LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?
Siema!
Od kilku dni (tak mi sie wydaje, sprawdzilem dopiero dzisiaj) moj transfer ograniczony jest do 8kB/s. Dodam ze korzystam z UMTSu i licencji bez limitow, wczesniej mialem ponad 40kB/s i dosc duzo danych sciagnalem.
W BOKu nie widza nalozonego limitu chociaz jest to dla mnie najbardziej prawdopodobne, problem zostal zgloszony do technicznego. Czy jest mozliwe ze:
a) przycieli mi transfer bo przekroczylem limit ktorego nie mam
b) cos jest nie tak z nadajnikiem
c) przycieli transfer bo mam licencjeGPRS a korzystam z umts?
Wiem, wiem, moge potestowac w innej lokalizacji, ale moj laptop w tej chwili jest malo mobilny (bateria...)
Od kilku dni (tak mi sie wydaje, sprawdzilem dopiero dzisiaj) moj transfer ograniczony jest do 8kB/s. Dodam ze korzystam z UMTSu i licencji bez limitow, wczesniej mialem ponad 40kB/s i dosc duzo danych sciagnalem.
W BOKu nie widza nalozonego limitu chociaz jest to dla mnie najbardziej prawdopodobne, problem zostal zgloszony do technicznego. Czy jest mozliwe ze:
Wiem, wiem, moge potestowac w innej lokalizacji, ale moj laptop w tej chwili jest malo mobilny (bateria...)
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit

- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?
Ja też to zauważyłem ale w BE Premium, wcześniej miałem ok 340 kb/s, a teraz ledwo wyciąga 10 kB/s przy ściąganiu plików. Limitu nie mam przekroczonego, bo teraz mamy 4 GB.
Coś chyba Orange kombinuje bo ten stan utrzymuje się nawet nad ranem, kiedy sieć nie jest obciążona.
A abonament 120 zł trzeba płacić.....
Coś chyba Orange kombinuje bo ten stan utrzymuje się nawet nad ranem, kiedy sieć nie jest obciążona.
A abonament 120 zł trzeba płacić.....

-
- Stały użytkownik forum
U mnie w tej chwili jest jak Bozia przykazała 40kB/sMooNTER pisze:Siema!
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
- piotr2802
@Finch, a w momencie jak zaczynasz ściągać duży plik (download), to czy cały czas masz taki duży transfer 40 kB/S ???
Bo u mnie w Krakowie też na początku startuje od takiej wartości , a później spada i spada i dochodzi do ok. 10kb/s i tak już cały czas pracuje.
Mam kartę Fusion +.
Bo u mnie w Krakowie też na początku startuje od takiej wartości , a później spada i spada i dochodzi do ok. 10kb/s i tak już cały czas pracuje.
Mam kartę Fusion +.
-
- Stały użytkownik forum
nie no, w normalnych warunkach taki transfer mam caly czas (no moze prawie caly, nie wiem nie zwracam uwagi) tzn skacze tak od 35 do prawie 50kB/spiotr2802 pisze:@Finch, a w momencie jak zaczynasz ściągać duży plik (download), to czy cały czas masz taki duży transfer 40 kB/S ???
Mam kartę Fusion +.
Bardziej interesujace jest to, czy ten umts Finch zlapal u siebie w domu

Pozdrawiam! MooNTER

-
- Stały użytkownik forum
Najlepsze transfery osiągam używając program flashget który sciąga plik w pięciu osobnych sesjach http lub ftp leci wtedy średnio 40KB/s od początku do końca . Nieraz jak mi się coś dławi to puszczam flasget żeby przedmuchać łącze ( wiem że brzmi głupio ale działa
.
UMTS łapię w domu bez anteny.
Co ciekawe jest to na granicy zasięgu

UMTS łapię w domu bez anteny.
Co ciekawe jest to na granicy zasięgu

-
- Stały użytkownik forum
A ja tutaj nie mam zasiegu bez anteny
:

dzisiaj dostalem telefon z technicznego ze w moim rejonie jest przeciazona stacja i planuja otwarcie nowej w 2 kwartale b.r (albo i nie, kto to wie ;P)....
Polecil mi napisanie reklamacji (z przedstawionym stanowiskiem dz. technicznego) z żądaniem obnizenia abonamentu itp., chyba cos takiego wybazgrole
napisze zeby mi obnizyli abonament do konca czerwca do 1zl 
Dodano w Piątek, 2.02.2007r. godz. 20:18 :
no i poszło z dzisiejsza data:
[/i]

dzisiaj dostalem telefon z technicznego ze w moim rejonie jest przeciazona stacja i planuja otwarcie nowej w 2 kwartale b.r (albo i nie, kto to wie ;P)....
Polecil mi napisanie reklamacji (z przedstawionym stanowiskiem dz. technicznego) z żądaniem obnizenia abonamentu itp., chyba cos takiego wybazgrole

