Podział sub-forum - rozwój forum - Wasze zdanie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Czy jesteś za podziałem tego sub-forum?

Czas głosowania minął 2006-12-09, 09:03

Jestem za podziałem tego sub-forum.
25
71%
Jestem za zachowaniem obecnego układu forum.
10
29%

Liczba głosów: 35

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Podział sub-forum - rozwój forum - Wasze zdanie

Post autor: Ufo atakuje »

Jeśli chodzi o propozycję sardo nunspa to można dział pdt.
"Problemy techniczne i konfiguracja"rozbić na:
-Anteny i problemy z zasięgiem
-modemy
-telefony (coraz więcej postów)
-pozostałe (bo przecież coś może nie pasować)

Natomiast resztę pozostawiłbym bez zmian.
Co wybrać - sprzęt & operator (razem,bo jest to często ze sobą powiązane, żeby nie było 2 tematów o tym samym. Ale nie twierdzę, że nie można tego rozdzielić na dwa podziały :D .
Ogólne - pozostałe kwestie, newsy,wszystko co nie pasuje itd.

Propozycja sardo nunspa jest ciekawa, ale ma wiele wad. Jak się pojawi np.temat "Modem czy telefon EDGE/UMTS-co wybrać?" to gdzie to umieścić. Poza tym chodziło o to , żeby rozdzielić "tematy z problemami" od pozostałych, a tak znowu będą pomieszane.
Co do sensu zmian, to uważam, że nie da się na dłuższą metę tego uniknąć. Nowe forum będzie bardziej przejrzyste, i łatwiej będzie nowym użytkownikom samemu coś znaleźć. Bo teraz o "szukajce" to nikt nawet już nie wspomina. :?
Awatar użytkownika
zoomol
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zoomol »

Ja również podpisuję się pod propozycją sardo nunspa, podział na tego typu tematy na pewno ułatwiłby odnalezienie się w gąszczu topiców na forum. Podział na pewno dużo by zmienił, ale nie można uniknąć również wrzucania nie tych tematów do nie tego sub-forum co trzeba... Po prostu nie wszyscy użytkownicy for internetowych czytają ich regulaminy oraz opisy i dostosowują się do nich... Niektórzy po prostu z marszu mają problem i pierwsze (lub drugie), gdzie szukają to forum, bo tu zawsze ktoś pomoże...

Podsumowując: jestem za podziałem.

Pozdrawiam
Zoomol
On-line by: próbuję z Z300 w Orange :? uhh
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

@Bliski cokolwiek chcesz zrobić, to zrób, bo ludzie spamują na potęgę. To się tyczy zwłaszcza nowych – nie poszuka nie przeczyta tylko stawia nowy temat. Tym sposobem praca wielu z nas jest marnowana, cenne posty rozwadniają się w ilości tematów.

Proszę byś absolutnie nie robił sub pt. problemy techniczne, bo to będzie katastrofa. Popatrz: „przejściówka mi nie działa”, „jak przylutować antenę do gc79” mtorola v „ileś tam problem z kablem” „głośniki mi trzeszczą”, „antena zewnętrzna do merlina”, „windows się wiesza przy gc 85” to wszystko są problemy techniczne. Jesteśmy nadal w tym samym miejscu.

Mój podział: A sprzęt
ANTENY – ( po co pisać problemy z zasięgiem przecież to od razu jasne)
MODEMY:
1 przejściówki wszystkie na PCMCIA
2 ( najczęściej omawiane modemy)
ED77
seria gc SE
seria Option
Siemens es75
Nastepny i następny
Reszta modemów mniej omawianych
3 modemy w linux i macos
4 u góry można przykleić temat co lepsze modem czy telefon i zlinkować go w sub telefony aby dyskusja obejmowała jeden temat na dwóch sub

TELEFONY
1Nokia (wszystkie Nokie kable USB, IRDA, Bluetooth, konfiguracja, bluesoeil itd)
2 Motorola (i wszyskie motki itd.i jak wyżej u Noki)
3 Następny i następny
4 może ktoś coś dodać, bo jestem słaby z telefonów :wink:

