Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rkarcz
Początkujący użytkownik forum

Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend

Post autor: rkarcz »

Czy macie takie odczucia? U mnie na północy Milanówka praktycznie jak jest dzień wolny mimo teoretycznych 4Mb/1Mb (testowane Speedtest.pl/wersja prosta) chodzi masakrycznie (1 minuta oczekiwania na otwarcie jakiejkolwiek strony), a obejrzenie jakiegokolwiek meczu w necie z jakością wyższą niż 300kb/s jest niemożliwe. Przychodzi poniedziałek i wszystko wraca do normy i hula znakomicie. Mam do wyboru 2 dostawców - Orange i Plusa (plus z mojej pracy, orange żony). Ale niestety Plus w tej lokalizacji nie chodzi na 3G+ i ma najwyżej 1,4Mb. Nie pomaga antena panelowa (kiedyś mieszkałem bliżej centrum i miałem osiągi podobne do Orange) skierowana na centrum. Może ktoś wie gdzie można zdobyć dokładną listę BTS'ów. Bo BTS UMTSowy BTSowi nie równy jak pokazuje moje skromne doświadczenie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange - zmniejszanie mocy nadajników w weekend

Post autor: krystianb »

rkarcz pisze:mimo teoretycznych 4Mb/1Mb (testowane Speedtest.pl/wersja prosta)
W orange wszystko idzie przez proxy i te wyniki nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
rkarcz pisze:praktycznie jak jest dzień wolny
To się nazywa przeciążenie sieci, jak wszyscy na raz do kompów siadają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
rkarcz

A to mnie zabiłeś. A jest jakiś sposób testowania łączą żeby to ominąć. Przyznam, że naprawdę ściągam niektóre pliki z prędkościami powyżej 500 kB/s więc jakby nie patrzył, jakby nie liczył to 4Mb/s. To samo dotyczy Upload'a. Wysyłanie na firmowego ftpa idzie spokojnie na 80kB/s (ograniczenie w firmie) więc 640kb/s. Więc łącze jest ok, ale te zmuły to porażka totalna. Mam w okolicy jeszcze Erę, ale dzisiaj nie kupię startera. A nawet jeśli to i tak go niezaktywują. A może masz pomysł jak zmusić router Optiona (GSIII) to zobaczenia dalszego BTS'a z mniejszą ilością kresek? :-))
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

rkarcz pisze:A może masz pomysł jak zmusić router Optiona (GSIII) to zobaczenia dalszego BTS'a z mniejszą ilością kresek? :-))
Jak nie są w jednej linii to antena o dużym zysku.
rkarcz pisze:Przyznam, że naprawdę ściągam niektóre pliki z prędkościami powyżej 500 kB/s więc jakby nie patrzył, jakby nie liczył to 4Mb/s.
Czyli problem leży w punktach styku orange, jeśli w tym samy czasie nie masz problemu ze sąciaganiem 500KB/s a reszta netu chodzi paskudnie. Ogólnie specyfika polityki całej grupy TP jeśli chodzi o to zagadnienie jest dziwaczna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
rkarcz

http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=337 ... 0&rg=0&sg=

antena panelowa, używam jej jako zestawu teleserwisu na instalacjach przemysłowych (Op GSIII + antena + OpenVpn) gdzie sprawdza się naprawdę dobrze - mam 1 przykład zastosowania za ścianą hali metalowej (nie było innego miejsca do ulokowania) na 20m kablu BTS Play w odległości 6km w linii prostej (drzewa i inne elementy zakłócające). U siebie mam jakąś wersję zbliżoną i niby 16dB, a nie 14 i niestety mimo skierowania na centrum Milanówka odbiera BTS'a z pólnocy miasta. BTSy w kącie większym niż 90 stopni. Dlatego pytałem o to czy jest lista BTSów ale z info co to jest. Bo wydaje mi się, że stacje przekaźnikowe niby HSDPA mogą być 1,8 3,6 i 7,2. I jak odkryć jaka jest jaka... :-) Pewnie mi ktoś powie, czemu nie wezmę TPSA. Pewnie, chętnie... Ale 200m kabla nie chcą położyć dla 5 domów, gdzie roczne wpływy mieliby na poziomie 5-6kPLN plus umowy za zerwanie których partycypacja w kosztach budowy infrastruktury na 1 łącze. Nie opłaca się i już - Polska dziki kraj... :-)) Może mnie pocieszysz jakąś informacją o szybkim rozwoju LTE w całym kraju (bo ja nic nie znalazłem poza Polszmatem).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

rkarcz pisze:http://telkob.pl/inkontra...q=&r=0&rg=0&sg=

antena panelowa
Ciekawe, jakie to cudo ma kąty połowy mocy :hyhy:

Tu masz odpowiedni pomysł na antenę do łowienia BTSów: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=265294#265294

Wymusić programowo konkretnej celi HSxPA w Orange niestety się nie da nawet netmonitorem w Nokii.

