Zasięg -> Orange business everywhere

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mamula59
Początkujący użytkownik forum

Zasięg -> Orange business everywhere

Post autor: mamula59 »

Witam serdecznie,
posiadam Orange business everywhere, mieszkam w miejscowości Meszna obok Bielska Biełej. Zasięg, ktory odbieram to EDGE w 60-90% i chiałbym się dowiedzieć w jaki sposób odbierać UMTS. Posiadam antene z mojego starego internetu bezprzewodowego BabuYaga 2,4 GHz, 14 dBi, moze sie ona do czegoś przydac?? Ma kabelek z takim samym wejsciem jak ta mała antenka od modemu. Bardzo prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam Sebastian
cysio
Stały użytkownik forum

Re: Zasięg -> Orange business everywhere

Post autor: cysio »

Anteny wifi na pasmo 2,4ghz nie dzialaja na pasmo 2,1ghz.

Zasieg BE jest tragiczny , mieszkajac w Łodzi nie mam umts :( a era i plus tu gdzie mieszkam ma.... Ale i tak lepiej bo cale centrum jest pokryte (mapa z poczatka roku).

Mozesz sprobowac na allegro dokupic antene koszt ~60zl , ale mi tam nic nie pomogla w sprawie umts.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Cysio , tak samo mogę napisać zasięg BE jest super mieszkając w Katowicach mam go na full i obejmuje wkoło wiele miast...
Co to za ocena Łódź a Bielsko przecież wiesz ,że to zależy od lokalizacji a nie operatora.
mamula59

Jeśli odbieram sygnał EDGE w 99% z tej malej antenki co jest dodatkiem do modemu to czy mam mozliwość złapać UMTS??
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

No pewnie że TAK, pod warunkiem, że będziesz w zasięgu sieci UMTS. Najbliższy nadajnik sieci Orange w tym standardzie znajduje się w Tychach.
A jego zasięg to max 15 km.
Warunek drugi: musisz mieć modem obsługujący UMTS albo telefon z takowym systemem.

Podsumowując: w Tychach i z modemem UMTS możesz korzystać z tej technologii.

Na dzień dzisiejszy to PLUS ma nadajniki UMTS w Bielsku Białej. Przy dobrej antenie kierunkowej jest szansa złapania zasięgu.
mamula59

a jaka antene kierunkowa polecacie do tego mojego sprzetu??
ODPOWIEDZ