Pomocy E220 nie dziala na UMTS
Moderator: Moderatorzy
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Pomocy E220 nie dziala na UMTS
po wgraniu nowego firmware wgralam przez przypadek dashboard sieci maxis udalo mi sie go wywalic, po sciagnieciu mobile connect dashboard HOST 11.107.05.00.03. od tego czasu strony wyswietlaja sie tylko za pomoca edge. lapie zasieg UMTS-HSDPA a przy okazji mrozu to transfer nawet 500KB/s a normalnie ok 200KB/s 300\kb/s, zasieg taki mam od 3 miesiecy a modem prawie 3 lata. gdy polacze sie na umts-ie nie otwiera mi sie zadna strona wczesniej bylo dobrze, nawet zdegradowalam spowrotem firmware do 11.117.10.00.00. bo myslalam ze to problem nowego firmwaru ale jednak nie .Dodam jeszcze ze modem mial oryginalnie mobile connect i ustawienia sieci tez, teraz po przeinstalowaniu sama wpisywalam te ustawienia ale skoro laczy sie z internetem to w czym problem ,bardzo prosze o pomoc!!!!!!!
You know what they say : once you kill a cow, you gotta make a burger.
Lady Gaga
Lady Gaga
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomocy E220 nie dziala na UMTS
Ja bym na początku obstawiał jakiś problem z siecią. Skoro na EDGE działa dobrze, to na UMTS też powinien działać. Ponieważ to są te same ustawienia. Masz możliwość sprawdzenia jak działa modem w innej lokalizacji, tak aby był zalogowany do innego nodeB?Niunia pisze:teraz po przeinstalowaniu sama wpisywalam te ustawienia ale skoro laczy sie z internetem to w czym problem
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Niunia
- Stały użytkownik forum
No wlasnie nie mam mozliwosci sprawdzenia bo komp jest stacjonarny, ale sprawdzilam modem E1752 i jest to samo a modem jest nowy, czy to mozliwe, zeby byl jakis problem z siecia kiedy odbiera sie zasieg. Dzwonilam tez do biura obslugi ale bystra pani odpowiadala jak biuro automat - "nie mamy tam na mapce zasiegu HSDPA " - wiec nie mozna sie bylo w zaden sposob dogadac.
Lady Gaga
Lady Gaga
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bardzo możliwe. Jeśli dwa modemy mają taki sam problem, to zgłaszaj to dla operatora.Niunia pisze:czy to mozliwe, zeby byl jakis problem z siecia kiedy odbiera sie zasieg.
No to rzeczywiście kiepsko. Być może znajdujesz się za deleko od nodeB. Jego lokalizację możesz znaleźć tu http://mapa.btsearch.pl/ W jakiej odległości od Ciebie znajduje się nadajnik oraz czy są tam jakieś przeszkody?Niunia pisze:nie mamy tam na mapce zasiegu HSDPA
Pozdrawiam YaHooo 

- Niunia
- Stały użytkownik forum
No własnie jest przeszkoda bo od lasu dzieli mnie tylko jezioro, ze strony gdzie jest nadajnik a to będzie w lini prostej ok 5 km miedzy moim domem a nadajnikiem a w srodku las. Ale nie przeszkadzało to do tej pory chybaze przy wietrze ginal UMTS ale za to przy mrozie jest bardzo stabilny i ostatnio przy -17 stopniach transfer siegal max 700KB/s nie chce sie wierzyc
No i jeszcze jedno gdy polacze sie na UMTS-ie to jest odrazu wysylanie a odbierania nie ma.

Lady Gaga
Lady Gaga
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może zwiększyło się obciążenie nodeB i co za tym idzie jego zasięg się zmniejsza.Niunia pisze: Ale nie przeszkadzało to do tej pory chybaze przy wietrze ginal UMTS ale za to przy mrozie jest bardzo stabilny i ostatnio przy -17 stopniach transfer siegal max 700KB/s nie chce sie wierzyc
Jak ja tak miałem, to oznaczało, że była bardzo mocno obciążona sieć, a ja znajdowałem się na skraju zasięgu. Więc niestety za bardzo nie umiem Ci pomóc. Bo według mnie nie masz szans na poprawę...Niunia pisze:No i jeszcze jedno gdy polacze sie na UMTS-ie to jest odrazu wysylanie a odbierania nie ma.
Pozdrawiam YaHooo 

