najszybszy mobilny Internet w Polsce

Post autor: YaHooo »

ra-v pisze:Częściowo potwierdzę, bo rzadko która sieć zaoferowała by zasięg HSDPA stałe 1-3Mbit 12km od nadajnika.
Co z tego jak bardzo często (szczególnie na wschodzie Polski) zdarzają się nodeB mające HSDPA 3.6 oraz HSUPA ;)
ra-v pisze:Szkoda że nie testowali ping-ów, bo chyba Plus wypada najgorzej. Cóż - coś za coś.
U mnie z rana, czy koło 23 pingi są na poziomie 77-85ms, więc nie narzekam :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Ja o każdej porze dnia, w nocy, w dzień, mam pingi ok. 300 i też nie narzekam :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

smrodek11 dokładnie, nie ma co narzekać :ok: W końcu kupując internet mobilny wiedzieliśmy na co się decydowaliśmy :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ra-v pisze:iPlus w najnowszych testach uzyskał największą średnią szybkość pobierania danych (4,4 Mb/s) oraz największą maksymalną szybkość pobierania danych (12,6 Mb/s)
Ta, to teraz wiadomo, dlaczego w salonach firmowych stawiają pikokomórki :rotfl:

[ Dodano: 2010-11-22, 20:05 ]
YaHooo pisze:Co z tego jak bardzo często (szczególnie na wschodzie Polski) zdarzają się nodeB mające HSDPA 3.6 oraz HSUPA
W Bielsku-Białej (jednym z pierwszych średnich miast, do którego wszedł UMTS Plusa, z resztą zawsze nowinki były tam w pierwszej kolejności, EDGE czy wcześniej Cell Info) przeważająca większość to stacje 3.6 bez HSUPA, w dodatku w mieście Plus ma najmniej nodów i z pokryciem nie jest różowo.
Ale klienci w salonie firmowym od niedawna mają okazję przekonać się, jak wściekle szybki jest iPlus - postawili pikokomórkę z podpiętą transmisją 32 Mbps i hulaj dusza, piekła nie ma.
Niestety po wyjściu za drzwi salonu następuje zderzenie z twardą rzeczywistością...na wprost świeci przytkana stacja HSDPA 3.6 :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Niestety po wyjściu za drzwi salonu następuje zderzenie z twardą rzeczywistością...na wprost świeci przytkana stacja HSDPA 3.6 :hyhy:
Niełanie, nieładnie :hyhy: Swoją drogą ciekawe jak jest w Białymstoku. Niestety nie mam możliwości sprawdzić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Niełanie, nieładnie
Na tym ta przewaga Plusa polega - brudne sztuczki i artykuły sponsorowane z testami...
A realnych inwestycji, prowadzonych w sensowny sposób (zamiast budować stacje w miasteczkach gdzie popadnie trzeba skupić się na większych ośrodkach, w których nierzadko jakość sieci jest tragiczna - pracują tam pojedyncze stacje na obrzeżach, ale już można ująć nowe miasto w statystykach :hyhy:) - brak.
Zobaczymy, mam nadzieję, że coś się ruszy gdy Polkomtel zostanie sprzedany.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Na tym ta przewaga Plusa polega - brudne sztuczki i artykuły sponsorowane z testami...
Niestety taka prawda. Niby dużo gadają, a mało robią...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Niby dużo gadają, a mało robią
A który z W3 dużo robi?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:A który z W3 dużo robi?
Żaden, ale są tacy, którzy robią mało, ale w rozsądny sposób.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

YaHooo pisze:Co z tego jak bardzo często (szczególnie na wschodzie Polski) zdarzają się nodeB mające HSDPA 3.6 oraz HSUPA
Chociaż to żeby było standardem w zdecydowanej większości kraju. stabilne 0.5-1.0 Mbit starczy spokojnie do przeglądania Internetu, jeśli ktoś (tak jak ja) nie otwiera 10 linków na raz;)
YaHooo pisze:ra-v napisał/a:
Szkoda że nie testowali ping-ów, bo chyba Plus wypada najgorzej. Cóż - coś za coś.

