Net Box2 i ATK 10 Problemy z EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nico 32
Początkujący użytkownik forum

Net Box2 i ATK 10 Problemy z EDGE

Post autor: nico 32 »

Witam posiadam modem Net Box2 w usłudze iPlus i nie dawno dokupiłem antenę kierunkową ATK 10 po podłaczeniu wskazuje mi pełny zasieg, ale predkość w zasadzie się nie zmieniła... (no może delikatnie prawie nieodczuwalnie wzrosła), mieszkam w małej miejscowosci o nazwie Mórkowo koło Leszna ( do leszna mam około 8km) woj. Wielkopolskie gmina Lipno... podejrzewam że byś moze mam żle ustawioną antenę... możecie mi powiedzieć gdzie znajduje się najbliższy nadajnik EDGE? Jak sprawdzałem na mapie zasiegu Plusa to nadajnik EDGE znajduje sie gdzieś w okolicy Krzycka Wielkiego... natomiast kiedy ustawię antene w kierunku Lipna mam pełen zasięg (7 kresek) a w kierunku Krzycka Wielkiego 6 kresek... czy Ilość kresek ma wpływ na prędkość???Prosze o pomoc. pozdrawiam :(
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Net Box2 i ATK 10 Problemy z EDGE

Post autor: sardo nunspa »

Po pierwsze - mierzysz czemś ten Edge czy na oko wydaje Ci się, że nie ma.Przy otwieraniu stron różnica pomiędzy GPRS a EDGE jest niewielka, ze względu na ping o podobnej wartości. EDGE da się odczuć przy sciąganiu, dużych plików.
Po drugie jeżeli nie masz EDGE to może tzreba wymusić czestotliwość.
Po trzecie jak EDGE nadaje na 1800Mhz a Ty kupiłeś antenę na 900Mhz no to kaplica.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Net Box2 i ATK 10 Problemy z EDGE

Post autor: Ufo atakuje »

Nie sugeruj się na razie liczbą kresek. Niedaleko w Lipnie masz nadajnik GPRS, który cię prawdopodobnie ściąga. Najbliższe nadajniki z EDGE znajdują sie w Krzycku Małym (za lasem) oraz w Lesznie. Będzie ciężko je złapać ze względu na bliskość tego w Lipnie, ale różne cuda już widziałem z tymi antenami kierunkowymi. Postaraj się zasłonić jakos antenę od strony tego nadajnika GPRS. Ustaw antene i sprawdź CID nadajnika, z którym się łączysz, aż przełączy. Tu masz instrukcje:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Antena jest dobra bo Plus ma ogromną większość nadajników na 900MHz i EDGE na nich. Chyba, że w Lesznie jest dwupasmowy, ale i tak nie opcji w tym modemie, żeby to wymusić. Próbuj tą anteną, może się uda.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