- Niunia
- Stały użytkownik forum
W sumie to jestem na skraju zasięgu, ale mieszkam w okolicy, gdzie nie ma większego miasta dlatego o przeciążeniu nie myślałam zwłaszcza ,że transfer czasem był niebotyczny
a we wsi tylko ja chyba korzystam z internetu, no a w miejscowości gdzie stoi nadajnik 3G nie ma salonu Orange no a ludzie korzystając bardziej z PLAY, który niedawno postawił swój nadajnik w miasteczku obok. Wiec skoro nie ma sklepu operatora ludzie nie interesują sie zbytnio jego usługami. w okolicy jak się powie, że się korzysta z internetu sieciowego to sie pytają ile stron dziennie jest w stanie otworzyć. A tak przy okazji to nie mów mi ze nie mam szans bo 2 dni przepłakałam
A dla mnie to jak dla sportowca kontuzja i zwłaszcza, że na wsi brak alternatywy a ten internet to jak wózek dla niepełnosprawnego - tutaj13 rodzin mieszka, nawet sklepu nie ma
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy, ale jak jednak cos sie zmieni co do zasięgu to nie omieszkam sie pochwalić.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy, ale jak jednak cos sie zmieni co do zasięgu to nie omieszkam sie pochwalić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Niunia, łącznie zmieniany 2 razy.
Lady Gaga
Lady Gaga
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niunia, masz antenę? Masz modem z wyjściem antenowym? E1752 chyba nie ma, a E220 to na pewno.
Skoro niestabilne 3G jest, albo czasem jest to z anteną można działać.
Skoro niestabilne 3G jest, albo czasem jest to z anteną można działać.

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
anoja.michal pisze: to z anteną można działać.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiesz, czasem w takim rejonie, gdzie jeden nodeB obsługuje całe okoliczne wsie, to może być bardziej obciążony niż nodeB w takiej Warszawie, gdzie ich jest znacznie więcej i de facto mniej ludzi jest zalogowanych do takiej stacji w Warszawie.Niunia pisze:mieszkam w okolicy, gdzie nie ma większego miasta dlatego o przeciążeniu nie myślałam
Nie chcę robić Ci nadziei jak nie jestem pewny, że coś da się zdziałaćNiunia pisze:A tak przy okazji to nie mów mi ze nie mam szans bo 2 dni przepłakałam![]()

Nie ma za co, ale jednak najpierw popróbuj to co Ci koledzy wyżej poradziliNiunia pisze:Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy, ale jak jednak cos sie zmieni co do zasięgu to nie omieszkam sie pochwalić.

Pozdrawiam YaHooo 

- Niunia
- Stały użytkownik forum
No własnie od dawna zastanawiam się nad tym strychem, tylko gdzies mi wpadło w ucho, że przedłużki muszą być odpowiednie ponieważ powodują stratę sygnału. No a modem mam przy oknie zawieszony i w lato wystarczyło go na zewnatrz wystawić i już sie zasięg poprawiał.
[ Dodano: 2010-12-18, 10:46 ]
[ Dodano: 2010-12-18, 10:52 ]
Czy jest sens w moim przypadku kupowac to urządzenie?
[ Dodano: 2010-12-18, 10:46 ]
własnie E1752 nie ma ale E220 ma pod pokrywką otwór i jest tam cos co baaardzo przypomina wejscie antenowe, tylko że nie można anteny dostać z takim konektorem. Jedną już kupiłam w pospiechu u sprzedawcy, który twierdził że pasuje do E220 no i teraz leży ona w pudełku bo nie pasuje. Pisałam maile do sklepu, który zajmuje sie sprzedażą anten, konektorów i nie ma końcówki do tego modemu. Zastanawiam sie teraz nad konektorem indukcyjnym ale boję się zaryzykować.ja.michal pisze:Masz modem z wyjściem antenowym?