B
C
obydwa jak we wcześniejszym poście

Teraz spójrzcie ED 77 jest w Internet komórkowy/sprzęt/modemy/ ED 77 – jest tu zawarta konfiguracja problemy techniczne, mrugające diody, ukręcony SMA :lol: itd., a jeżeli tego by nie było to ED 77 można rozwlec po całym forum.
Ostatnio zmieniony 2006-12-12, 01:24 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Piszcie problematyczne tematy, a ja je porozdzielam np.:
sardo nunspa pisze:przejściówka mi nie działa”, „jak przylutować antenę do gc79” mtorola v „ileś tam problem z kablem” „głośniki mi trzeszczą”, „antena zewnętrzna do merlina”, „windows się wiesza przy gc 85”
Internet komórkowy/sprzęt/moemy/przejściówki
Internet komórkowy/sprzęt/modemy/seria gcSE/gc79
Internet komórkowy/sprzęt/telefony/motorola/V(ileś tam :wink:)
Internet komórkowy/ogólne
Internet komórkowy/sprzęt/modemy/merlin(tu sposób w jaki merlina można połączyć z anteną np SMA żeńki-męski ewentualnie konektor. Po wybór anteny odsyłamy delikwenta do anten)
Internet komórkowy/sprzęt/modemy/seria gc SE/gc85

Przepraszam, że sam siebie cytuję :oops:
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

sardo nunspa pisze: Popatrz: „przejściówka mi nie działa”, „jak przylutować antenę do gc79” mtorola v „ileś tam problem z kablem” „głośniki mi trzeszczą”, „antena zewnętrzna do merlina”, „windows się wiesza przy gc 85” to wszystko są problemy techniczne. Jesteśmy nadal w tym samym miejscu.
No teraz to Cię nie rozumiem. Zgadza się, to wszystko są problemy techniczne i mogą trafić do takich poddziałów:
„przejściówka mi nie działa”- modemy, bo do nich są przejściówki. A co jak okaże się, że przyczyna jest inna-oprogramowanie, stery, wada modemu..to co nowy temat w innym dziale?
„jak przylutować antenę do gc79”- modemy
„głośniki mi trzeszczą”- pozostałe
„antena zewnętrzna do merlina”- anteny i problemy z zasięgiem <--(PS.to nie jest zupełnie to samo)
„windows się wiesza przy gc 85” - modemy
I co, nie może tak być? Robienie odzielnych subfor do każdego modelu telefonu, modemu, przejściówki..itd jest chyba przesadą. Poza tym dział- Co wybrać?- miał być dla zupełnie zielonych użytkowników, którzy dopiero chcą się podłączyć i nie mają o niczym pojęcia. Dzięki temu nie będą tak dawać sobie wciskać kitu, jak to teraz ma miejsce. Twoje "Usługi operatorów"- brzmi bardzo enigmatycznie.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

@ Ufo atakuje
Mój podział oparłem na słowach kluczowych np. „przejściówka mi nie działa”. Słowem kluczowym jest przejściówka i teraz wszystko, co robi użytkownik – upgraduje BIOS, aktualizuje Windows, czy wyrywa sobie włosy z głowy; robi, dlatego że przejściówka mu nie działa. Teraz temat „co mi nie działa przejściówka czy modem SE gc75” tu jest zagwozdka ale moderator powinien rzucić to do sub modemy/przejściówki, dlatego że, trzeba zastosować hierarchie ważności. Coś musi byś ważniejsze załóżmy, że przejściówka - bez uzasadnienia, bo zawsze można uzasadnić ze się należy przenieść do innego sub. Jak ktoś da w szukajce przejściówka wychodzi aż 32 tematy to stanowczo za dużo jak na taki niszowy sprzęt.
„antena do merlina”
Naliczyłem 8 anten na allegro do sieci gsm proszę mnie poprawić, jeśli się mylę
Bat 3 sztuki 5dB,7dB,9dB są dwu lub 3 zakresowe
Kierunkowa 4 szt 13,5dB,16,5dB 900MHZ , 14dB dwuzakresowa 900-1900MHZ, 10dB dwuzakresowa 1700-2200MHZ
Antena kierunkowa do umts 11dB zakres1900-2200MHZ
Cała komplikacja polega na wtyczkach SMA,FME, konektorach do modemów i długości kabla antenowego.
Tera wpisz w szukajce na forum antena(317 tematów :!: na pierwszej stronie wyświetliły się cztery identyczne –antena do ed77 :lol: :lol: :lol: ) i zobacz jak każdy pieczołowicie dobiera antenę do swego unikalnego merlina(albo innego modemu). O ile merlin jest GPRS-EDGE-UMTS to wszystkie anteny są zdatne do użycia, ale żadna z nich nie jest do merlina one są do telefonii i Internetu za pośrednictwem GSM. Do merlina jest konektor i dlatego opis tego konektora powinien być w modemy/merlin, ponieważ rodzaj wtyczki lub konektora jest własnością modemu.
Dlaczego modele modemów osobno? Ano wpisz:
ED77 – 186 wyników,
ES75 - 85 wyników,
GC85 – 189 wyników
Czy któryś z nich jest wart więcej niż 20 tematów?
Większość tematów zawiera tylko słowo np. ED77 i są bezwartościowe dla kogoś kto poszukuje konkretnej solucji. Jak sie dostać do tych właściwych :?:

