Witam. Mieszkam w małej miescowości Bucze (woj.malopolskie, gmina brzesko) Korzystam z simdaty. Oczywiscie chcialbym miec cos szybszego, ale myslalem ze nic z tego az do dzisiejszego dnia. Wszedlem na stone plusa i korzystajac z mapki zasiegu http://mapa.plusgsm.pl/scripts/hsrun.ex ... age=Polish
wpisalem swoja miejscowosc i jakiesz bylo moje zdziwienie ze jestem w zasiegu edge.Zastanawiam sie czy to mozliwe poniewaz moja wioska liczy ok 1000 os. Nadajnik Plusa mam okolo 100 metrow od domu, zostal on postawiony ok 5 miesiecy temu. Niestety nie moge sprawdzic edge teraz poniewaz moj telefon Nokia 5100 nie obsluguje Edge.
Czy moge zaufac tej mapce w 100%??? i kupic sobie telefon z edge??
Pozdrawiam
Czy to możliwe?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Czy to możliwe?
Jest możliwe, wszystkie stacje bazowe stawiane w przeciągu ok. 1-1,5 roku były przygotowane do EDGE, wystarczyła zmiana oprogramowania na stacji. Możesz śmiało brać telefon z EDGE, jeśli chcesz się upewnić czy na pewno jest, to pożycz telefon i sprawdź zanim zdecydujesz się na zakup telefonu.
Czyli wystarczy ze sobie pozycze telefon z EDGE i sie polacze z netem to juz automatycznie powinno szybciej chodzic?? Nic nie trzeba zmieniac jak rozumiem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nic nie musisz zmieniać, telefon sam przełączy się na EDGE, odczujesz poprostu wzrost transferu, wejdź na stronę www.dsl.cz zakładka speedmeter, sprawdzisz tam prędkość łącza.KubaR pisze:Czyli wystarczy ze sobie pozycze telefon z EDGE i sie polacze z netem to juz automatycznie powinno szybciej chodzic?? Nic nie trzeba zmieniac jak rozumiem.