Tani modem do Playa na PCMCIA

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Tani modem do Playa na PCMCIA

Post autor: guteq »

A propos Optionów to w dobrej cenie znalazłem takiego Optiona GTmax HSPA, simlocka zdejmiesz za 25-30 zł i będziesz miał fajny modem z HSUPA, którego nie będziesz musiał nawet wyjmować z laptopa, bo po schowaniu antenki wystaje ze slotu max pół centymetra :)
To bardzo dobry, szybki i stabilny modem, soft Optiona też jest niezły (nawet jeśli modem miałby jakiś soft Ery to łatwo go zdebrandować - sam to przetrenowałem na swoim GTmaxie :ok: )
Pozdro,
GutEQ
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Kupiłem w końcu starter z Orange Free na kartę na próbę to raz, a dwa, że wyjeżdżam na święta a bez internetu nie wytrzymam.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego gdzie Plus osiąga 3Mbps, Play osiąga 1Mbps Orange w mieszkaniu łapie mi HSPA po czym od razu rozłącza i przechodzi na 2G a na balkonie utrzymuje co prawda połączenie ale pobieranie jest 5kbps (wolniej niż EDGE, przypominam że połączenie HSPA)? Czy ta sieć jest naprawdę taka do kitu? Do dziś nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe w ponad 200tys mieście.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego gdzie Plus osiąga 3Mbps, Play osiąga 1Mbps
Plus a Play to inne sieci (Play Online działa tylko na zasięgu Play 3G). Play również limituje maksymalną prędkość ściągania do 1Mbps niezależnie od technologii (hsdpa, hspa, hspa+).
Maciek764 pisze: Orange w mieszkaniu łapie mi HSPA po czym od razu rozłącza i przechodzi na 2G a na balkonie utrzymuje co prawda połączenie ale pobieranie jest 5kbps (wolniej niż EDGE, przypominam że połączenie HSPA)?
Słaby sygnał 3G i Node B odrzuca takie połączenie albo spycha na koniec kolejki do obsłużenia.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Plus a Play to inne sieci (Play Online działa tylko na zasięgu Play 3G). Play również limituje maksymalną prędkość ściągania do 1Mbps niezależnie od technologii (hsdpa, hspa, hspa+).
Wiem, podałem dla porównania bo z obu operatorów na terenie mojego miasta mogę być zadowolony. Zmieniłem konfigurację bo jest trochę inna w Orange niż w Plusie i prędkości już są ok, ale sygnał dalej słaby. Amatorka jakaś... Pozostaje mieć nadzieje że w miejscu gdzie jadę będzie ok.
ODPOWIEDZ