Co wybrać” – A nie lepiej by było „jak wybrać” Jeżeli ktoś stawia pytanie co wybrać to w ogóle nie chce wybierać – chce aby ktoś za niego wybrał i przerzucić ciężar odpowiedzialności (za ewentualny zły wybór) na tego, kto zdecydował o wyborze. Ktoś, kto pyta „jak wybrać” jest zdecydowany na zakup, sam podejmuje ryzyko, chce się więcej dowiedzieć by lepiej wybrać. Ja osobiście unikam ludzi „co wybrać?”
Jak (co)wybrać? można włożyć do Internet komórkowy/usługi operatorów.

„Enigmatyczne Usługi operatorów". Chodzi o Erę, Orange i Plusa. Używając Operator jako słowa kluczowego wszystko staje się jasne: reklamacja – do operatora, limity transferu ustala operator, oferty operatorów, simdata czy abonament u operatora.
Latka lecą...
KRIS
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KRIS »

Jesli chcecie miec porzadek trzeba zrobic cos dla poczatkujacych jakis dzial zeby mogli sobie zadawac pytania nawet proste banalne , przeciez niektorzy nawet nie potrafia <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> czegos na forum poprostu nie wiedza co wpisac w wyszukiwarke i przez to jest cyrk , a tak jak ktos z bardzo kumatych mial czas to by moze pomogl i podpowiedzial (pokazal swiatlo we mgle) oczywiscie jak by chcial .
Wiem sa i poprostu leniwi ale sa i tacy co niekumaja co czytaja poprostu , bardzo fajna jest strona z wytlumaczenie co i jak na starcie .( wiecej takich)

chyba kazdy kiedys zaczynał.

To jak z autem jedziesz za " L " i sie złoscisz a trzeba sobie przypomniec swoje pierwsze kroki.

PS. to tylko skromne zdanie początkujacego laika. :)
NOWY ZIELONY/ PO?OWICZNIE POWIEDZMY !!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Dlaczego modele modemów osobno? Ano wpisz:
ED77 – 186 wyników,
ES75 - 85 wyników,
GC85 – 189 wyników
Czy któryś z nich jest wart więcej niż 20 tematów?
Tak, ale na poprzedniej stronie ustaliliśmy, że nadmierne rozdrobnienie forum nie jest dobre. Nie chce powtarzać tych argumentów. A co powiesz na coś takiego:
"Problemy techniczne i konfiguracja":
-Anteny i problemy z zasięgiem
-modemy USB
-modemy PCMCIA
-telefony
-pozostałe problemy
To już chyba dostatecznie zawęzi obszar poszukiwań dla nowych forumowiczów. Poza tym nie licz, że jak zrobisz dział "ED77" to nigdzie indziej się ten modem nie pojawi.
Większość tematów zawiera tylko słowo np. ED77 i są bezwartościowe dla kogoś kto poszukuje konkretnej solucji. Jak sie dostać do tych właściwych :?:
No i właśnie tu dotarłeś do sedna sprawy. Chodzi właśnie o to. W dziale "Problenmy techniczne i konfiguracja" będą same solucje, bez jakiś pierdół. Tylko konkretne rozwiązania, procedury itp.
Co wybrać” – A nie lepiej by było „jak wybrać”
To może "Co i jak wybrać?" :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Myślę, że podział jest konieczny ale z uwagi na coraz to nowe propozycje trzeba będzie się nad tym porządnie zastanowić. Może podczas świąt będzie na to czas? ;)
Obecnie niestety nie mam ostatecznej wizji...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze: trzeba będzie się nad tym porządnie zastanowić.
Wiecie co? Piszecie swoje propozycje podziału z pozycji doświadczonych użytkowników forum. Zakładacie, że wszyscy będą mądrzy, piękni i dobrzy po podziale. Zasadniczym problemem forum „Internet komórkowy” jest nadmierna ilość tematów, które piszą nowi niedoświadczeni użytkownicy. Skoro nie chcecie kasować ani scalać tematów typu „Antena do ED77”, których jest aż 4 to jakim sposobem chcecie niedoświadczonych użytkowników przekonać, że antena do ED77 jest identyczna jak do Merlina. Oni są święcie przekonani (czytając te tematy), że do ED77 jest jakaś specjalna unikatowa antena.