[ Dodano: 2010-11-11, 13:58 ]
rkarcz pisze:Ale 200m kabla nie chcą położyć dla 5 domów, gdzie roczne wpływy mieliby na poziomie 5-6kPLN
Ciekawe, kiedy składałeś zamówienie...
rkarcz

http://allegro.pl/antena-andrew-mag-gri ... 53743.html

O tą chodziło?

Tylko ja od strony centrum mam linię drzew na działce sąsiada (wszak Milanówek - miasto ogród z całym dobrodziejstwem), no i przekonanie przełożonego do 400 PLN na samą antenkę... :-)

A co do TPSA, sprawdzam co pół roku od 2 lat. Ostatnia propozycja:

Mamy możliwość podłączenia w ulicy sąsiedniej (równoległa) w odległości 50m od Pana domu, ale musi Pan załatwić z sąsiadem wpisanie do księgi wieczystej służebności na nasz kabel - tzn. możemy wchodzić kiedy chcemy i robić z kablem co chcemy - kopać, ryć, wiercić itp - nie no ubaw miałem po pachy... :-))
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

rkarcz pisze:O tą chodziło?
Tak.
Używane są o wiele tańsze, i zdarzają się dość często na Allegro (w tej chwili nie ma, a za te pieniądze to już lepiej dołożyć 100 zł i kupić dedykowaną pod 1900-2100 MHz wersję t-1900).
rkarcz

Pytanie o późniejsze używanie gdy wejdzie LTE (Plus i Orange chcą chyba to zrobić na 2600 MHz)? No i connector pod Optiona.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

rkarcz pisze:Mamy możliwość podłączenia w ulicy sąsiedniej (równoległa) w odległości 50m od Pana domu, ale musi Pan załatwić z sąsiadem wpisanie do księgi wieczystej służebności na nasz kabel - tzn. możemy wchodzić kiedy chcemy i robić z kablem co chcemy - kopać, ryć, wiercić itp - nie no ubaw miałem po pachy... :-))
A jak sobie inaczej to wyobrażasz ? :rotfl:
Przechodziłem przez to samo - z jednym sąsiadem nie było łatwo, ale ostatecznie zgodził się na poprowadzenie kabla okrężną drogą wzdłuż granicy działki.
I nie jest tak, że mogą robić co chcą i kiedy chcą bez jakiejkolwiek odpowiedzialności, tylko mają doprowadzić teren do stanu sprzed robót - jest to wyraźnie zaznaczone w umowie, którą TP zawiera z właścicielem danej działki.

[ Dodano: 2010-11-11, 14:53 ]
rkarcz pisze:Plus i Orange chcą chyba to zrobić na 2600 MHz
Wszyscy chcą na 2600, tylko skąd tyle pasma wziąć :hyhy:

[ Dodano: 2010-11-11, 14:54 ]
rkarcz pisze: No i connector pod Optiona.
Antena ma złącze Nż, więc konektor musi być Nm-złącze do Optiona (MC-Card?).
rkarcz

Jeżeli chodzi o TPSA to cytowałem co powiedział mi człowiek z firmy zewnętrznej będący na wizji lokalnej. Jeśli chodzi o LTE to może masz jakieś linki do aktualnych nowinek w tym temacie. Bo podejrzewam, że jednak w mojej lokalizacji nikt nic nie poprawi i pozostaje bierne czekanie na LTE. A póki co tą swoją antenę powieszę na jednej rurze z antena od TV, ale antena TV będzie akurat od strony niechcianego BTS'a... :-))) Może to coś da...

