OFP działa bez karty sim.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lamix35
Początkujący użytkownik forum

OFP działa bez karty sim.

Post autor: lamix35 »

Witam mój modem orange freedom pro działa bez karty sim z taką samą prędkością
jak na początku.Mam takie pytanie czy orange wtedy rejestruje mój transfer ? :P
Z góry dzięki za odpowiedzi :D
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: OFP działa bez karty sim.

Post autor: Procio »

lamix35 pisze:Mam takie pytanie czy orange wtedy rejestruje mój transfer ? :P
Raczej tak.
lamix35 pisze:modem orange freedom pro działa bez karty sim
Możliwe, że ma jakieś nadane ID, dzięki czemu to jest możliwe. Orange ma to ID zarejestrowane i tak czy tak to co pobierzesz idzie z limiciku ;)

Oczywiście nie jestem pewien na 100%, że to co napisałem to prawda. To są jedynie przypuszczenia. Jeśli chcesz możesz przetestować i zobaczyć czy ten "myk" działa :cfaniak:
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lamix35 pisze:działa bez karty sim
Jeśli wyjmujesz kartę sim po włączeniu routera, to transfer naliczają, a dodatkowo możesz uszkodzić router i kartę sim(u-rim)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

Fascynujące ;) a jaki to modem ? Bo mój MV410 nie chciał...
lamix35

Dzięki za odpowiedzi :P
lecz posłucham rady Procio i przetestuje dla was czy orange nie nalicz wtedy transferów :P
A mój modem to MV410R :P
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

lamix35 Jeszcze raz zapytam wyciągasz sim przed czy po włączeniu routera?
lamix35

Po :D
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Po :D
W takim razie wyłącz ruter, wyjmij kart i włącz bez karty. Zapewne router rejestruje karte po czym już z niej nie korzysta. (przynajmniej ja to tak rozumiem)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Widać za dużo kasy na sprzęt macie. No, ale co kto woli.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Procio pisze:Zapewne router rejestruje karte po czym już z niej nie korzysta. (przynajmniej ja to tak rozumiem)
Watpie. Do algorytmu uwierzytelnienia potrzebna jest odpowiedz karty - na niej schowany jest algorytm wyliczajacy.
Nie pomagam na PW.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze: Widać za dużo kasy na sprzęt macie. No, ale co kto woli.
Możesz jaśniej?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Procio, raczej nie jest zdrowo wyciągać coś z pracującego urządzenia. Kilka razy się uda a ten następny już nie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze: raczej nie jest zdrowo wyciągać coś z pracującego urządzenia. Kilka razy się uda a ten następny już nie.
Aa to trzeba było tak od razu :hyhy:

btw. Czy to, że cały czas trzymam mojego MV510VR przy ładowarce to nic?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Procio pisze:Aa to trzeba było tak od razu
krystianb pisze:a dodatkowo możesz uszkodzić router i kartę sim(u-rim)
Trzeba czytać, ze zrozumieniem.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Procio pisze:btw. Czy to, że cały czas trzymam mojego MV510VR przy ładowarce to nic?
Nic, ale baterie na ogół nie lubią zbyt wysokiego ciepła (+40 C), więc możesz ją rozładować do połowy i schować w zaciemnione miejsce, w którym jest temperatura pokojowa.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

krystianb pisze:
lamix35 pisze:działa bez karty sim
Jeśli wyjmujesz kartę sim po włączeniu routera, to transfer naliczają, a dodatkowo możesz uszkodzić router i kartę sim(u-rim)
W ten sposób możesz odpalić np. pięć modemów i uzyskać super łącze jeśli będziesz posiadał router obsługujący tyle modemów, no i o ile system się nie kapnie, że coś jest nie tak jak powinno być :cfaniak:
Wtedy może nastąpić reakcja providera na takie eksperymenty. :hyhy:
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

al-czerniawski pisze:możesz odpalić np. pięć modemów i uzyskać super łącze jeśli będziesz posiadał router obsługujący tyle modemów, no i o ile system się nie kapnie, że coś jest nie tak jak powinno być :cfaniak: Wtedy może nastąpić reakcja providera na takie eksperymenty. :hyhy:
Ja bym się bardzo zdziwił gdyby próba nawiązania drugiej sesji z tego samego R-UIMa się powiodła :rotfl: powinna się zakończyć albo niepowodzeniem, albo rozłaczeniem pierwszej sesji (nawiązanej wcześniej).
Pozdro,
GutEQ
al-czerniawski

Zależy to pewnie od tego jak system został napisany. Nie wiadomo, czy twórca przewidział taką sytuację, ale pewnie zabezpieczył się przed nielegalnym klonowaniem kart. Jeśli by tak było, to reakcją pewnie będzie blokada konta. :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

al-czerniawski pisze:Jeśli by tak było, to reakcją pewnie będzie blokada konta.
Nie jestem taki pewien. Bo bardzo podobna sytuacja jest przy nagłym rozłączeniu spowodowanym np odłączeniem połączonego modemu - wg systemu sesja trwa nadal, zakańczana jest dopiero po pewnym czasie bezczynności.
Aby zablokować konto system musiał by sprawdzać czy z poprzedniej sesji dalej płyną żądania danych. O wiele łatwiej i z mniejszym obciążeniem dla systemu jest po prostu starą sesję uciąć.
al-czerniawski

Utrzymywanie łącza po wyjęciu karty zauważył także mój znajomy, od którego kiedyś pożyczałem kartę SIM-RUIM. Zdarzyło się to przypadkiem gdy go o to poprosiłem, a on zapomniał o wyłączeniu modemu. Temat dla mnie jest o tyle interesujący, że korzystam z routera WL-500, na którym przełącznikiem USB, sterowanym zegarem, przełączam modemy AnyDaty. Modemy różnych operatorów, Sferia i Orange. I to bez zmiany konfiguracji routera. Czyli Sferia działa bez problemu na loginie i haśle Orange, i odwrotnie! Po takim przełączeniu następuje także automatyczna zmiana providerów. Co prawda systemy operatorów i modemy są różne, ADU-520C i ADU-500A. Jednak podobnie miałem w przypadku gdy korzystałem z obu przełączanych modemów Sferii, tj. ADU-520C i ADU-E100D. Przełączanie powodowało wznawianie nowego połączenia na nowym modemie. Co by się działo na przełączaniu modemu tego samego typu nie wiem.
Zauważyłem też przy zabawach z routerem, że chwilowe odpięcie modemu nie powoduje konieczności ponownego nawiązywania połączenia. System nie zerwał natychmiast połączenia. Nie potrafię określić minimalnej pauzy jaka to umożliwia, ani nie znam mechanizmu tego zjawiska. Może to wskazywać na to, że takie szybkie przełączenie różnych modemów tego samego typu jest możliwe. Chyba, że system providera co jakiś czas sprawdza ID modemu.
Mnie temat nurtował z uwagi na zagrożenia jakich mogłem się spodziewać przy przełączaniu modemów, czy nie powstaną jakieś sytuacje, których system providera nie będzie tolerował. Szczęśliwie nic takiego się nie działo.
Inne kombinacje mające na celu ominięcie limitu lub uzyskanie innych nielegalnych profitów uznaję oczywiście za naganne.
ODPOWIEDZ