Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend
Czy macie takie odczucia? U mnie na północy Milanówka praktycznie jak jest dzień wolny mimo teoretycznych 4Mb/1Mb (testowane Speedtest.pl/wersja prosta) chodzi masakrycznie (1 minuta oczekiwania na otwarcie jakiejkolwiek strony), a obejrzenie jakiegokolwiek meczu w necie z jakością wyższą niż 300kb/s jest niemożliwe. Przychodzi poniedziałek i wszystko wraca do normy i hula znakomicie. Mam do wyboru 2 dostawców - Orange i Plusa (plus z mojej pracy, orange żony). Ale niestety Plus w tej lokalizacji nie chodzi na 3G+ i ma najwyżej 1,4Mb. Nie pomaga antena panelowa (kiedyś mieszkałem bliżej centrum i miałem osiągi podobne do Orange) skierowana na centrum. Może ktoś wie gdzie można zdobyć dokładną listę BTS'ów. Bo BTS UMTSowy BTSowi nie równy jak pokazuje moje skromne doświadczenie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend
W orange wszystko idzie przez proxy i te wyniki nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.rkarcz pisze:mimo teoretycznych 4Mb/1Mb (testowane Speedtest.pl/wersja prosta)
To się nazywa przeciążenie sieci, jak wszyscy na raz do kompów siadają.rkarcz pisze:praktycznie jak jest dzień wolny
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A to mnie zabiłeś. A jest jakiś sposób testowania łączą żeby to ominąć. Przyznam, że naprawdę ściągam niektóre pliki z prędkościami powyżej 500 kB/s więc jakby nie patrzył, jakby nie liczył to 4Mb/s. To samo dotyczy Upload'a. Wysyłanie na firmowego ftpa idzie spokojnie na 80kB/s (ograniczenie w firmie) więc 640kb/s. Więc łącze jest ok, ale te zmuły to porażka totalna. Mam w okolicy jeszcze Erę, ale dzisiaj nie kupię startera. A nawet jeśli to i tak go niezaktywują. A może masz pomysł jak zmusić router Optiona (GSIII) to zobaczenia dalszego BTS'a z mniejszą ilością kresek? :-))
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak nie są w jednej linii to antena o dużym zysku.rkarcz pisze:A może masz pomysł jak zmusić router Optiona (GSIII) to zobaczenia dalszego BTS'a z mniejszą ilością kresek? :-))
Czyli problem leży w punktach styku orange, jeśli w tym samy czasie nie masz problemu ze sąciaganiem 500KB/s a reszta netu chodzi paskudnie. Ogólnie specyfika polityki całej grupy TP jeśli chodzi o to zagadnienie jest dziwaczna.rkarcz pisze:Przyznam, że naprawdę ściągam niektóre pliki z prędkościami powyżej 500 kB/s więc jakby nie patrzył, jakby nie liczył to 4Mb/s.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=337 ... 0&rg=0&sg=
antena panelowa, używam jej jako zestawu teleserwisu na instalacjach przemysłowych (Op GSIII + antena + OpenVpn) gdzie sprawdza się naprawdę dobrze - mam 1 przykład zastosowania za ścianą hali metalowej (nie było innego miejsca do ulokowania) na 20m kablu BTS Play w odległości 6km w linii prostej (drzewa i inne elementy zakłócające). U siebie mam jakąś wersję zbliżoną i niby 16dB, a nie 14 i niestety mimo skierowania na centrum Milanówka odbiera BTS'a z pólnocy miasta. BTSy w kącie większym niż 90 stopni. Dlatego pytałem o to czy jest lista BTSów ale z info co to jest. Bo wydaje mi się, że stacje przekaźnikowe niby HSDPA mogą być 1,8 3,6 i 7,2. I jak odkryć jaka jest jaka... :-) Pewnie mi ktoś powie, czemu nie wezmę TPSA. Pewnie, chętnie... Ale 200m kabla nie chcą położyć dla 5 domów, gdzie roczne wpływy mieliby na poziomie 5-6kPLN plus umowy za zerwanie których partycypacja w kosztach budowy infrastruktury na 1 łącze. Nie opłaca się i już - Polska dziki kraj... :-)) Może mnie pocieszysz jakąś informacją o szybkim rozwoju LTE w całym kraju (bo ja nic nie znalazłem poza Polszmatem).
