LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MooNTER
Stały użytkownik forum

LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?

Post autor: MooNTER »

Siema!
Od kilku dni (tak mi sie wydaje, sprawdzilem dopiero dzisiaj) moj transfer ograniczony jest do 8kB/s. Dodam ze korzystam z UMTSu i licencji bez limitow, wczesniej mialem ponad 40kB/s i dosc duzo danych sciagnalem.
W BOKu nie widza nalozonego limitu chociaz jest to dla mnie najbardziej prawdopodobne, problem zostal zgloszony do technicznego. Czy jest mozliwe ze:
a) przycieli mi transfer bo przekroczylem limit ktorego nie mam
b) cos jest nie tak z nadajnikiem
c) przycieli transfer bo mam licencjeGPRS a korzystam z umts?

Wiem, wiem, moge potestowac w innej lokalizacji, ale moj laptop w tej chwili jest malo mobilny (bateria...)
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: LicencjaGPRS - przycieli czy cos z nadajnikiem?

Post autor: piotr2802 »

Ja też to zauważyłem ale w BE Premium, wcześniej miałem ok 340 kb/s, a teraz ledwo wyciąga 10 kB/s przy ściąganiu plików. Limitu nie mam przekroczonego, bo teraz mamy 4 GB.
Coś chyba Orange kombinuje bo ten stan utrzymuje się nawet nad ranem, kiedy sieć nie jest obciążona.
A abonament 120 zł trzeba płacić..... :(
FINCH
Stały użytkownik forum

Post autor: FINCH »

MooNTER pisze:Siema!
Od kilku dni (tak mi sie wydaje, sprawdzilem dopiero dzisiaj) moj transfer ograniczony jest do 8kB/s. Dodam ze korzystam z UMTSu i licencji bez limitow, wczesniej mialem ponad 40kB/s i dosc duzo danych sciagnalem.
W BOKu nie widza nalozonego limitu chociaz jest to dla mnie najbardziej prawdopodobne, problem zostal zgloszony do technicznego. Czy jest mozliwe ze:
a) przycieli mi transfer bo przekroczylem limit ktorego nie mam
b) cos jest nie tak z nadajnikiem
c) przycieli transfer bo mam licencjeGPRS a korzystam z umts?

Wiem, wiem, moge potestowac w innej lokalizacji, ale moj laptop w tej chwili jest malo mobilny (bateria...)
U mnie w tej chwili jest jak Bozia przykazała 40kB/s
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
Awatar użytkownika
piotr2802

@Finch, a w momencie jak zaczynasz ściągać duży plik (download), to czy cały czas masz taki duży transfer 40 kB/S ???
Bo u mnie w Krakowie też na początku startuje od takiej wartości , a później spada i spada i dochodzi do ok. 10kb/s i tak już cały czas pracuje.
Mam kartę Fusion +.
MooNTER
Stały użytkownik forum

piotr2802 pisze:@Finch, a w momencie jak zaczynasz ściągać duży plik (download), to czy cały czas masz taki duży transfer 40 kB/S ???
Bo u mnie w Krakowie też na początku startuje od takiej wartości , a później spada i spada i dochodzi do ok. 10kb/s i tak już cały czas pracuje.
Mam kartę Fusion +.
nie no, w normalnych warunkach taki transfer mam caly czas (no moze prawie caly, nie wiem nie zwracam uwagi) tzn skacze tak od 35 do prawie 50kB/s
Bardziej interesujace jest to, czy ten umts Finch zlapal u siebie w domu :) jesli tak to jak tam u niego z zasiegiem i jaka ma antene :)
Pozdrawiam! MooNTER
FINCH
Stały użytkownik forum

Najlepsze transfery osiągam używając program flashget który sciąga plik w pięciu osobnych sesjach http lub ftp leci wtedy średnio 40KB/s od początku do końca . Nieraz jak mi się coś dławi to puszczam flasget żeby przedmuchać łącze ( wiem że brzmi głupio ale działa :) .

UMTS łapię w domu bez anteny.

