Modem w systemach Inteligentnego Budynku

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kankn
Początkujący użytkownik forum

Modem w systemach Inteligentnego Budynku

Post autor: kankn »

Witam,

Byłem niedawno na szkoleniu w firmie z branży inteligentnych budynków. Używali modemów gsm do wysyłania/odbierania sms i dzwonienia.

Jestem ciekaw na jakiej zasadzie działa integracja modemu z takim systemem. Pewnie zależy to od urządzenia, ale czy trzeba pisać osobny software do obsługi każdego modemu? Czy oprogramowanie modemów umożliwia łatwą współpracę z innymi systemami? A może są modemy, którymi można by sterować na zasadzie wejść cyfrowych (przypuszczam że funkcjonalność była by kiepska)?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem w systemach Inteligentnego Budynku

Post autor: key »

Nie pomagam na PW.
kankn
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kankn »

Tzn należało by napisać soft, który za pomocą komend AT wydawał by polecenia modemowi? A jak wygląda sytuacja z odbieraniem informacji z modemu? Też na tej zasadzie? Wystarczy też do obsługi sms? Jestem troszkę zielony w tych sprawach, ale zaciekawiło mnie to ;)

Co do samego IB. Może ktoś siedzi w temacie? Na ile można polegać na komunikacji z takim systemem przez telefon - modem gsm? Na ile jest to niezawodne? Zakładając że nie będzie problemów z operatorem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kankn pisze:należało by napisać soft, który za pomocą komend AT wydawał by polecenia modemowi?
Tak.
kankn pisze:A jak wygląda sytuacja z odbieraniem informacji z modemu?
Program musi odpytywać modem np. co kilka sekund o odebrany SMS.
kankn pisze:Na ile można polegać na komunikacji z takim systemem przez telefon - modem gsm?
Na tyle ile są niezawodne modemy/telefony/zasilanie itp.

Inna opcja to użyć zamiast SMSów trybu GPRS (moduł pracuje jako modem a program komunikuje się po IP jak każde łącze internetowe).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