Monitor
Moderator: Moderatorzy
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Monitor
Więc stary dobry LG flatron F700B już kończy swego żywota. Czas na nowy. I dlatego jest taki wybór , że chciałem się was zapytać jaki wybrać.Cena do 500 zł , może więcej też . Stary miał 17" więc ten ma mieć więcej , gdzieś tak do 20 max cali.. Może być LED albo też zwykły. HDMI nie musi mieć . Myślę , że coś wymyślicie. 

Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Oficer
Re: Monitor
Polecam monitor optimus optiview 14L 

-
- Guru bezprzewodowy
Panie, kto tu dziś monitory CRT kupuje...Oficer pisze:Polecam monitor optimus optiview 14L
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Garstka grafików których nie stać na porządne LCD.marens pisze:kto tu dziś monitory CRT kupuje...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Oficer
Przecież to był żart
.Kiedyś miałem ten monitor jeszcze jak miałem optimusa z prockiem 133mhz 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No ja myślęOficer pisze:Przecież to był żart

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- paweliplus
No panowie bez jaj :-) Crt nigdy więcej . Doradźcie na co zwracać uwagę. Jaki powinien być kontrast , rozdzielczość i ile cali , żeby się dobrze na nim grało , net przeglądało.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
Myślę, że możesz podpytać jeszcze ludzi na "laptopach"paweliplus pisze: Doradźcie na co zwracać uwagę. Jaki powinien być kontrast , rozdzielczość i ile cali , żeby się dobrze na nim grało

W "na luzie". Tam jest sporo ludzi, którzy znają się na monitorach.
Powiedz, że Cię przysłali z Bez-kabli.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- paweliplus
-
Tak, widze, że już napisałeś: <a href="http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic. ... .pl</b></a>paweliplus pisze:Dzięki BliSki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- paweliplus
-
- Stały użytkownik forum
Coś ze stajni Iiyama, jeśli chcesz niezawodny monitor.
Pracuję na nim 12/14 już 2 rok i jest jak wyjęty z pudełka, żadnych badów, nic.
Pracuję na nim 12/14 już 2 rok i jest jak wyjęty z pudełka, żadnych badów, nic.
Pozdrawiam,
Razzor
Razzor
- paweliplus
Już sobie upatrzyłem : http://www.euro.com.pl/monitory-lcd/opi ... content_3c
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W ciemno, patrząc tylko na parametry z tabeli nie ma co kupować. A jeśli się widzi takie opisy jak ten:
To Cię powinno zainteresować: http://pclab.pl/art41137.html
To obszerny test 48 niedrogich LCD-ków, sam kierując się nim kupiłem 22-calowy LG W2246T i jestem naprawdę zadowolony, mogę polecić z czystym sumieniem. Monitor kosztował tylko 600zł, a np. BenQ kolegi kupiony za tyle samo później od mojego ma nieporównywalnie gorszy obraz. Samsungi na uczelni też się nie umywają.
To w ogóle należy uciekać jak najdalej. Czemu tylko 5mln:1? Mogli dać od razu 5mld, albo w ogóle tyle cyfr ile się zmieści na górnej ramce monitora.Współczynnik kontrastu 5000000 :1
To Cię powinno zainteresować: http://pclab.pl/art41137.html
To obszerny test 48 niedrogich LCD-ków, sam kierując się nim kupiłem 22-calowy LG W2246T i jestem naprawdę zadowolony, mogę polecić z czystym sumieniem. Monitor kosztował tylko 600zł, a np. BenQ kolegi kupiony za tyle samo później od mojego ma nieporównywalnie gorszy obraz. Samsungi na uczelni też się nie umywają.
- paweliplus
Normalnie zmieszaliście mnie
Już sam nie wiem co wybrać.
A co to znaczy ten : "Wysoki input lag" ?Da radę pograć w dynamiczne gry , np. CS ? Może coś byście z tej listy testowej tych monitorów z LED polecili ?