Dodano w Piątek, 2.02.2007r. godz. 20:18 :
no i poszło z dzisiejsza data:

Pozdrawiam! MooNTER

-
- Mistrz bezprzewodowy
Noooo MooNTER, pięknie im dowaliłeś.
Mam nadzieję, że Ci uznają to pisemko..
Powodzenia.
Mam nadzieję, że Ci uznają to pisemko..
Powodzenia.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Kurde chyba coś wykrakałeś od dwóch dni zanotowałem drastyczny spadek transferówMooNTER pisze:Siema!
[...]

-
- Stały użytkownik forum
Re: LicencjaGPRS - HSDPA we WROCLAWIU??!!!
heh, a ja w tym momencie wyciagam 40kB/s ;P ALE....FINCH pisze: Kurde chyba coś wykrakałeś od dwóch dni zanotowałem drastyczny spadek transferów
... dioda w modemie miga szybko 4 razy co by oznaczalo ze MAMY HSDPA ORANGE we WROCLAWIU!!

Niestety u mnie transfer jak wyzej, sciagam system mechanic'a bo ktos tu polecal, moze pomoze...
fakt, odpalilem przed chwila GTMM, wyswietla HSDPA

p.s. zrobilbym o tym glowny watek bo to wazna informacja

EDIT
Sys mechanic nic nie dal, moze faktycznie transfer mam obnizony (na UMTS 8kB/s, teraz na HSDPA 5x wiecej)?? Jak nic nie poradze to chyba bede szukac kogos z innym modemem hsdpa lub karta z orange (bedzie wiadomo czy to wina karty czy modemu)
Ostatnio zmieniony 2007-02-06, 21:07 przez MooNTER, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam! MooNTER

- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dodam jeszcze od siebie ze w BC rowniez odnotowalem spadek transferu (EDGE) o ok.50% 
Czyzby zima?

Czyzby zima?
Regards - etranger®
-
- Użytkownik forum
Panowie, ERA Blueconnect to samo, od 16.01.2007 transfer na poziomie 58kbit/s, czyli pobieranie danych w granicy 7-8KB/s. Reklamacje skladałem już kilkanaście razy, bez skutku. Prawdopodobnie będą rozliczać w 1/30 abonamentu za każdy dzień. Widzę, że z wszystkich operatorów jest niezła banda oszustów. W BOA twierdzą, że jeżeli tak jest, to tak ma być i widocznie dział techniczny nie może sobie z tym poradzić, na kilkanaście reklamacji dostałem dwa sms-y o treści, drogi kliencie, bla, bla, bla, bla, bla. Przed awarią połączenie średnio 1mbit/s, transfer ok 80KB/s. HSDPA. Limit 2GB, nieprzekroczony, wykorzystany 0,7GB.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli chodzi o szybkość transferów w Orange, to muszę potwierdzić, że i u mnie w Warszawie występowały problemy nawet przy transmisji HSDPA. W ubiegły piątek (16.02.2007) wszystko było OK
- transfer na poziomie 100-120 kB/s. Jednakże w poniedziałek 19.02.2007 zauważyłem, że transfer w HSDPA wynosi zaledwie... 10-12 kB/s mimo nie przekroczenia limitu 4GB. Dzwoniłem do BOK, pani sprawdziła, że niby to nie ma żadnej awarii i przyjęła zgłoszenie. Kilka minut później dostałem SMS, że "pracują nad rozwiązaniem problemu i przepraszają za niedogodności"
. Następnego dnia (wtorek) rano <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mogłem połączyć się przez sieć 3G (w GPRS/EDGE wszystko pięknie działało). Dostałem wówczas kolejny SMS, że sprawa została skierowana do działu technicznego. Sprawdzałem ponownie wieczorem - wszystko wróciło do normy. Wynika z tego, że Orange coś ostatnio kombinowało przy transferach i nadajnikach...