Co ciekawe jest to na granicy zasięgu :)

Obrazek
MooNTER
Stały użytkownik forum

A ja tutaj nie mam zasiegu bez anteny :P :
Obrazek
dzisiaj dostalem telefon z technicznego ze w moim rejonie jest przeciazona stacja i planuja otwarcie nowej w 2 kwartale b.r (albo i nie, kto to wie ;P)....
Polecil mi napisanie reklamacji (z przedstawionym stanowiskiem dz. technicznego) z żądaniem obnizenia abonamentu itp., chyba cos takiego wybazgrole ;) napisze zeby mi obnizyli abonament do konca czerwca do 1zl :P

Dodano w Piątek, 2.02.2007r. godz. 20:18 :

no i poszło z dzisiejsza data:
Obrazek[/i]
Pozdrawiam! MooNTER
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Noooo MooNTER, pięknie im dowaliłeś.

Mam nadzieję, że Ci uznają to pisemko..

Powodzenia.
Back to the Future ;)
FINCH
Stały użytkownik forum

MooNTER pisze:Siema!
[...]
Kurde chyba coś wykrakałeś od dwóch dni zanotowałem drastyczny spadek transferów :)
MooNTER
Stały użytkownik forum

Re: LicencjaGPRS - HSDPA we WROCLAWIU??!!!

FINCH pisze: Kurde chyba coś wykrakałeś od dwóch dni zanotowałem drastyczny spadek transferów :)
heh, a ja w tym momencie wyciagam 40kB/s ;P ALE....

... dioda w modemie miga szybko 4 razy co by oznaczalo ze MAMY HSDPA ORANGE we WROCLAWIU!! :)
Niestety u mnie transfer jak wyzej, sciagam system mechanic'a bo ktos tu polecal, moze pomoze...

fakt, odpalilem przed chwila GTMM, wyswietla HSDPA :) teraz tylko musze dojsc do tego dlaczego mam takie slabe transfery...

p.s. zrobilbym o tym glowny watek bo to wazna informacja :) ale nie wiem czy do "nowe technologie" (bo tam sa podobne do tego) czy do uslugi operatorow (bo tam wydaje mi sie ze bardziej by pasowalo...)

EDIT
Sys mechanic nic nie dal, moze faktycznie transfer mam obnizony (na UMTS 8kB/s, teraz na HSDPA 5x wiecej)?? Jak nic nie poradze to chyba bede szukac kogos z innym modemem hsdpa lub karta z orange (bedzie wiadomo czy to wina karty czy modemu)
Ostatnio zmieniony 2007-02-06, 21:07 przez MooNTER, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam! MooNTER
Awatar użytkownika
etranger
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: etranger »

Dodam jeszcze od siebie ze w BC rowniez odnotowalem spadek transferu (EDGE) o ok.50% :(
Czyzby zima?
Regards - etranger®
Sławek'
Użytkownik forum

Post autor: Sławek' »

Panowie, ERA Blueconnect to samo, od 16.01.2007 transfer na poziomie 58kbit/s, czyli pobieranie danych w granicy 7-8KB/s. Reklamacje skladałem już kilkanaście razy, bez skutku. Prawdopodobnie będą rozliczać w 1/30 abonamentu za każdy dzień. Widzę, że z wszystkich operatorów jest niezła banda oszustów. W BOA twierdzą, że jeżeli tak jest, to tak ma być i widocznie dział techniczny nie może sobie z tym poradzić, na kilkanaście reklamacji dostałem dwa sms-y o treści, drogi kliencie, bla, bla, bla, bla, bla. Przed awarią połączenie średnio 1mbit/s, transfer ok 80KB/s. HSDPA. Limit 2GB, nieprzekroczony, wykorzystany 0,7GB.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Jeśli chodzi o szybkość transferów w Orange, to muszę potwierdzić, że i u mnie w Warszawie występowały problemy nawet przy transmisji HSDPA. W ubiegły piątek (16.02.2007) wszystko było OK :D - transfer na poziomie 100-120 kB/s. Jednakże w poniedziałek 19.02.2007 zauważyłem, że transfer w HSDPA wynosi zaledwie... 10-12 kB/s mimo nie przekroczenia limitu 4GB. Dzwoniłem do BOK, pani sprawdziła, że niby to nie ma żadnej awarii i przyjęła zgłoszenie. Kilka minut później dostałem SMS, że "pracują nad rozwiązaniem problemu i przepraszają za niedogodności" :D. Następnego dnia (wtorek) rano <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mogłem połączyć się przez sieć 3G (w GPRS/EDGE wszystko pięknie działało). Dostałem wówczas kolejny SMS, że sprawa została skierowana do działu technicznego. Sprawdzałem ponownie wieczorem - wszystko wróciło do normy. Wynika z tego, że Orange coś ostatnio kombinowało przy transferach i nadajnikach...
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Post autor: hyde »