[ Dodano: 2010-12-18, 10:52 ]
że tak zapytam - czy router służy jeszcze do czegos oprócz rozdzielania na kilka komputerów, bo zupełnie się na tym nie znam i wiem tylko z reklam jak wyglądaguteq pisze:albo wpiąć go w router

Lady Gaga
Lady Gaga
- guteq
To dotyczy w szczególności kabli antenowych, ale maksymalna długość kabli USB też jest ograniczona do kilku-kilkunastu metrow. Konkretnych wartości nie podam bo sam nie sprawdzałem, ale może mógłby podpowiedzieć ktoś z Kolegów kto sprawdzał to praktycznie ma swoim modemie ?Niunia pisze:przedłużki muszą być odpowiednie ponieważ powodują stratę sygnału
To niestety jest złącze serwisowe - było o tym w wielu wątkach na forum, m.in. tu i tu. Ewentualnie przeszukaj forum na frazę "E220 złącze serwisowe".Niunia pisze:E220 ma pod pokrywką otwór i jest tam cos co baaardzo przypomina wejscie antenowe
Nie wiem czy nie szkoda pieniędzy... Konektory indukcyjne nie są specjalnie tanie, a efekty ich działania też pozostawiają trochę do życzenia.Niunia pisze:Zastanawiam sie teraz nad konektorem indukcyjnym
Myślę że lepiej byłoby kupić na Allegro najtańszy modem ze złączem anteny zewnętrznej, np. Huawei E156 albo E160 (lub znieco lepszych: E122, E176, E169).
Służy właśnie do rozdzielania, ale "przy okazji" daje możliwość wystawienia modemu (razem z routerem) tam, gdzie jest lepszy poziom sygnału i podłączenia komputera bezprzewodowo (WiFi) albo kablem Ethernet (LAN) który może być dużo dłuższy (do 100 m) niż przedłużka USB albo kabel antenowy.Niunia pisze:czy router służy jeszcze do czegos oprócz rozdzielania na kilka komputerów
Jeśli wszystkie inne sposoby uzyskania stabilnego 3G zawiodą (przedłużki USB, konektory itp.), to zastosowania dobrej anteny panelowej + krótkiego konektorka antenowego + modemu ze złączem antenowym wpiętego bezpośrednio w router + połączenia routera do komputera kablem Ethernet powinno zagwarantować sukcesNiunia pisze:Czy jest sens w moim przypadku kupowac to urządzenie?

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Niunia
- Stały użytkownik forum
A wracając do tematu to jednak wina sieci, ponieważ na laptopie pożyczonym wystąpił ten sam problem z UMTS, ale jak to możliwe że sieć jest obciążona non stop 24 na dobę ?
[ Dodano: 2010-12-18, 19:31 ]
Co myslisz o tym routerze http://allegro.pl/router-dla-modem-huaw ... 87994.html , czy może cos polecasz ?

[ Dodano: 2010-12-18, 19:31 ]
Co myslisz o tym routerze http://allegro.pl/router-dla-modem-huaw ... 87994.html , czy może cos polecasz ?
Lady Gaga
Lady Gaga
- guteq
Zmiana zasięgu u Ciebie nie musi być spowodowana obciążeniem... możliwe że operator z jakiegoś powodu zmienił konfigurację stacji bazowej z której korzystałaś - trudno zgadywać. Zobacz na mapie BTSearch z której stacji bazowej korzystałaś i w jakiej ona jest odległości od Ciebie, może to da nam jakiś pogląd na sprawę.Niunia pisze:A wracając do tematu to jednak wina sieci, ponieważ na laptopie pożyczonym wystąpił ten sam problem z UMTS, ale jak to możliwe że sieć jest obciążona non stop 24 na dobę ?![]()
Ja sam nie używałem, ale opinie na forum są raczej pozytywne - router jest tani i działa jak powinienNiunia pisze:Co myslisz o tym routerze (link do TP-LINK TL-MR 3220) czy może cos polecasz ?