A na folijce z conectorem od anteny mam opis:

AD62 SMA-G, a sama antena nie ma żadnej instrukcji opisu, nic.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

rkarcz pisze:Bo podejrzewam, że jednak w mojej lokalizacji nikt nic nie poprawi i pozostaje bierne czekanie na LTE.
LTE od OPEP (Orange, Plus, Era, Play) będzie najwcześniej w 2012 roku. CP może zaproponować coś wcześniej na infrastrukturze Mobyland + CenterNet.
rkarcz

Patryk pisze:[..]Tak.
Używane są o wiele tańsze, i zdarzają się dość często na Allegro (w tej chwili nie ma, a za te pieniądze to już lepiej dołożyć 100 zł i kupić dedykowaną pod 1900-2100 MHz wersję t-1900).
No i na wtorek potrzebuję takiej anteny - mam uruchomienie w Działoszynie i najbliższy UMTS to Orange -8km, lub Plus - 20km. W http://www.pluscom.pl/ mają na pasmo 2,4-2,5. Więc gdzie mogę dostać te dedykowane pod 3G? Przejrzałem trochę NET'a i lipa... :-))) A nie chcę wtopić z tą anteną pod WLAN, bo mi derektor później będzie te 4 stówy wypominał przez 2 lata... :-)) Rozumiem, że ktoś z forumowiczów używał tej pod WLAN jako pod 3G i działa git?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-19, 09:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-19, 09:50 przez rkarcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rkarcz pisze:Więc gdzie mogę dostać te dedykowane pod 3G?
Choćby tu:
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 11619.html
Nie pomagam na PW!
rkarcz

Pytałem raczej o Andrew, bo panelówkę już mam... :-))) A zależy mi na zasięgu 15-20km...

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-19, 09:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-19, 09:42 przez rkarcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rkarcz pisze:Pytałem raczej o Andrew
To tu nie pomogę.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Pytałem raczej o Andrew
Pytaj tu: http://www.pluscom.pl - kiedyś (~2 lata temu) były, po ok. 500 zł.
Może na zamówienie sprowadzą.
Model to 26T-1900.

[ Dodano: 2010-11-19, 11:51 ]
rkarcz pisze:Rozumiem, że ktoś z forumowiczów używał tej pod WLAN jako pod 3G i działa git?
Ja używam (tj. używałem jak jeszcze korzystałem z 3G w domu), instalowałem też kilka sztuk ludziom i nie narzekają.
rkarcz

Patryk pisze: Pytaj tu: http://www.pluscom.pl - kiedyś (~2 lata temu) były, po ok. 500 zł.
Może na zamówienie sprowadzą.
Model to 26T-1900.
Pytałem, niestety nie mają takiej możliwości - czemu? Nie wiem.
Patryk pisze: Ja używam (tj. używałem jak jeszcze korzystałem z 3G w domu), instalowałem też kilka sztuk ludziom i nie narzekają.
No to super. Zresztą, to Ty mi dałeś namiary na tą antenę, więc pewnie wiesz co mówisz. :brawa:
Nie pozostaje nic innego jak zaryzykować. Niestety instalacje, których rozruchy prowadzę są często w takich dziurach zabitych dechami, że szkoda gadać. A lagi z EDGE'a nie pozwalają mi komfortowo zdalnie pracować. Oczywiście miesiąc po rozruchu pojawia się jakaś NEO, ale to dopiero miesiąc po... :-))) A tak pozostaje Globesurfer III + antena. Miałem dookólne tylko żeby wyjść z hali na dach (do 5km w miarę działają), panelowe (z 7 km z dużą ilością przeszkód w miarę, w miarę), ale teraz mam problem bo prawie 10km lub nawet 20 km do BTS'a i klops. Ale jak się sprawdzi pewnie będzie standardowym wyposżeniem na samochodzie moich rozruchowców.. :-))
rkarcz

Zestaw antena Andrew + Option Globesurfer III zainstalowana w Działoszynie, do BTS'a Orange ma jakieś 9 km (Pajęczno). Działa rewelacyjnie. Wstrzelenie się prosto w kierunek sygnału daje -85dB, a odchylenie o 45' powoduje spadek o marne 12dB... :-) Poza tym wszystko wisi na kablu 20m (wq sprzedającego 0,23dB/m). W porównaniu z anteną panelową wskazaną przeze mnie wcześniej jest kolosalna różnica. Używam tego zestawu do ładowania zmian w oprogramowaniu stacji operatorskiej, każdy większy lag powoduje zerwanie transmisji i zamiast ładowania zmian o objętości 10 MB konieczne jest ładowanie np. 200 MB... :-(( Także ta antena to mercedes wśród anten jakby powiedział mój pierwszy kierownik... :-))) Polecam. Mi i moim kolegom z firmy ratuje "życie"...
ODPOWIEDZ