U mnie z rana, czy koło 23 pingi są na poziomie 77-85ms, więc nie narzekam
Może odległość od nadajnika albo modem robi źle. Trudno powiedzieć. CSQ 5 do 11 to dużo.
Patryk pisze:Ale klienci w salonie firmowym od niedawna mają okazję przekonać się, jak wściekle szybki jest iPlus - postawili pikokomórkę z podpiętą transmisją 32 Mbps i hulaj dusza, piekła nie ma.
Niestety po wyjściu za drzwi salonu następuje zderzenie z twardą rzeczywistością...na wprost świeci przytkana stacja HSDPA 3.6
Więc wystarczy pożyczyć jakiegoś Symbiana czy coś i protestować "jak to lotto". Poza tym PhoNetInfo chyba wykryje fake, pokazując np 59dBm.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:A który z W3 dużo robi?
Akurat w Białymstoku Plus robi dość dużo :)
ra-v pisze:Chociaż to żeby było standardem w zdecydowanej większości kraju. stabilne 0.5-1.0 Mbit starczy spokojnie do przeglądania Internetu, jeśli ktoś (tak jak ja) nie otwiera 10 linków na raz;)
Oczywiście :) Dla mnie spokojnie wystarcza 2.8mbps :) Lepiej by było, aby sieć sie nie zatykała w godzinach koło 18 ;)
ra-v pisze:Może odległość od nadajnika albo modem robi źle. Trudno powiedzieć. CSQ 5 do 11 to dużo.
Ale też nie za dużo ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

YaHooo pisze:Akurat w Białymstoku Plus robi dość dużo

Jakiś przykłady odpaleń w tym roku? Na działające powiedzmy 35 NodeówB , moze 10 to HSPA 7,2/1.2, reszta to HSDPA 3.6/0,384 . Zauważyłeś jakies upgrejdy do HSPA ? Jakies realizacje pozwoleń (maja ich 45 pozwoleń ) ?

Polkomtel mógłby zrobić pokazówkę upgrejdując choć jeden NodeB do HSPA+ na Podlasiu i szczycić sie ze ma zasięg HSPA+ w Białymstoku ;) . Znając życie to wcześniej HSPA+ pojawi sie w Białowieży niz Bstoku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:Zauważyłeś jakies upgrejdy do HSPA ? Jakies realizacje pozwoleń (maja ich 45 pozwoleń ) ?
Oczywiście, że tak :) U siebie (nodeB na kościele Rocha) zauważyłem, że włączone zostało HSUPA dnia 28.04.2010 :) Jeszcze z tego co wiem (donieśli mi znajomi) HSPA pojawiło się na kościele Farnym w tym roku.
Pijo pisze:Jakies realizacje pozwoleń (maja ich 45 pozwoleń ) ?
No tu niestety się nie spisuje :(
Pijo pisze:Znając życie to wcześniej HSPA+ pojawi sie w Białowieży niz Bstoku.
Aj no nie bądźmy takimi pesymistami ;) Myślę, że odkąd pojawiło się HSPA+ (od Polsatu na maszcie Emitela na Cieszyńskiej) to Plus też powinien gdzieś postawić HSPA+ ;)
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

YaHooo pisze:Akurat w Białymstoku Plus robi dość dużo
Powiem więcej, robi najwięcej z całej W4. Teraz kolejny Node B w budowie (ul. Antoniukowska), a w tym roku ma być coś jeszcze... Dodatkowo rozpoczął się upgrade Nodów z HSDPA 3,6 Mbit do pełnego HSPA (stwierdzone np. Sienkiewicza, Baranowicka czy Radzymińska).
Pijo pisze:Jakiś przykłady odpaleń w tym roku? Na działające powiedzmy 35 NodeówB , moze 10 to HSPA 7,2/1.2, reszta to HSDPA 3.6/0,384 . Zauważyłeś jakies upgrejdy do HSPA ? Jakies realizacje pozwoleń (maja ich 45 pozwoleń ) ?
Napisałem wyżej. W tym roku jeszcze Era uruchomiła 1 Noda i tyle. Zgodze się, że Era i Orange mają pełne HSPA, zaś Plus dopiero robi upgrade, jednak konfiguracja sieci 3G Ery to zupełnie inny temat (wielokrotnie poruszany, nic się w tym temacie nie poprawiło).