Mała rada: przed wydaniem pieniędzy, zanim kupisz router, antenę i wszelkie te sprzęty, to przejdź się z telefonem UMTS z Orange po okolicy swojego domu (w stronę najbliższej stacji bazowej UMTS Orange) i zobacz gdzie się pojawia zasięg 3G. Jeśli daleko od Ciebie, np. kilka kilometrów, to może się okazać że szkoda wysiłku i wydatków i trzeba będzie pomyśleć o innym dostępie do internetu np. o CDMA.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Szczerze to w srodku lasu
jak jestem na spacerze to odkryłam 3 miejsca gdzie jest w telefonie 3G ok 1 km od domu to bylo przypadkiem bo akurat ktos dzwonił, ale moja siostra w SE W995 ma 3G w 2 miejscach u mnie w domu. Co do CDMA to na mapie pokazuje ,że cała okolica jest w zasięgu ale dzis w BOK Orange gosć powiedział ,że jest bardzo słaby.
[ Dodano: 2010-12-18, 23:05 ]

[ Dodano: 2010-12-18, 23:05 ]
hmm a co to znaczy ?guteq pisze: możliwe że operator z jakiegoś powodu zmienił konfigurację stacji bazowej z której korzystałaś

Lady Gaga
Lady Gaga
- guteq
No to nie jest źleNiunia pisze:3G w 2 miejscach u mnie w domu

Zawsze można wziąć Freedom Pro na próbę i się przekonać jak to jest z tym CDMA w Twojej okolicy.Niunia pisze:Co do CDMA to na mapie pokazuje ,że cała okolica jest w zasięgu ale dzis w BOK Orange gosć powiedział ,że jest bardzo słaby.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam pytanie związane z UMTS-emYaHooo pisze:Jak ja tak miałem, to oznaczało, że była bardzo mocno obciążona sieć, a ja znajdowałem się na skraju zasięgu. Więc niestety za bardzo nie umiem Ci pomóc. Bo według mnie nie masz szans na poprawę...
Mamy osobę która ma dobry sygnał oraz znajduje się powiedzmy 7 km od stacji bazowej "na górce" i ma np. -93dBm oraz osobę która korzysta z tego samego sektora ale już w mieście około 1km od stacji bazowej. Z powodu zabudowania ma -100dBm to która osoba będzie bardziej poszkodowana jeśli stacja bazowa będzie obciążona przy założeniu że mają takie same modemy i jest 1 stacja bazowa?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
aadach, upraszczając to pewnie ta ze słabszym sygnałem (-100dBm - i tak już słaby). Jak jest słaby sygnał i obciążenie stacji rośnie to może zachodzić zjawisko "kurczenia się" zasięgu stacji.
- Niunia
- Stały użytkownik forum
To jak ? myslicie, że tak z dnia na dzień zrobiło się tłoczno. Przepraszam może to z mojej strony już uciążliwe, ale ja po prostu muszę być optymistką inaczej niedałoby się tu żyć. Wczoraj utknęłam w zaspie, ale jechał dobry człowiek i mnie wyciągnął także cuda się zdarzają a tak na poważnie to chyba jeszcze pomysle o tym CDMA na próbę 

Lady Gaga
Lady Gaga
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możliwe. Może też zmienili ustawienia sieci. Może coś za mocno zmarzło i się skurczyło i nie działa jak trzeba?Niunia pisze:To jak ? myslicie, że tak z dnia na dzień zrobiło się tłoczno.

-
- Początkujący użytkownik forum
Czyli rozumiem że ważniejsza jest siła niż odległość od stacji bazowej?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
aadach, ogólnie tak. Jakość połączenia gra rolę.
Czasem stacje są ustawiane w extended range. Duńskie sieci na Bornholmie są tak ustawione, żeby w morze siały, żeby telefony w kutrach działały. Ale to w GSM 900MHz.
Chodzi mi o zobrazowanie, że nie zasięg zawsze gra rolę.
[ Dodano: 2010-12-18, 23:48 ]
P.S.
Niunia, coś Ci chyba miga na pasku na górze.
Czasem stacje są ustawiane w extended range. Duńskie sieci na Bornholmie są tak ustawione, żeby w morze siały, żeby telefony w kutrach działały. Ale to w GSM 900MHz.
Chodzi mi o zobrazowanie, że nie zasięg zawsze gra rolę.
[ Dodano: 2010-12-18, 23:48 ]
P.S.
Niunia, coś Ci chyba miga na pasku na górze.

