Który polecacie? -> którego operatora - jaką usługę?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
neissi
Początkujący użytkownik forum

Który polecacie? -> którego operatora - jaką usługę?

Post autor: neissi »

Hej Wam :)

Chciałabym założyć sobie intenet komórkowy żeby móc korzystać z niego w każdym miejscu. Przejrzałam oferty różnych firm, ale wolę oprzeć swój wybór na Waszych opiniach.

iPlus - Całkiem sensownie wygląda mi iPlus SIMDATA. Mam do wyboru tylko EDGE, ale to mi wystarczy. Z zasięgiem nie byłoby problemu, bo mam komórkę w Plusie i to chyba jedyna sieć, która ma tu dobry zasięg. Odpowiadałoby mi to na próbę. Za jakieś 15 dni powinien wrócić do mnie laptop i mogłabym sobie wygodnie korzystać. Nie chcę Cię uwiązywać na stałe, bo w każdej chwili mogę wyjechać z kraju. Zastanawiam się tylko ile kosztowałby modem na kartę.

Blueconnect - nie podoba mi się, że mapa zasięgu przedstawiona na ich stronie nie jest podstawą do reklamacji. Ale i tak nic z niej nie wynika. Blueconnect u mnie raczej odpada, bo koleżanka z telefonem w Era musi niemal na dach wyjść żeby mieć zasięg. Czy to ma jakiś wpływ? Podoba mi się jednak to, że można z niego korzystać również za granicą. Ale ceny w roamingu są zabójcze więc już mi się nie podoba.

Orange - jeszcze nie czytałam.

Teraz muszę lecieć.

Napiszcie jakie są Wasze prawdziwie doświadczenia z tymi łączami, bo co innego piszą, a co innego potem z tego wynika 8)

EDIT:
Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->) (BliSki)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Który polecacie? -> którego operatora - jaką usługę?

Post autor: Jaco »

Ja proponuje poczytać troche forum.Znajdziesz tu wszystkie odpowiedzi za i przeciw na temat róznych operatorów.To ze masz idealny zasięg Plusa nie znaczy że będziesz miał EDGE.Piszesz o simdacie.Więc kup ją to tylko 20 zeta włóż do jakiegoś fona z modemem skonfiguruj połączenie według info z przyklejonego wątku i bedziesz mial sam rozeznanie.Tak samo możesz zrobić kupując zestaw Tak-Tak 9 zeta i PoP za 9 zeta.Modemów poszukaj na Allegro.
Powodzenia :lol:
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

A ja chętnie pozbyłbym się internetu koórkowego w Orange (BE Premium).
Mam szybkie łącze DSL i po prostu już nie potrzebuję.
tomek44

Post autor: tomek44 »

Rada, sam tak zrobiłem, kup kartę simdata, pożycz od jakiegoś kolesia (później możesz sobie za grosze kupić na allegro) BT na USB, zainstaluj bluesoleil na swoim laplu (instalacja i konfiguracja naprawdę banalna), pożycz sobie jakiś telefonik z BT obsługujący EDGE i sprawdz jak ci śmiga. Zajmie ci to najwyżej godzinkę (tak miałem a nie jestem orłem). Kupując tel zwróć uwagę czy ma EDGE klasy 10.
tomek44

Post autor: tomek44 »

Acha, jeszcze jedno. Simdata to koszt 0,03zł za 100 kbs, niby nie mało ale ktoś na forum wyliczył, że to koszt ponad 500zł za 1g. Po wypróbowaniu, że to naprawdę działa podpisałem umowę z plusem na abonament 12 miesięczny za 10 zł/mie (bez aparatu), przy abanamencie możesz zamówić usługę dostępu do sieci już za ok.58 zł/mie z zastrzeżeniem limitu 1G. Wymówić tą usługę możesz w każdej chwili za odpłatnością ok 10zł. Nie daj się wpuścić w modem plusa i umowę 24 miesiące. Sam korzystam z simensa s55, ale u mnie nie ma EDGE. Z tego co czytałem na forum dobrze sprawdza się nokia (chyba)6230i (na allegro za ok 350zł). Miłego serfowania.
Awatar użytkownika
neissi

Super-dzięki za Wasze odpowiedzi. Poczytałam trochę o tym na forum i teraz sama nie wiem czy zmieniać neta. Nie mam pojęcia ile średnio miesięcznie leci mi kbps. W tej chwili nie ściągam z netu nic ponad góra 2MB, bo się nie da. Nie robię konferencji na Skypie, bo zrywa.
Nie wymagam wiele. Chcę tylko żeby stronka otwierała się w ciągu kilku sekund, a nie minut. Byłabym też w niebie jakbym mogła prowadzić konferencje.
Boję się tylko tych limitów. Nie chcę żeby mnie to kosztowało nie wiadomo ile. Czy można w jakiś sposób samemu ustalić limit przesyłu?