Proponuję zatrzymać się i jeszcze raz wszystko przemyśleć, ale nie z pozycji VIPów. Niech każdy z Was na chwilę stanie się świeżym i zielonym jak kapusta na polu użytkownikiem Internetu komórkowego, który właśnie kupił modem i coś mu się psuje. Właśnie znalazł to forum i chce pomocy, wpisuje nazwę swego modemu do, wyszukiwarki, która mu zwraca186 tematów, zakładając, że jest uparty przeczyta pierwsze dziesięć. Nic nie znajdując postawi temat typu „ojeju jeju nie działa pomocy” dziesiąty z kolei o tym samym. Stąd mój podział forum jest tak szczegółowy – kilka klęknięć i wchodzi się do działu np. IK/sprzęt/modemy/Seria Sony Erikson. Intuicyjne nie?
Latka lecą...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Jak nie chcecie rozdrabniać to sie przychylam
Moje ostatnie słowo
1 Anteny i problemy z zasięgiem
2 Modemy
3 Telefony
4 Usługi operatorów
5 Pozostałe problemy

ad 1 anteny i problemy z zasięgiem U góry można przykleić Temat : Informacje podstawowe (czy jakoś tak) w tym temacie informujemy niedoświadczonych użytkowników o czymś takim jak częstotliwość, Na jakim zakresie jaki net jest dostępny. Następnie informujemy że są anteny jedno lub wielozakresowe i co z tego wynika, Następnie informujemy , że antenę łączy się z modemem przy pomocy konektora lub wtyczek SMA lub FME wyraźnie zaznaczając że nie ma anten pod konkretny modem jest tylko odpowiednie złącze do podpięcia w modem.
Następnie informujemy, że są anteny kierunkowe i dookólne i jak je stosować.

Ad 2 Modemy Przyklejamy u góry podobny temat informując o typach złącz PCMCIA, o rodzajach USB, Na co zwrócić uwagę przy wyborze modemu. itp.

W pozostałych nie wiem, zaproponujcie coś
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

To jest bardzo dobry pomysł bo trochę można pogubi się w tematach forum ułożonych w jednym dziale. :idea: :idea: :idea:
CLEARW'RE
Broadband
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Modemy można rozdzielić spokojnie na USB i PCMCIA, bo to różne "parafie" i nieco inne problemy. Zastanawiam się natomiast nad działem Co wybrać? Patrząc po innych forach to takie działy są bardzo pożyteczne. Można szybko porównać możliwości i opinie przed zakupem. A przecież to kluczowa sprawa dla przyszłego internauty. Nie wiem, może od razu zrobić w nim porządek:
Co wybrać?
Sprzęt:
-modemy (już bez dzielenia, bo są przejściówki)
-telefony (oczywiście oceniane jako modemy :) )
Usługi operatorów:
-kraj
-zagranica (wiadomo, emigracja trwa..)

Natomiast jeśli chodzi o anteny, to zawsze przed wyborem trzeba ustalić parę rzeczy (częstotliwość, odległość od nadajników), a to bardziej pasuje do "Anteny i problemy z zasięgiem".Lepiej, żeby to było w jednym miejscu. Jak myślicie :?:

Poza tym najlepiej zrobić cały ten podział na jednej stronie (bez tzw.drzewka), żeby wszystkie te podfora były od razu widoczne. Bez zbędnego klikania. Wtedy "Problemy techniczne" "Co wybrać" i "Ogólnie" byłyby tylko tytułami grup.
Ostatnio zmieniony 2006-12-22, 04:39 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Post autor: Artur_prezes »

A kiedy można spodziewac się zmiany ułożenia tematów na forum??
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

Artur_prezes pisze:A kiedy można spodziewac się zmiany ułożenia tematów na forum??
Nie jest to spraw łatwa i prosta. Potrzeba na to czasu i przemyślenia wszystkich za i przeciw.
Jak dobrze pójdzie, to może uda się coś zrobić do nowego roku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hubert

Post autor: hubert »

Zdecydowanie jestem przeciw segregowaniu tego forum (internetu komórkowego)
I tak pewnie tematy w poszczególnych podgrupach będą się przenikać.
A poza tym pomyślcie o użytkownikach korzystających ze skromnych form dostępu do sieci, takich jak SIMDATA, bo aby przejrzeć tematy umieszczone w podgrupach trzeba będzie wracać na strony reprezentujące te grupy co będzie powodowało przeładowywanie całej strony, a w konsekwencji pobieranie cennych kilobajtów. Moim zdaniem jest to po prostu dodanie zbędnej klikaniny.
zDaleKi