- Niunia
- Stały użytkownik forum
W sumie to dzień po tym jak 3-ci raz z rzędu przekroczyłam limit o ponad 4 GB.ja.michal pisze:Może też zmienili ustawienia sieci

Lady Gaga
Lady Gaga
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale jest jeszcze taka sprawa, że jak bardzo mocno wzrośnie obciążenie komórki to nodeB może nie pozwolić się zalogować dalszym użytkownikom. Wtedy to będzie bardziej poszkodowany ten z mocniejszym zasięgiem. Tak więc to jest nieco skomplikowana sprawa i dość trudna do przewidzeniaja.michal pisze:aadach, upraszczając to pewnie ta ze słabszym sygnałem (-100dBm - i tak już słaby). Jak jest słaby sygnał i obciążenie stacji rośnie to może zachodzić zjawisko "kurczenia się" zasięgu stacji.

Nie no aż w tak spiskowe teorie nie wierzę. Jednak być może coś przestawili. Ale jeszcze jedno. Pisałaś chyba, że zasięg 3G pojawił się u Ciebie 3 miesiące temu. Zatem to być może stacja została odpalona testowo? Za jakiś czas zasięg może powrócić, albo jeśli testy nie wypadły pomyślnie, to nie będzie zasięgu dalej.Niunia pisze:W sumie to dzień po tym jak 3-ci raz z rzędu przekroczyłam limit o ponad 4 GB.![]()
Pozdrawiam YaHooo 

- Niunia
- Stały użytkownik forum
Tak tylko ja przestawiłam komputer pod okno 3 mies. temu i dopiero to odkryłam bo wcale nie szukałam. A zasięg 3G był juz od ponad roku bo jeżdziłam z siostrą z laptopem w tamte okolice posciagać to i owo tylko nie myslalam że sięga aż do mnieYaHooo pisze:Pisałaś chyba, że zasięg 3G pojawił się u Ciebie 3 miesiące temu

Lady Gaga
Lady Gaga
- guteq
Tak podsumowując wszystkie sposoby, to masz takie możliwości:Niunia pisze:To jak ? myslicie, że tak z dnia na dzień zrobiło się tłoczno? (...) tak na poważnie to chyba jeszcze pomysle o tym CDMA na próbę
1) sprawdzić czy w tych miejscach w domu, gdzie telefon łapie 3G, modem da radę się zalogować (podepnij modem do laptopa, przełącz go w tryb "Tylko 3G/UMTS" i daj mu 5-10- minut w każdym z miejsc z 3G. I raczej sprawdzaj na E1752 niż na E220...)
Jeśli nic z tego i nie dopadniesz 3 G nigdzie, to do wyboru:
2) albo weź na próbę CDMA (jeśli zamówisz przez Internet i odeślesz w ciągu 10 dni to nie zapłacisz nic poza kosztami przesyłki. Jeśli zamówisz w salonie to masz 30 dni na testowanie ale Orange nie zwróci kosztu aktywacji 69 zł)
3) albo kup na Allegro najtańszy modem z wejściem antenowym (byle nie ZTE!) + konektor, podłącz do anteny (pisałaś, że antenę już masz, tak?) i wystaw antenę za okno albo - jeszcze lepiej - na dach.
POWODZENIA!

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Własnie nie wiem czy o to ci chodzi, ale normalnie zaloguję się jest uwierzytelnianie..itd tylko zadna strona sie nie wyswietla.guteq pisze:modem da radę się zalogować
Czemu ?guteq pisze:I raczej sprawdzaj na E1752 niż na E220...)
No i reasumując własnie opracowuję podobny plan działania jak w twojej podpowiedzi

Lady Gaga
Lady Gaga
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dzieje się tak od razu? Bo może modem się zawiesza po przejściu z HSDPA na UMTS? To akurat jest bardzo znana sytuacja.Niunia pisze:Własnie nie wiem czy o to ci chodzi, ale normalnie zaloguję się jest uwierzytelnianie..itd tylko zadna strona sie nie wyswietla.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na Huawei.YaHooo pisze: To akurat jest bardzo znana sytuacja.

- Niunia
- Stały użytkownik forum
W sumie to on wiecznie przełaczał sie pomiedzy UMTS a HSDPA w zaleznosci od tego czy to była strona, czy sciągałam plik - wtedy był HSDPA. No i nigdy nie było tego zacięcia, co teraz. Postaram się przeczekać, to problem może sam się rozwiąże.
Lady Gaga
Lady Gaga