Internet, stacjonarny i laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
inso
Początkujący użytkownik forum

Internet, stacjonarny i laptop

Post autor: inso »

Witam. Pytałem, szukałem i dalej nie mam pewności co do niczego. Mam nadzieję, że w końcu na tym forum znajdę rozwiązanie problemu.
Mam modem Sagem fast800 połączony kablami z siecią telefoniczną (?) i komputerem stacjonarnym, neostrada tp. Chciałbym z tego samego internetu korzystać na laptopie znajdującym się w innym pomieszczeniu.
Parametry laptopa wzięte z jakiejś strony:
:: Łączność
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet (10/100/1000MBit), Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (bg), jest Bluetooth
Chciałbym wiedzieć jaki konkretnie kupić router, a także wiedzieć w jaki sposób będzie on się łączył z internetem, komputerem (jakie kable, czy będą one w zestawie z routerem, czy będę musiał dokupywać, czy może wystarczą te którymi komputer łączyłem z modemem) i bezprzewodowo z laptopem (komputer stacjonarny będzie mógł być wyłączony, a ja wciąż będę mógł się łączyć z routerem? jak to w ogóle działa, jakieś klucze?). Czy modem Sagem nie będzie już potrzebny?
Nie znam się na tym kompletnie, ale chcę mieć pewność że po zakupie danego routera będę mógł korzystać z dotychczasowej neostrady 2Mb/s na dwóch komputerach, a nie jednym. Dlatego proszę kogoś kto się zna, o podanie jakiegoś modelu routera, dostępnego na allegro, w nie za wysokiej cenie i wytłumaczenie jak i za pomocą czego będzie on się łączył z komputerem stacjonarnym i laptopem.

Z góry serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet, stacjonarny i laptop

Post autor: wojteks »

inso pisze:Chciałbym wiedzieć jaki konkretnie kupić router
Powiedzmy Tp-Link TD-W8901, Linksys WAG54G2 czy inny router z modemem ADSL Annex A.
inso pisze:a także wiedzieć w jaki sposób będzie on się łączył z internetem, komputerem
Odłączasz posiadany modem, w to miejsce podłączasz router, konfigurujesz user/hasło itp wg dostępnych opisów dla neostrady. Komputer możesz podłączyć kablem ethernet lub po WiFi (tak samo laptop). Każdy komputer może łączyć się niezależnie z internetem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