U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
MooNTER
Stały użytkownik forum

hyde pisze:U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
czyli wyglada na to, ze to kwestia czasu kiedy bedzie dobrze...
Zobaczymy, ja mam rozne transfery, czasem na umts 45kB/s, czasem na HSDPA 8kB/s, maksymalnie co na razie wyciagnalem to 70-75kB/s (sprawdzane flashgetem przy sciaganiu wiekszego pliku i taki transfer utrzymywal sie dluzszy czas) oczywiscie na HSDPA wiec to ciagle malo...
Pozdrawiam! MooNTER
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Problem, który opisywałem miał miejsce w zeszłym tygodniu przez jakieś 3 dni. Generalnie transfer w Warszawie oscyluje w granicach 1.7 MB /teraz mi tak kapie z flashgeta/. Większym problemem jest dla mnie zamieranie łącza przy maksymalnym obciążeniu transferem. Niby połączenie jest a pakiety do mnie nie dochodzą i trzeba resetować połączenie. Za modem robi u mnie htc tytn, do BTS'a mam niecały kilometr i pełny zasięg.
MooNTER
Stały użytkownik forum

hyde pisze: Za modem robi u mnie htc tytn
Jak toto sprawuje sie jako modem (i ogolnie jako palmtop)? W dalszej przyszlosci tez mam zamiar sie wyposazyc w taki sprzecik, sa konektory antenowe do tego modelu?? Slyszales o Dual-SIMach dzialajacych z tym modelem??
Pozdrawiam! MooNTER
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Najobszerniejszą recencję znajdziesz na pdaclub.pl, sprzęt sprawuje się fajnie jednak pewnych rzeczy na mobilnych windowsach nie jestem w stanie przeskoczyć /np. wyświetlanie notowań ciągłych z mbanku/. Windows jak to winows czasem trzeba przewalić. Oprogramowania do pocketów jest cała masa. Z rzeczy technicznych, które mnie denerwują to samoczynnie wysuwająca się klawiatura podczas wyjęć z kabury /zwróć na to uwagę gdy będziesz testował urządzenie, choć podobno to bolączka większości tytn/. Oprogramowanie do nawigacji działa dosyć szybko i w ogóle ten procek /400MHz/ daje sobie radę z obsługą programów. Hermes posiada hardwarowego GPS'a ale nie udało się go nikomu uaktywnić, oczywiście można dokupić po bluetooth. Jeśli chodzi o możliwości sieciowe to są olbrzymie /wifi, hsdpa itd/.

Nie wiem co z konektorami, ja głownie wykorzystuje go w Warszawie a tu z zasięgiem nie mam problemów. Jako modem sprawuje się bezproblemowo /łącznie z obsługą hsdpa/ choć nie mogę porównać go do karty modemowej do laptopa bo takiej nie posiadam. Mam problemy z zamieraniem transferu ale z tego co czytam to większosć ludzi w Orange ma ten problem. Dual-simy podobno działały z wizardem, tu nie wiem ale może być chyba problem z upchaniem dwóch kart sim do niego.
FINCH
Stały użytkownik forum

MooNTER pisze:
hyde pisze:U mnie było dokładnie tak samo jak u Ciebie Przewaks. Testowałem na Gocławiu i Ursynowie i transfer oscylował w granicach 10kb/s mimo w miare niskich pingów /jak na hsdpa przystało ok 120 ms/. Od wtorku wszystko ok.
czyli wyglada na to, ze to kwestia czasu kiedy bedzie dobrze...
Zobaczymy, ja mam rozne transfery, czasem na umts 45kB/s, czasem na HSDPA 8kB/s, maksymalnie co na razie wyciagnalem to 70-75kB/s (sprawdzane flashgetem przy sciaganiu wiekszego pliku i taki transfer utrzymywal sie dluzszy czas) oczywiscie na HSDPA wiec to ciagle malo...
Czołem ,

Jak wiesz jestem w trakcie rozwiązywania problemów z niskim transferem danych ( miałem 8 KB/s max ) złożyłem reklamacje około 10 lutego. W tej chwili transfer wrócił do normy ( 37 KB/s max choć przed awarią miałem 47 KB/s max ). Człowiek z działu technicznego Orange potwierdził że problem leży po stronie dostawcy łącz ( jak rozumiem tych podpiętych pod NodeB). Naciskają na dostawcę a sami wysyłają "zwiad techniczny" który ma zabrać parametry radio dostępu z mojej okolicy ( Strachocińska ).