Wybaczcie, ale jakaś ciężko kumająca jestem w tym temacie :(
Awatar użytkownika
neissi

tomek44 pisze:Rada, sam tak zrobiłem, kup kartę simdata, pożycz od jakiegoś kolesia (później możesz sobie za grosze kupić na allegro) BT na USB, zainstaluj bluesoleil na swoim laplu (instalacja i konfiguracja naprawdę banalna), pożycz sobie jakiś telefonik z BT obsługujący EDGE i sprawdz jak ci śmiga. Zajmie ci to najwyżej godzinkę (tak miałem a nie jestem orłem). Kupując tel zwróć uwagę czy ma EDGE klasy 10.
Jeśli dobrze rozumiem to BT = bluetooth?

Ja mam już bluetooth w lapku. W telefonie też. Moja komórka obsługuje też EDGE 10.

Wygląda na to, że nic, tylko spróbować. Z tego, co czytałam, SIMDATA to nie majątek :) Zobaczę w jakim czasie skasuję kasę z karty i będę wiedziała jak mi to wychodzi miesięcznie 8)

Za 11 dni będę miała przy sobie lapka i będzie wielkie otwarcie :twisted:

Marzę o surfowaniu siedząc na słoneczku w ogrodzie, a nie ciemnicy podczas gdy inni korzystają z uroków lata :|
dark24

Post autor: dark24 »

Mozesz kupic jeszcze simdate z modemem GPRS + starter za 20 zlotych za ok 560 zlotych i nie podpisujac umowy bo dziala jak simplus
6182

Post autor: 6182 »

Jak chcesz używać neta tylko w domu i w ogrodzie zrób sobie domowe WiFi :wink: Są 3 mozliwości:
1.Nerwostrata Livebox (nie wiem ile kosztuje)
2.Chello WiFi (nie wiem ile aktywacja ale wiem że 10 zł/miesiąc doliczają do rachunku)
3.Kupujesz własny router (np.na allegro) i samodzielnie lub z pomocą znajomego informatyka konfigurujesz własną sieć.
Przy 3 opcji należy sprawdzić czy dany router w miarę współpracuje z danym dostawcą.Jedne działają dobrze z Neostradą inne z Chello a jeszcze inne pewnie z Multimedią,Asterem czy zwykłym osiedlowcem.Wiem bo sam przerabiałem ten problem ponad rok temu gdy też zapragnąłem serfować i jednocześnie korzystać z uroków wiosny i lata.Nie było wtedy ani Liveboxów ani Chello WiFi (gdyby były to bym pewnie się na to zdecydował) a że i budżet miałem ograniczony kupiłem tanio router na allegro z którym było wiele roboty by zestawić go z modemem,a i do dzisiaj sieć jest niestabilna,trzeba resetować router w najmniej oczekiwanych momentach :?
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

dark24 pisze:Mozesz kupic jeszcze simdate z modemem GPRS + starter za 20 zlotych za ok 560 zlotych i nie podpisujac umowy bo dziala jak simplus
Jak już o takim rozwiązaniu myśleć - to lepiej zakupić taki modem na allegro. Koszt ok 150-180zł za nowy na gwarancji.

Ale skoro już koleżanka posiada tel. z BT i EDGE to nic tylko zakupić SimDatę na testy.
Awatar użytkownika
neissi

dark24 - sęk w tym, że nie dam tyle kasy.

6182 - chciałam postawić tu router, ale z tym przesyłem, jaki mam, połączenie dwóch kompów na zwykłym kablu dało taki rezultat, że żaden z nich nie był w stanie otworzyć nawet jednej stronki. Gdybym chciała osiwieć, znalazłabym tańszy sposób ;)
Ale chyba nie zwróciłeś uwagi na moje współrzędne geograficzne. To, że moja wieś znajduje się na niektórych mapach, nie znaczy, że jest tu Chello, a nawet Nerwostrata :)

Na razie zrobię testy czy warto coś w tym temacie działać 8) Myślę, że wynik będzie marny, bo BT w połączeniu komóra <-> lapek to tempo rozszalałego żółwia.

Ale co mi szkodzi spróbować? :)

Niestety próby dopiero za tydzień jak przyjadę do domu z lapkiem. Trzymajcie kciuki ;)
6182

Post autor: 6182 »

No właśnie nie spojrzałem skąd jesteś :) Faktycznie kup simdatę,a jeśli denerwują Cię straty prędkości na BT zainwestuj w kabelek :wink:
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Hmm... Strat na BT i tak się nie odczuje, gdyż posiadając BT w wersji 1Mbit/s i tak wykorzystamy na EDGE tylko 1/4 jego przepustowości.

Chyba, że koleżanka chce zachować szybką wymianę plików laptop <-> komórka.
ODPOWIEDZ