- hyde
- Użytkownik forum
U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
-
- Stały użytkownik forum
czyli wyglada na to, ze to kwestia czasu kiedy bedzie dobrze...hyde pisze:U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
Zobaczymy, ja mam rozne transfery, czasem na umts 45kB/s, czasem na HSDPA 8kB/s, maksymalnie co na razie wyciagnalem to 70-75kB/s (sprawdzane flashgetem przy sciaganiu wiekszego pliku i taki transfer utrzymywal sie dluzszy czas) oczywiscie na HSDPA wiec to ciagle malo...
Pozdrawiam! MooNTER

- hyde
- Użytkownik forum
Problem, który opisywałem miał miejsce w zeszłym tygodniu przez jakieś 3 dni. Generalnie transfer w Warszawie oscyluje w granicach 1.7 MB /teraz mi tak kapie z flashgeta/. Większym problemem jest dla mnie zamieranie łącza przy maksymalnym obciążeniu transferem. Niby połączenie jest a pakiety do mnie nie dochodzą i trzeba resetować połączenie. Za modem robi u mnie htc tytn, do BTS'a mam niecały kilometr i pełny zasięg.
-
- Stały użytkownik forum
Jak toto sprawuje sie jako modem (i ogolnie jako palmtop)? W dalszej przyszlosci tez mam zamiar sie wyposazyc w taki sprzecik, sa konektory antenowe do tego modelu?? Slyszales o Dual-SIMach dzialajacych z tym modelem??hyde pisze: Za modem robi u mnie htc tytn
Pozdrawiam! MooNTER

- hyde
- Użytkownik forum
Najobszerniejszą recencję znajdziesz na pdaclub.pl, sprzęt sprawuje się fajnie jednak pewnych rzeczy na mobilnych windowsach nie jestem w stanie przeskoczyć /np. wyświetlanie notowań ciągłych z mbanku/. Windows jak to winows czasem trzeba przewalić. Oprogramowania do pocketów jest cała masa. Z rzeczy technicznych, które mnie denerwują to samoczynnie wysuwająca się klawiatura podczas wyjęć z kabury /zwróć na to uwagę gdy będziesz testował urządzenie, choć podobno to bolączka większości tytn/. Oprogramowanie do nawigacji działa dosyć szybko i w ogóle ten procek /400MHz/ daje sobie radę z obsługą programów. Hermes posiada hardwarowego GPS'a ale nie udało się go nikomu uaktywnić, oczywiście można dokupić po bluetooth. Jeśli chodzi o możliwości sieciowe to są olbrzymie /wifi, hsdpa itd/.
Nie wiem co z konektorami, ja głownie wykorzystuje go w Warszawie a tu z zasięgiem nie mam problemów. Jako modem sprawuje się bezproblemowo /łącznie z obsługą hsdpa/ choć nie mogę porównać go do karty modemowej do laptopa bo takiej nie posiadam. Mam problemy z zamieraniem transferu ale z tego co czytam to większosć ludzi w Orange ma ten problem. Dual-simy podobno działały z wizardem, tu nie wiem ale może być chyba problem z upchaniem dwóch kart sim do niego.
Nie wiem co z konektorami, ja głownie wykorzystuje go w Warszawie a tu z zasięgiem nie mam problemów. Jako modem sprawuje się bezproblemowo /łącznie z obsługą hsdpa/ choć nie mogę porównać go do karty modemowej do laptopa bo takiej nie posiadam. Mam problemy z zamieraniem transferu ale z tego co czytam to większosć ludzi w Orange ma ten problem. Dual-simy podobno działały z wizardem, tu nie wiem ale może być chyba problem z upchaniem dwóch kart sim do niego.
-
- Stały użytkownik forum
Czołem ,MooNTER pisze:czyli wyglada na to, ze to kwestia czasu kiedy bedzie dobrze...hyde pisze:U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
Zobaczymy, ja mam rozne transfery, czasem na umts 45kB/s, czasem na HSDPA 8kB/s, maksymalnie co na razie wyciagnalem to 70-75kB/s (sprawdzane flashgetem przy sciaganiu wiekszego pliku i taki transfer utrzymywal sie dluzszy czas) oczywiscie na HSDPA wiec to ciagle malo...
Jak wiesz jestem w trakcie rozwiązywania problemów z niskim transferem danych ( miałem 8 KB/s max ) złożyłem reklamacje około 10 lutego. W tej chwili transfer wrócił do normy ( 37 KB/s max choć przed awarią miałem 47 KB/s max ). Człowiek z działu technicznego Orange potwierdził że problem leży po stronie dostawcy łącz ( jak rozumiem tych podpiętych pod NodeB). Naciskają na dostawcę a sami wysyłają "zwiad techniczny" który ma zabrać parametry radio dostępu z mojej okolicy ( Strachocińska ).
Człowiek przyznał że w tej chwili mają poważną rekonfigurację sieci ( wspominał coś o 3.5G wiec pewnie przygotowują się na kolejne release HSDPA ) i mogą wystąpić lokalne problemy .
Jeśli wiec ktoś z was ma problemy z prędkością to należy zbierać ile możliwe danych kazać przyjąć reklamacje i prosić o kontakt z technicznymi .
-
- Stały użytkownik forum
Ja dzis dostalem smsa na numer licencji:FINCH pisze: Czołem ,
Jak wiesz jestem w trakcie rozwiązywania problemów z niskim transferem danych ( miałem 8 KB/s max ) złożyłem reklamacje około 10 lutego.
"W dniu dzisiejszym rozpatrzylismy Panstwa zgloszenie. Szczegoly sprawy wyslalismy poczta. Milego dnia - ORANGE."
Wiec w tym tygodniu moge sie spodziewac odpowiedzi na moja reklamacje - zobaczymy...
U mnie ponoc byly problemy z nadajnikiem, a wlasciwie mala ich liczba w moim rejonie, zobaczymy czy w odpowiedzi beda jakies konkrety (watpie, zwykle odpowiadaja nie na temat, kiedys rozmawialem z nimi poprzez reklamacje jakies 4 miesiace i dalem sobie spokoj ;P bo zawsze pisali o tym samym, a ja zawsze ze nie o to mi chodzi i tlumaczylem jak dziecku o co

