Jak to jest z ulgą na internet mobilny w podatku dochod. ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
proteka
Stały użytkownik forum

Jak to jest z ulgą na internet mobilny w podatku dochod. ?

Post autor: proteka »

Witam. W poprzednich latach było sporo dyskusji o możliwości korzystania z ulgi internetowej dotyczącej internetu mobilnego. Ostatnio prasa podała, że będzie można już bez wątpliwości odliczać internet mobilny. Przypominam, że ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych mówi o uldze wyłącznie gdy z internetu korzysta się w miejscu zamieszkania podatnika, co wzbudzało liczne kontrowersje dotyczące ulgi na internet mobilny. Zacząłem ostatnio szukać zmian w ustawie, które wprowadzono na przełomie listopada i grudnia (prezydent podpisał ustawę pod koniec listopada), niestety nic nie znalazłem nowego. Wiec dzisiaj zadzwoniłem do Krajowej Informacji Podatkowej (KIP) i tam powiedziano mi (nie wiem jednak czy mój rozmówca był na 100% pewien tego co mówi), że co tyczy ulgi na internet mobilny, to w ustawie nie ma żadnych zmian. Powiedział mi, że fakt odliczania internetu mobilnego wynika z odpowiedzi Ministerstwa Finansów na interpelacje poselską, mianowicie MF potwierdziło możliwość korzystania z ulgi na internet mobilny mimo zapisu ustawy o korzystaniu z internetu w miejscu zamieszkania podatnika. Mój rozmówca z KIP powiedział mi, że warunkiem skorzystania z ulgi jest m.in. faktura na podatnika z adresem jego zamieszkania. Co wy na to? Może macie inne informacje? Można bezpiecznie odliczyć internet mobilny już za ten rok?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jak to jest z ulgą na internet mobilny w podatku dochod. ?

Post autor: YaHooo »

proteka pisze:Można bezpiecznie odliczyć internet mobilny już za ten rok?
Moim zdaniem można i to bardzo. Zawsze można udowodnić (ale to już kwestia operatora), że internet był przez cały czas używany w miejscu zamieszkania (oczywiście nie z dokładnością co do 1m, ale zawsze jakąś tam). No i co ważniejsze, że na fakturze musi być wymieniona opłata za internet.

No i jest jeszcze ważna rzecz. Z tego co ostatnio czytałem (niestety nie pamiętam źródła) teraz można odliczać internet na podstawie faktur które można pobrać ze swojego konta na stronie operatora, czy to operator nam przyśle na pocztę elektroniczną. Bo pamiętajmy, że takie coś (zwykły plik pdf) to nie jest e-faktura w świetle prawa, a jedynie elektronicznym obrazem faktury. A to nie jest to samo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
proteka
Stały użytkownik forum

Tak, tylko, że mało który internauta korzystający z mobilnego internetu korzysta wyłącznie w swym domu. A te zmiany, które ostatnio nagłośnili, tak ja to rozumiem, to chodzi o korzystanie z ulgi na internet mobilny ale bez zachowania warunku łączenia z internetem wyłącznie w domu. Zresztą o to zapytałem dzisiaj urzędnika z Krajowej Informacji Podatkowej i to potwierdził, nikt nie będzie pytał, gdzie internauta łączył się z internetem.
Co do faktury, to fakt, ostatnio mówili, że legalne będą faktury przesyłane mailem, a nie pocztą tradycyjną. Inna sprawa, że fakturę już teraz można wydrukować ze strony operatora i odpowiednio zgiąć, aby wyglądała jak wyjęta z koperty i może być. Czytałem, że tak robią firmy i jest to nie do wykrycia. Ale zmiany co do wysyłania faktury mailem niebawem mają być wprowadzone.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

proteka pisze:Tak, tylko, że mało który internauta korzystający z mobilnego internetu korzysta wyłącznie w swym domu.
Tak to prawda. Tylko z drugiej strony czy ktoś w Urzędzie Skarbowym sprawdza czy ktoś korzystał w domu? Chyba nie :niepewny:
proteka pisze:Czytałem, że tak robią firmy i jest to nie do wykrycia.
W sumie operator też drukuje te faktury na jakiejś drukarce z poziomu komputera ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Tylko z drugiej strony czy ktoś w Urzędzie Skarbowym sprawdza czy ktoś korzystał w domu? Chyba nie
Raczej na pewno, ale i tak w naszych urzędach skarbowych wszystko zależy od urzędnika i urzędu. W jednym będzie ok a w innym nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
proteka
Stały użytkownik forum

http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Be ... omosc.html

[ Dodano: 2010-12-14, 10:10 ]
No widzicie, wczoraj zadałem pytanie, a ten artykuł (link wyżej) wszystko tłumaczy. Jednak wczoraj w Krajowej Informacji Podatkowej urzędnik mi źle powiedział (takie miałem podejrzenie). Artykuł mówi, że z ustawy podatkowej wykreślono wymóg użytkowania internetu w miejscu zamieszkania podatnika (niestety obowiązuje od podatku za przyszły rok!). Czyli internet mobilny będzie można odliczać niezależnie czy ktoś z niego korzysta poza domem. I nie trzeba będzie koniecznie zbierać faktur, wystarczy potwierdzenie zapłaty za internet, także wydrukowane na domowej drukarce z przelewu z banku internetowego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:W jednym będzie ok a w innym nie.
Niestety to prawda. Ale nic na to nie poradzimy ;)
proteka pisze:Czyli internet mobilny będzie można odliczać niezależnie czy ktoś z niego korzysta poza domem. I nie trzeba będzie koniecznie zbierać faktur, wystarczy potwierdzenie zapłaty za internet, także wydrukowane na domowej drukarce z przelewu z banku internetowego.
I to jest bardzo dobrze :ok:
Jareva
Stały użytkownik forum

Post autor: Jareva »

YaHooo pisze:
proteka pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tak to prawda. Tylko z drugiej strony czy ktoś w Urzędzie Skarbowym sprawdza czy ktoś korzystał w domu? Chyba nie :niepewny:
US może to sprawdzić u operatora. Zażąda wykaz korzystanych BTS.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-14, 22:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-15, 08:25 przez Jareva, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jareva pisze:US może to sprawdzić u operatora. Zarząda wykaz korzystanych BTS.
Oczywiście, że tak :ok:

Tylko co jak kogoś przełacza w czasie jednej sesji pomiędzy dwoma, a nawet trzeba nodeB? To nie jest takie jednoznaczne :)
ODPOWIEDZ