antena panelowa, używam jej jako zestawu teleserwisu na instalacjach przemysłowych (Op GSIII + antena + OpenVpn) gdzie sprawdza się naprawdę dobrze - mam 1 przykład zastosowania za ścianą hali metalowej (nie było innego miejsca do ulokowania) na 20m kablu BTS Play w odległości 6km w linii prostej (drzewa i inne elementy zakłócające). U siebie mam jakąś wersję zbliżoną i niby 16dB, a nie 14 i niestety mimo skierowania na centrum Milanówka odbiera BTS'a z pólnocy miasta. BTSy w kącie większym niż 90 stopni. Dlatego pytałem o to czy jest lista BTSów ale z info co to jest. Bo wydaje mi się, że stacje przekaźnikowe niby HSDPA mogą być 1,8 3,6 i 7,2. I jak odkryć jaka jest jaka... :-) Pewnie mi ktoś powie, czemu nie wezmę TPSA. Pewnie, chętnie... Ale 200m kabla nie chcą położyć dla 5 domów, gdzie roczne wpływy mieliby na poziomie 5-6kPLN plus umowy za zerwanie których partycypacja w kosztach budowy infrastruktury na 1 łącze. Nie opłaca się i już - Polska dziki kraj... :-)) Może mnie pocieszysz jakąś informacją o szybkim rozwoju LTE w całym kraju (bo ja nic nie znalazłem poza Polszmatem).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe, jakie to cudo ma kąty połowy mocy

Tu masz odpowiedni pomysł na antenę do łowienia BTSów: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=265294#265294
Wymusić programowo konkretnej celi HSxPA w Orange niestety się nie da nawet netmonitorem w Nokii.
[ Dodano: 2010-11-11, 13:58 ]
Ciekawe, kiedy składałeś zamówienie...rkarcz pisze:Ale 200m kabla nie chcą położyć dla 5 domów, gdzie roczne wpływy mieliby na poziomie 5-6kPLN
-
http://allegro.pl/antena-andrew-mag-gri ... 53743.html
O tą chodziło?
Tylko ja od strony centrum mam linię drzew na działce sąsiada (wszak Milanówek - miasto ogród z całym dobrodziejstwem), no i przekonanie przełożonego do 400 PLN na samą antenkę... :-)
A co do TPSA, sprawdzam co pół roku od 2 lat. Ostatnia propozycja:
Mamy możliwość podłączenia w ulicy sąsiedniej (równoległa) w odległości 50m od Pana domu, ale musi Pan załatwić z sąsiadem wpisanie do księgi wieczystej służebności na nasz kabel - tzn. możemy wchodzić kiedy chcemy i robić z kablem co chcemy - kopać, ryć, wiercić itp - nie no ubaw miałem po pachy... :-))
O tą chodziło?
Tylko ja od strony centrum mam linię drzew na działce sąsiada (wszak Milanówek - miasto ogród z całym dobrodziejstwem), no i przekonanie przełożonego do 400 PLN na samą antenkę... :-)
A co do TPSA, sprawdzam co pół roku od 2 lat. Ostatnia propozycja:
Mamy możliwość podłączenia w ulicy sąsiedniej (równoległa) w odległości 50m od Pana domu, ale musi Pan załatwić z sąsiadem wpisanie do księgi wieczystej służebności na nasz kabel - tzn. możemy wchodzić kiedy chcemy i robić z kablem co chcemy - kopać, ryć, wiercić itp - nie no ubaw miałem po pachy... :-))
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak.rkarcz pisze:O tą chodziło?
Używane są o wiele tańsze, i zdarzają się dość często na Allegro (w tej chwili nie ma, a za te pieniądze to już lepiej dołożyć 100 zł i kupić dedykowaną pod 1900-2100 MHz wersję t-1900).
-
Pytanie o późniejsze używanie gdy wejdzie LTE (Plus i Orange chcą chyba to zrobić na 2600 MHz)? No i connector pod Optiona.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A jak sobie inaczej to wyobrażasz ?rkarcz pisze:Mamy możliwość podłączenia w ulicy sąsiedniej (równoległa) w odległości 50m od Pana domu, ale musi Pan załatwić z sąsiadem wpisanie do księgi wieczystej służebności na nasz kabel - tzn. możemy wchodzić kiedy chcemy i robić z kablem co chcemy - kopać, ryć, wiercić itp - nie no ubaw miałem po pachy... :-))

Przechodziłem przez to samo - z jednym sąsiadem nie było łatwo, ale ostatecznie zgodził się na poprowadzenie kabla okrężną drogą wzdłuż granicy działki.
I nie jest tak, że mogą robić co chcą i kiedy chcą bez jakiejkolwiek odpowiedzialności, tylko mają doprowadzić teren do stanu sprzed robót - jest to wyraźnie zaznaczone w umowie, którą TP zawiera z właścicielem danej działki.
[ Dodano: 2010-11-11, 14:53 ]
Wszyscy chcą na 2600, tylko skąd tyle pasma wziąćrkarcz pisze:Plus i Orange chcą chyba to zrobić na 2600 MHz

[ Dodano: 2010-11-11, 14:54 ]
Antena ma złącze Nż, więc konektor musi być Nm-złącze do Optiona (MC-Card?).rkarcz pisze: No i connector pod Optiona.
-
Jeżeli chodzi o TPSA to cytowałem co powiedział mi człowiek z firmy zewnętrznej będący na wizji lokalnej. Jeśli chodzi o LTE to może masz jakieś linki do aktualnych nowinek w tym temacie. Bo podejrzewam, że jednak w mojej lokalizacji nikt nic nie poprawi i pozostaje bierne czekanie na LTE. A póki co tą swoją antenę powieszę na jednej rurze z antena od TV, ale antena TV będzie akurat od strony niechcianego BTS'a... :-))) Może to coś da...