Człowiek przyznał że w tej chwili mają poważną rekonfigurację sieci ( wspominał coś o 3.5G wiec pewnie przygotowują się na kolejne release HSDPA ) i mogą wystąpić lokalne problemy .

Jeśli wiec ktoś z was ma problemy z prędkością to należy zbierać ile możliwe danych kazać przyjąć reklamacje i prosić o kontakt z technicznymi .
MooNTER
Stały użytkownik forum

FINCH pisze: Czołem ,

Jak wiesz jestem w trakcie rozwiązywania problemów z niskim transferem danych ( miałem 8 KB/s max ) złożyłem reklamacje około 10 lutego.
Ja dzis dostalem smsa na numer licencji:
"W dniu dzisiejszym rozpatrzylismy Panstwa zgloszenie. Szczegoly sprawy wyslalismy poczta. Milego dnia - ORANGE."
Wiec w tym tygodniu moge sie spodziewac odpowiedzi na moja reklamacje - zobaczymy...
U mnie ponoc byly problemy z nadajnikiem, a wlasciwie mala ich liczba w moim rejonie, zobaczymy czy w odpowiedzi beda jakies konkrety (watpie, zwykle odpowiadaja nie na temat, kiedys rozmawialem z nimi poprzez reklamacje jakies 4 miesiace i dalem sobie spokoj ;P bo zawsze pisali o tym samym, a ja zawsze ze nie o to mi chodzi i tlumaczylem jak dziecku o co ;))
Pozdrawiam! MooNTER
assasyn
Użytkownik forum

Post autor: assasyn »

podobne jazdy mam w krakowie (n 6630 + licencja gprs no limit- obrzeża miasta zasieg full) z upodobaniem sciagam filmy za pomocą peer2mail, lub moorhunt, ze skrzynek na gmail. wyględa to tak że w czesto zaraz po połączeniu transef śmiga 40-48KB sciągnie tak 2 lub 3 pliki po 7MB i transfer spada do 8KB i tak rzęzi, czasem pomaga zmiana konta z ktorego sciaga sie pliki, a czasem restart połączenia, wtedy znowy smiga ile może.

Zastanawiałem sie czy to nie jest wina apn, bo zazwyczaj korzystam z apn:www.idea.pl, ale dla odmiany włączylem sobie apn:internet różnicy nie było. pociągneło 2 pliki z normalną predkoscia i zmuliło do 8.

obilo mi sie o oczy na tym forum, że zeby HSDPA hulało to trzeba korzystac z apn:internet

z kolei jak sciagam pliki z FTP to niema zadnych zwiechow i targa po maksie.

Jeszcze jeden dobiazg ostatnio zdarzyło mi sie ze zerwało mi w nocy połączenie, i to kilka razy z rzędu, a wczesniej takie rzeczy sie nie zdarzały co morze świadczyć ze technicy kombinuja cos z nadajnikami.

taka informacje tez uzyskałem od pana ktory z monterami rozmawial i mowil ze w tej okolicy HSDPA orange juz ma, jednakże jest to info niepotwierdzone

jutro dostane w swioje łapy optiona 3g wiec wszystko bedzie jasne:)
Awatar użytkownika
piotr2802

Ja mam Option Fusion + w sieci Orange i jak na razie nie widać HSDPA w Krakowie, tylko UMTS, ale u mnie chidzi stabilnie, jak zacznie ciągnąć plik z prędkością 44 kB/s , to tak jest przez cały czas. Nie zaboserwowałem aby mi zrywało połączenie, bo często ściągam nocami i rano widzę że to co chciałem ściągnąć jest a internet dalej hula.
ODPOWIEDZ