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2010-12-16, 15:45 przez paweliplus, łącznie zmieniany 1 raz.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Opóźnienie w wyświetlaniu obrazu. Im mniejsze tym oczywiście lepsze, ale praktycznie we wszystkich testowanych monitorach jest nie do zauważenia gołym okiem. Mój ma podobno taką wadę, ale grałem w Crysisa, NfS i zadnych problemów nie zauważyłem. Kolory są za to świetne i matryca ładnie podświetlona, bie ma żadnych plam. Z LED-ami na razie daj sobie spokój. Różnicy w jakości obrazu nie ma, ciągną może tylko mniej prądu. A pojawiają się już pogłoski że LEDy są mniej żywotne, podobno telewizory i monitory zakupione rok czy półtora temu masowo zaczynają padać - podświetlenie albo siada całkowicie, albo jest przyciemnione a kolory przekłamane.paweliplus pisze:A co to znaczy ten : "Wysoki input lag"
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko nie za bardzo wiem dlaczego. Przecież dioda LED jest naprawdę bardzo trwała (czas po którym jasność diody spada do połowy nominalnej) jest około 50 000 godzin ciągłej pracyBlido pisze:podobno telewizory i monitory zakupione rok czy półtora temu masowo zaczynają padać - podświetlenie albo siada całkowicie, albo jest przyciemnione a kolory przekłamane.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To jest pewnie tak samo jak z MTBF dysków twardych - to też w opisach technicznych są jakieś kosmiczne liczby.YaHooo pisze:Przecież dioda LED jest naprawdę bardzo trwała (czas po którym jasność diody spada do połowy nominalnej) jest około 50 000 godzin ciągłej pracy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Akurat nie wiem jakie są dane w dyskach twardychBlido pisze:To jest pewnie tak samo jak z MTBF dysków twardych - to też w opisach technicznych są jakieś kosmiczne liczby.

Ale powiem Ci jedno, że w danych katalogowych dla zwykłych diod LED są zupełnie inne dane. Przykład pierwszej lepszej karty katalogowej http://www.luminus.com/stuff/contentmgr ... nation.pdf Na stronie 9 jest wykres Lumen Maintenance. Ciągła linia oznacza zmierzoną wartość, natomiast przerywana ekstrapolowaną. Widać jak na dłoni, że po 10 000 godzin jasność jest w granicach 90-95% wartości początkowej. Jest to biała dioda LED. Kolorowymi kreskami zaznaczone są poszczególne diody LED. Niestety po pewnym czasie zmienia się względna jasność (bo inaczej traci jasność dioda zielona, czerwona i niebieska), dzięki czemu w miarę czasu dioda świeci coraz bardziej na zielono (ta najwolniej traci jasność)... Takie samo zjawisko będzie w przypadku podświetlenia ekranu LCD. Niestety nie znam się za bardzo na tym jakie różnice będzie w stanie oko wychwycić, ale szacuje, że znacząca różnica w kolorze będzie dopiero po 8-9 tyś godzin pracy.
Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Chyba jednak szybciej, skoro ludzie zaczynają zauważać że coś nie gra już po roku.YaHooo pisze:Niestety nie znam się za bardzo na tym jakie różnice będzie w stanie oko wychwycić, ale szacuje, że znacząca różnica w kolorze będzie dopiero po 8-9 tyś godzin pracy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem i nie będę się sprzeczałBlido pisze:Chyba jednak szybciej, skoro ludzie zaczynają zauważać że coś nie gra już po roku.

Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze tu mam coś interesującego:
http://www.youtube.com/watch?v=0lvtqqlhem8
Filmik kręcony kamerą rejestrującą 600 klatek na sekundę, widać na nim wyraźnie że LCD-ki podświetlane świetlówką świecą się stałym światłem, a te LED-owe migają niczym stare CRT. To moim zdaniem wielki minus.
http://www.youtube.com/watch?v=0lvtqqlhem8
Filmik kręcony kamerą rejestrującą 600 klatek na sekundę, widać na nim wyraźnie że LCD-ki podświetlane świetlówką świecą się stałym światłem, a te LED-owe migają niczym stare CRT. To moim zdaniem wielki minus.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zarowno CCFL jak i LED migaja, jesli nie sa ustawiione na 100% jasnosci - w obu typach uzywa sie PWM do jej regulacji. W obu przypadkach czestotliwosc modulowania wymosi miedzy 200 Hz a 15 kHz - ludzkie oko reaguje do ok. 15..25 Hz.Blido pisze:Filmik kręcony kamerą rejestrującą 600 klatek na sekundę, widać na nim wyraźnie że LCD-ki podświetlane świetlówką świecą się stałym światłem, a te LED-owe migają niczym stare CRT.
To co widac na tym filmie to zsynchronizowanie sie migawki kamery z czestotliwoscia PWM LEDa - dlatego tak ladnie widac migotanie. W real live twoje oko tego nie wychwyci.
Nie pomagam na PW.
-
O to chodzi.key pisze:To co widac na tym filmie to zsynchronizowanie sie migawki kamery z czestotliwoscia PWM LEDa

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Co więcej. Ten efekt nie jest męczący dla wzroku tak jak CRT.key pisze:W real live twoje oko tego nie wychwyci.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyżbyś zapomniał że do zasilania ccfl niezbędny jest inverter, a prąd na wyjściu prostowany nawet nie jest.Blido pisze:Filmik kręcony kamerą rejestrującą 600 klatek na sekundę, widać na nim wyraźnie że LCD-ki podświetlane świetlówką świecą się stałym światłem, a te LED-owe migają niczym stare CRT.
Ostatnio zmieniony 2010-12-17, 00:17 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
krystianb, to nie mój cytat.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mam matrycę led z podświetleniem krawędziowym white led od ponad roku i nie zauważyłem żadnych problemów.Blido pisze:A pojawiają się już pogłoski że LEDy są mniej żywotne, podobno telewizory i monitory zakupione rok czy półtora temu masowo zaczynają padać
To jest rgb led. Standard to jest white led (które ponoć świecą na niebiesko i chyba UV a resztę załatwiają barwniki podobne do tych ze świetlówek)YaHooo pisze:Jest to biała dioda LED. Kolorowymi kreskami zaznaczone są poszczególne diody LED.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ponoc ale na pewno: pasmo 470 nm. Barwniki sa inne, CCFL dziala na zwiazkach rteci, LED na fosforu.krystianb pisze:które ponoć świecą na niebiesko i chyba UV a resztę załatwiają barwniki podobne do tych ze świetlówek
To nie ma znaczenia - prad w zarowce tez nie jest prostowany, ma stosunkowo mala czestotliwosc (50 Hz) a zarowka nie miga. Invertery pracuja z duzo wieksza czestotliwoscia, zazwycza od 500 kHz w gore - im wiekszy dimming ratio jest potrzebny, tym wiecej. LED'y zazwyczaj tez sa zasilane z inverterakrystianb pisze:Czyżbyś zapomniał że do zasilania ccfl niezbędny jest inverter, a prąd na wyjściu prostowany nawet nie jest.

Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W żarówce korzysta się z innych praw fizyki, można powiedzieć, że emisji termicznej, żarnik świeci z powodu temperatury a nie przepływających elektronów. Żarówka nie miga z racji bezwładności cieplnej. "Bezwładność świecenia" barwników fluorescencyjnych jest raczej bliska 0.key pisze:prad w zarowce tez nie jest prostowany, ma stosunkowo mala czestotliwosc (50 Hz) a zarowka nie miga.
No gdzieś tam wcześniej powinna być przetwornica obniżająca napięcie. A to że za układem pwm nie ma kondensatorów wygładzających przebiegi to już wina max cięcia kosztów.key pisze:LED'y zazwyczaj tez sa zasilane z invertera