A na folijce z conectorem od anteny mam opis:
AD62 SMA-G, a sama antena nie ma żadnej instrukcji opisu, nic.
A na folijce z conectorem od anteny mam opis:
AD62 SMA-G, a sama antena nie ma żadnej instrukcji opisu, nic.
-
- Mistrz bezprzewodowy
LTE od OPEP (Orange, Plus, Era, Play) będzie najwcześniej w 2012 roku. CP może zaproponować coś wcześniej na infrastrukturze Mobyland + CenterNet.rkarcz pisze:Bo podejrzewam, że jednak w mojej lokalizacji nikt nic nie poprawi i pozostaje bierne czekanie na LTE.
-
No i na wtorek potrzebuję takiej anteny - mam uruchomienie w Działoszynie i najbliższy UMTS to Orange -8km, lub Plus - 20km. W http://www.pluscom.pl/ mają na pasmo 2,4-2,5. Więc gdzie mogę dostać te dedykowane pod 3G? Przejrzałem trochę NET'a i lipa... :-))) A nie chcę wtopić z tą anteną pod WLAN, bo mi derektor później będzie te 4 stówy wypominał przez 2 lata... :-)) Rozumiem, że ktoś z forumowiczów używał tej pod WLAN jako pod 3G i działa git?Patryk pisze:[..]Tak.
Używane są o wiele tańsze, i zdarzają się dość często na Allegro (w tej chwili nie ma, a za te pieniądze to już lepiej dołożyć 100 zł i kupić dedykowaną pod 1900-2100 MHz wersję t-1900).
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-19, 09:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-19, 09:50 przez rkarcz, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Choćby tu:rkarcz pisze:Więc gdzie mogę dostać te dedykowane pod 3G?
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 11619.html
Nie pomagam na PW!
-
Pytałem raczej o Andrew, bo panelówkę już mam... :-))) A zależy mi na zasięgu 15-20km...wojteks pisze:[..]Choćby tu:
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 11619.html
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-19, 09:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-19, 09:42 przez rkarcz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To tu nie pomogę.rkarcz pisze:Pytałem raczej o Andrew
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pytaj tu: http://www.pluscom.pl - kiedyś (~2 lata temu) były, po ok. 500 zł.Pytałem raczej o Andrew
Może na zamówienie sprowadzą.
Model to 26T-1900.
[ Dodano: 2010-11-19, 11:51 ]
Ja używam (tj. używałem jak jeszcze korzystałem z 3G w domu), instalowałem też kilka sztuk ludziom i nie narzekają.rkarcz pisze:Rozumiem, że ktoś z forumowiczów używał tej pod WLAN jako pod 3G i działa git?
-
Pytałem, niestety nie mają takiej możliwości - czemu? Nie wiem.Patryk pisze: Pytaj tu: http://www.pluscom.pl - kiedyś (~2 lata temu) były, po ok. 500 zł.
Może na zamówienie sprowadzą.
Model to 26T-1900.
No to super. Zresztą, to Ty mi dałeś namiary na tą antenę, więc pewnie wiesz co mówisz.Patryk pisze: Ja używam (tj. używałem jak jeszcze korzystałem z 3G w domu), instalowałem też kilka sztuk ludziom i nie narzekają.

Nie pozostaje nic innego jak zaryzykować. Niestety instalacje, których rozruchy prowadzę są często w takich dziurach zabitych dechami, że szkoda gadać. A lagi z EDGE'a nie pozwalają mi komfortowo zdalnie pracować. Oczywiście miesiąc po rozruchu pojawia się jakaś NEO, ale to dopiero miesiąc po... :-))) A tak pozostaje Globesurfer III + antena. Miałem dookólne tylko żeby wyjść z hali na dach (do 5km w miarę działają), panelowe (z 7 km z dużą ilością przeszkód w miarę, w miarę), ale teraz mam problem bo prawie 10km lub nawet 20 km do BTS'a i klops. Ale jak się sprawdzi pewnie będzie standardowym wyposżeniem na samochodzie moich rozruchowców.. :-))
-
Zestaw antena Andrew + Option Globesurfer III zainstalowana w Działoszynie, do BTS'a Orange ma jakieś 9 km (Pajęczno). Działa rewelacyjnie. Wstrzelenie się prosto w kierunek sygnału daje -85dB, a odchylenie o 45' powoduje spadek o marne 12dB... :-) Poza tym wszystko wisi na kablu 20m (wq sprzedającego 0,23dB/m). W porównaniu z anteną panelową wskazaną przeze mnie wcześniej jest kolosalna różnica. Używam tego zestawu do ładowania zmian w oprogramowaniu stacji operatorskiej, każdy większy lag powoduje zerwanie transmisji i zamiast ładowania zmian o objętości 10 MB konieczne jest ładowanie np. 200 MB... :-(( Także ta antena to mercedes wśród anten jakby powiedział mój pierwszy kierownik... :-))) Polecam. Mi i moim kolegom z firmy ratuje "życie"...