Witam. Posiadam bezprzewodowy internet iplus i przymierzam się do kupna modemu huawei e122 (teraz posiadam starego comandera) wraz z anteną kierunkową. Dlaczego e122? Czytałem o nim opinie że jest w miarę w porządku a poza tym posiada wejście anteny zewnętrznej na którym mi zależy. Teraz chcę się Was zapytać czy jest sens zakładania tej anteny? Chcę uzyskać pasmo HSDPA, a nadajnik jest ode mnie oddalony o ok 10-11km. Mieszkam w małej miejscowości koło Łodzi. Mój kolega który ma lepszy modem niż ja (e220) i mieszka trochę dalej (ok700m) ma zasięg HSDPA (mieszka w piętrowym domu i ma zasięg na piętrze). Jeśli Waszym zdaniem mogę też złapać taki zasięg to jaką antenę kupić? (muszę mieć długi kabel ok 15m gdyż chcę go pociągnąć na szczyt budynku) Na allegroszu jest mnogo takich anten, lecz pojęcia typu 17dBi są mi obce więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie użytkowników
flackmistrz pisze:Mój kolega który ma lepszy modem niż ja (e220) i mieszka trochę dalej (ok700m) ma zasięg HSDPA
A możesz pożyczyć od niego ten modem i sprawdzić jak u Ciebie będzie miała się sprawa z zasięgiem, oraz możliwością zalogowania do sieci? Mam nadzieję, że Twój kolega też ma Plusa?
Co do anteny to może najpierw sprawdź to, a potem pomyślimy czy w ogóle warto wybierać antenkę
Ok. W ten sposób nie pomyślałem;P W moim miasteczku raczej wszyscy mamy iplusa;) Dzisiaj tak zrobię jak będę wiedział co i jak to napiszę
[ Dodano: 2010-12-14, 11:19 ]
Więc sprawa ma się następująco. Lataliśmy z laptopem po mojej chałupie, ale hsdpa nie wskoczyło:( Przypominam też że on ma ten zasięg na piętrze a ja myślałem o tym żeby antenę ustawić poza dach na szczycie, dlatego potrzebny mi taki długi kabel jak coś.
flackmistrz pisze:Lataliśmy z laptopem po mojej chałupie, ale hsdpa nie wskoczyło:(
A jak wyjdziesz przed dom? Bo to bardzo ważne, jeśli na zewnątrz nie uda Ci się złapać zasięgu 3G to raczej możesz zapomnieć o tym, że antena Ci coś da...
flackmistrz pisze:Przed domem niby coś jest ale tylko raz nam wskoczyło i później cisza
No to może jednak warto zainteresować się antenką. Więc ja tradycyjnie polecę coś takiego http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 ewentualnie poszukaj podobnego panelu na Allegro od Cybertecha. Innymi producentami nie zaprzątaj sobie głowy. Szczególnie omijaj Yagi.pl oraz anteny typu yagi, bo na pasmo 3G to najlepszy jest panel.
Ok. A jak myślisz? Czy antenka o mocy 15dBi wystarczy na odległość ok 11km do nadajnika? I czy na tak długim kablu (jak wspominałem ok 15m) nie straci się dużo sygnału?
flackmistrz pisze:Czy antenka o mocy 15dBi wystarczy na odległość ok 11km do nadajnika? I czy na tak długim kablu (jak wspominałem ok 15m) nie straci się dużo sygnału?
Dużo kilometrów i kabla. Ciężko to widzę. Aby mieć pewność najlepiej było by pożyczyć antenę od kogoś i zrobić testy.
Możesz kupić na Allegroszu Antenę kierunkowa i wypróbować a jeśli nie będzie dobrze to odeślesz bo masz takie prawo.
Szkoda ze Cybertech , który do niedawna był tani i dobry zrezygnował z dobry.(zaczął oszczędzać miedzy innymi na jakości kabla)
Teraz pozostaje praktycznie tylko coś z markowych.
flackmistrz pisze:I czy na tak długim kablu (jak wspominałem ok 15m) nie straci się dużo sygnału?
Dla pasma UMTS to będzie strata koło 7-8dBm na mocy sygnału. Z drugiej strony jeśli wyniesiesz antenę najwyżej jak się da, zapewniając widoczność optyczną pomiędzy anteną, a nodeB to takie coś może się opłacić.
Co do cybertech to u mnie w okolicy nie ma innego Netu niż UMTS.(tylko z Antena kierunkowa)
Około 10 osób kupowało już Anteny W Cybertech w rożnych odstępach czasu.
Ja mam Antenę 15dBi z prawdziwym kablem H155 ale już inni później dostawali jakieś podróbki , które maja wpływ na wzmocnienie Anteny i to duży bo rzędu -10 do -20dBi.(kabel bez oznaczeń ostatnie Anteny jakiś wyjątkowo miękki kabel)
Trochę głupio bo ja kupiłem jakieś dwa lata temu od cybertech i tak poszła wieść a teraz ludzie kupili i nie maja UMTS mimo ze mieszkają bliżej stacji niż ja.Po prostu nie starcza wzmocnienia.kiepski Kabel pozera .
troch głupio bo polecałem te Anteny z kolega i zawsze jakieś piwko było.
Trafiły się tez jakieś dziwne uchwyty do mocowania ,kompletnie nie dorzeczy.
Z tym Bestpartnerem to możesz dać jakiś namiar ?(sprawdzone rozumiem?)
Dzięki wojteks polecę jeśli ktoś się zgłosi.Na Próbę.Szkoda ze jednak wiele drożej z kablem i Konektorem wychodzi.Ale jeśli będzie lepiej niż cybertech to i tak się opłaci.
@wojteks jak dać Ci pomógł na tym forum bo nie mogę znaleźć?