Zmiany wprowadzamy w życie. Więcej informacji już niebawem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
pogar

Post autor: pogar »

o rany ciezko to bedzie teraz przegladac

przydalby sie RSS, ale admin kiedys mi odpisal ze nie ma mowy :-(

trudno :-( przeocze na pewno kilka ciekawych tematow
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
zDaleKi

hubert pisze:I tak pewnie tematy w poszczególnych podgrupach będą się przenikać.
Tego na żadnym forum nie da się uniknąć, dlatego wybiera się temat główne a jak dyskusja schodzi na inny temat zawsze można ją wydzielić.
hubert pisze:A poza tym pomyślcie o użytkownikach korzystających ze skromnych form dostępu do sieci, takich jak SIMDATA, bo aby przejrzeć tematy umieszczone w podgrupach trzeba będzie wracać na strony reprezentujące te grupy
Ale właśnie w tym cały sęk, ze jak kogoś nie obchodzi temat anten i zasięgu, to tam nie zagląda. Inni pracują tylko na telefonach i modemy ich nie obchodzą.
hubert pisze:co będzie powodowało przeładowywanie całej strony, a w konsekwencji pobieranie cennych kilobajtów.
Radzę zainstalować np FireFoxa i przeglądać forum w zakładkach. Odpada wtedy konieczność powrotu do głównej strony
pogar pisze:o rany ciezko to bedzie teraz przegladac
Zobaczysz, że przyzwyczaisz się i będziesz jeszcze chwalił :)
pogar pisze:trudno :-( przeocze na pewno kilka ciekawych tematow
Ale po co takie czarnowidztwo? Teraz będzie łatwiej coś znaleźć.

Pomyśl tylko ile teraz moderatorzy będą mieli roboty :|
Ale z czasem się to wyklaruje i będzie OK.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

pogar pisze: trudno :-( przeocze na pewno kilka ciekawych tematow
Wytłumacz proszę w jaki sposób przeoczysz teraz tematy. Przecież każdy nowy temat będziesz miał zaznaczony, tak jak poprzednio. To w starym układzie miałem nieraz kłopoty, żeby odnaleźć jakiś wątek kilka stron wstecz. Teraz będzie się to wolniej przesuwać w poszczególnych działach i a do tego będzie ułożone tematycznie. Nie marudź :wink:
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Wg mnie teraz jest przejrzyście i podzielam zdanie Bliskiego - tylko zastanawiam się jak w praktyce wyjdzie z tym wydzielaniem tematu, gdy rozmowa zaowocuje nowymi sprawami.
zDaleKi

sapnews pisze:Wg mnie teraz jest przejrzyście i podzielam zdanie Bliskiego
Ciesze sie :)
sapnews pisze:tylko zastanawiam się jak w praktyce wyjdzie z tym wydzielaniem tematu, gdy rozmowa zaowocuje nowymi sprawami.
O to będą już dbali moderatorzy....
mam nadzieję ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

No i oto chodziło.Brawo.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Mi się bardzo podoba i jestem za... :)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi

Taki układ forum został stworzony po długiej burzy mózgów moderatorów. Długo dyskutowaliśmy poza Waszymi oczami jak zrobić podział, żeby było dobrze. Obecny układ ma posegregować najczęstsze pytania i odpowiedzi jak też ułatwić odnalezienie danych kwestii przez nowych forumowiczów.
Dlatego jednymi z pierwszych są sub-fora co wybrać (sprzęt i usługi).

Pracy było przy tym sporo i będzie jeszcze więcej. Mam nadzieje, że to docenicie :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Nie byłem za podziałem ale jest OK. Szacunek i ukłony.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

Rowniez glosowalem za starym stylem, moze przez to czuje sie lekko zagubiony ;)
Za kazda prace nalezy sie szacunek wiec moje uklony a mnie nie pozostalo nic innego jak uczyc sie forum w nowym wydaniu 8)
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
raptou

Post autor: raptou »

Mam to samo.
Kompletnie nic tu nie mogę znaleźć ale to nie wina nowego porządku, tylko własnych przyzwyczajeń. Z czasem "wpadnie w pamięć", co jest gdzie.

Na pewno łatwiej będzie nad tym zapanować. Wreszcie będę odwiedzał ulubione tematy bez potrzeby wertowania wszystkich.
ODPOWIEDZ