Czy to możliwe?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KubaR

Czy to możliwe?

Post autor: KubaR »

Witam. Mieszkam w małej miescowości Bucze (woj.malopolskie, gmina brzesko) Korzystam z simdaty. Oczywiscie chcialbym miec cos szybszego, ale myslalem ze nic z tego az do dzisiejszego dnia. Wszedlem na stone plusa i korzystajac z mapki zasiegu http://mapa.plusgsm.pl/scripts/hsrun.ex ... age=Polish
wpisalem swoja miejscowosc i jakiesz bylo moje zdziwienie ze jestem w zasiegu edge.Zastanawiam sie czy to mozliwe poniewaz moja wioska liczy ok 1000 os. Nadajnik Plusa mam okolo 100 metrow od domu, zostal on postawiony ok 5 miesiecy temu. Niestety nie moge sprawdzic edge teraz poniewaz moj telefon Nokia 5100 nie obsluguje Edge.
Czy moge zaufac tej mapce w 100%??? i kupic sobie telefon z edge??
Pozdrawiam
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy to możliwe?

Post autor: krzysztof.wojcik »

Jest możliwe, wszystkie stacje bazowe stawiane w przeciągu ok. 1-1,5 roku były przygotowane do EDGE, wystarczyła zmiana oprogramowania na stacji. Możesz śmiało brać telefon z EDGE, jeśli chcesz się upewnić czy na pewno jest, to pożycz telefon i sprawdź zanim zdecydujesz się na zakup telefonu.
KubaR

Post autor: KubaR »

Czyli wystarczy ze sobie pozycze telefon z EDGE i sie polacze z netem to juz automatycznie powinno szybciej chodzic?? Nic nie trzeba zmieniac jak rozumiem.
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

KubaR pisze:Czyli wystarczy ze sobie pozycze telefon z EDGE i sie polacze z netem to juz automatycznie powinno szybciej chodzic?? Nic nie trzeba zmieniac jak rozumiem.
Nic nie musisz zmieniać, telefon sam przełączy się na EDGE, odczujesz poprostu wzrost transferu, wejdź na stronę www.dsl.cz zakładka speedmeter, sprawdzisz tam prędkość łącza.
ODPOWIEDZ