Pozdrawiam! MooNTER

-
- Użytkownik forum
podobne jazdy mam w krakowie (n 6630 + licencja gprs no limit- obrzeża miasta zasieg full) z upodobaniem sciagam filmy za pomocą peer2mail, lub moorhunt, ze skrzynek na gmail. wyględa to tak że w czesto zaraz po połączeniu transef śmiga 40-48KB sciągnie tak 2 lub 3 pliki po 7MB i transfer spada do 8KB i tak rzęzi, czasem pomaga zmiana konta z ktorego sciaga sie pliki, a czasem restart połączenia, wtedy znowy smiga ile może.
Zastanawiałem sie czy to nie jest wina apn, bo zazwyczaj korzystam z apn:www.idea.pl, ale dla odmiany włączylem sobie apn:internet różnicy nie było. pociągneło 2 pliki z normalną predkoscia i zmuliło do 8.
obilo mi sie o oczy na tym forum, że zeby HSDPA hulało to trzeba korzystac z apn:internet
z kolei jak sciagam pliki z FTP to niema zadnych zwiechow i targa po maksie.
Jeszcze jeden dobiazg ostatnio zdarzyło mi sie ze zerwało mi w nocy połączenie, i to kilka razy z rzędu, a wczesniej takie rzeczy sie nie zdarzały co morze świadczyć ze technicy kombinuja cos z nadajnikami.
taka informacje tez uzyskałem od pana ktory z monterami rozmawial i mowil ze w tej okolicy HSDPA orange juz ma, jednakże jest to info niepotwierdzone
jutro dostane w swioje łapy optiona 3g wiec wszystko bedzie jasne:)
Zastanawiałem sie czy to nie jest wina apn, bo zazwyczaj korzystam z apn:www.idea.pl, ale dla odmiany włączylem sobie apn:internet różnicy nie było. pociągneło 2 pliki z normalną predkoscia i zmuliło do 8.
obilo mi sie o oczy na tym forum, że zeby HSDPA hulało to trzeba korzystac z apn:internet
z kolei jak sciagam pliki z FTP to niema zadnych zwiechow i targa po maksie.
Jeszcze jeden dobiazg ostatnio zdarzyło mi sie ze zerwało mi w nocy połączenie, i to kilka razy z rzędu, a wczesniej takie rzeczy sie nie zdarzały co morze świadczyć ze technicy kombinuja cos z nadajnikami.
taka informacje tez uzyskałem od pana ktory z monterami rozmawial i mowil ze w tej okolicy HSDPA orange juz ma, jednakże jest to info niepotwierdzone
jutro dostane w swioje łapy optiona 3g wiec wszystko bedzie jasne:)
- piotr2802
Ja mam Option Fusion + w sieci Orange i jak na razie nie widać HSDPA w Krakowie, tylko UMTS, ale u mnie chidzi stabilnie, jak zacznie ciągnąć plik z prędkością 44 kB/s , to tak jest przez cały czas. Nie zaboserwowałem aby mi zrywało połączenie, bo często ściągam nocami i rano widzę że to co chciałem ściągnąć jest a internet dalej hula.