Odniosę się też do delikatnego sarkazmu ze strony Patryka :) - wiem, że Orange robi mało ale jak już robi to konkretnie, co powoduje, że jego sieć 3G (choć najmniejsza w Białymstoku + wirtualne pozwolenia na Nody) działa całkiem nieźle (rzekłbym wydajnościowo na równi z Era o ile jest zasięg ;) Niestety od dwóch lat! w Białymstoku nic kompletnie nie zrobiono z siecią (oprócz budowy pikokomórki w CH Alfa), czego wynikiem są bardzo małe prędkości (jeżeli jest 1 Mbit to jest lux) oraz stosunkowy mały zasięg indoor. Trochę Nodów jest w planach, zobaczymy kiedy rozpocznie się w końcu ich budowa.

Pijo pisze:Polkomtel mógłby zrobić pokazówkę upgrejdując choć jeden NodeB do HSPA+ na Podlasiu i szczycić sie ze ma zasięg HSPA+ w Białymstoku ;) . Znając życie to wcześniej HSPA+ pojawi sie w Białowieży niz Bstoku.
Wolałbym żeby tak nie było, choć jest to wielce prawdopodobne ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

tomi81 pisze:datkowo rozpoczął się upgrade Nodów z HSDPA 3,6 Mbit do pełnego HSPA (stwierdzone np. Sienkiewicza, Baranowicka czy Radzymińska).
Tylko się cieszyć, ze równają w tej kwestii do konkurencji ;)

Mnie najbardziej ciekawi czy zrobią coś z NodeB na EC Starosielce - bo zapchane to to było niemiłosiernie , tak że wieczorem to na Play Fresh uzyskiwałem większe prędkości niż w Simplusie. Dosyłu odpowiedniego tam chyba brak .
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Pijo pisze:Tylko się cieszyć, ze równają w tej kwestii do konkurencji ;)
:)

Pijo pisze:Mnie najbardziej ciekawi czy zrobią coś z NodeB na EC Starosielce - bo zapchane to to było niemiłosiernie , tak że wieczorem to na Play Fresh uzyskiwałem większe prędkości niż w Simplusie. Dosyłu odpowiedniego tam chyba brak .
Jest tam zlokalizowany ważny punkt transmisyjny Plusa (sieć szkieletowa), więc o dosył nie ma co się martwić :). Moim zdaniem problem jest w czymś innym - ten Node obsługuje bardzo duży obszar, wiele osiedli stąd takie obciążenie. Jeżeli w następnym roku powstanie w końcu Node Plusa przy ul. Octowej trochę odciąży w/w Node. Dodatkowo przydałby się dedykowany Node na Nowym Mieście (niby w planach jest na Kośiele na Pułaskiego, ale kiedy Kościół powstanie - who knows :) oraz dodatkowy na Zielonych Wzgórzach. Zobacz, iż zarówno Zielone Wzgórza jak i Nowe miasto obsługiwane są przez 4 Nody zarówno w Erze jak i Orange w stosunku do 2 Plusa... Z drugiej strony w innej części miasta sytuacja wygląda zgoła inaczej i tam Orange, Era leży i kwiczy a Plus chodzi jak marzenie (np. Antoniuk i Dziesięciny:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tomi81 pisze:Dodatkowo rozpoczął się upgrade Nodów z HSDPA 3,6 Mbit do pełnego HSPA (stwierdzone np. Sienkiewicza, Baranowicka czy Radzymińska).
Dobrze wiedzieć, zobaczymy jak to im wyjdzie :)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Może nie będzie tak źle z tym HSPA+ w Białymstoku:

Na tej mapce przedstawionej na konferencji Plusa o LTE, widać że HSPA+ ma być uruchomiane w Białymstoku i Augustowie do końca tego roku . :

http://media2.pl/pliki/pl_lte_tab1.jpg
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Co z tego, że pokrycie HSPA+ jest jak tylko w najwyższej taryfie jest dostępna teoretyczna maksymalna HSPA+.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tylko pytanie, czy ten zapis jest faktycznie przestrzegany?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Kupić starter Simdaty (lub zmienić Simplusa/36i6/Sami Swoi) na Simdate i zobaczyć. Tam jest teoretycznie tylko do HSPA.
Ja mam stary abonament na iPlusie jeszcze i jest HSPA+ po prostu bez jakichś obostrzeń.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:Może nie będzie tak źle z tym HSPA+ w Białymstoku:
A nie mówiłem :hyhy: Plus pozazdrościł dla Polsatu ;)
ODPOWIEDZ