Problemy z iPlusem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problemy z iPlusem
Witam! iPlusa mam od kwietnia 06 i przez pierwsze dwa-trzy miesiące nie sprawiał problemów. Natomiast później zaczęła się cała seria problemów i utrudnień ze strony Plus GSM. Połączenie było kilkakrotnie zrywane, przychodziły mi sms-y, że prędkość transmisji została obniżona, po kilka razy w miesiącu. Dzwoniłem cały czas na infolinię plusa, wysyłałem reklamacje lecz plus nie przyznawał się do winy i nic nie potrafił zrobić. Teraz ilość problemów się zmniejszyła, ale i tak występują m.in. to, że plus bezpodstawnie zmniejsza mi prędkość łącza, ponieważ "przekroczyłem limit", ale w tym jest problem, że ani razu go nie przekroczyłem, a oni mi go zmniejszają. Ja mam GPRS u siebie i prędkość wynosi w porywach 5 kB/s, a jak zmniejszą to 2-3. Ale po przeczytaniu kilku wątków na tym forum, dotyczących podłączenia anten pomyślałem, że warto taka założyć, tylko nie wiem jaki konkretny model. W mojej okolicy (mieszkam w Kruszowie/k. Tuszyna/k. Łodzi) w odległości ok. 10 km jest jakiś nadajnik z EDGE. Mam modem NetBox I. Jeżeli możecie to odpiszcie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Problemy z iPlusem
Przenoszę na Anteny i problemy z zasięgiem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Widzę tu na forum, że łączycie się Dial-up, bez użycia aplikacji (w mojej sytuacji jest to iPlus Manager). Fakt, bo jest to niezbyt dobra aplikacja (gdy miałem stary komputer, tzn 3-letni, bardzo spowalniał pracę, lecz teraz gdy mam nowego już mi to nie przeszkadza), ale chciałbym ja czymś zastąpić. Piszecie również o jakimś Terminalu. Próbowałem zrobić tak, jak pisaliście, lecz nic mi nie wyszło, bo nie wiem w jaki sposób dostosować to do iPlusa.
-
- Użytkownik forum
Piszecie również coś o jakimś NetMonitorze, którego ściągnąłem, ale on podaje tylko aktualny transfer i ilość pobranych Mb. A wam chodzi o to, aby ten program był na telefonie, aby coś znaleźć. POMÓŻCIE, ponieważ ja nie orientuje się w komórkowym internecie!!! 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A próbowałeś z programem @pogara?Do sprawdzania ilości pobranych danych służy między innymi NetMeter.NetMonitor służy do sprawdzenia z jakiej technologi przesyłu danych możesz skorzystać i tak naprawdę nadaje sie tylko do komórek, Nokii.
Pomyśl nad anteną kierunkową.Na Allegro <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> coś dla siebie znajdziesz.
Co do cięcia transferu to my forumowicze możemy ci wierzyć tylko na słowo że go nie przekraczasz a jaka jest prawda sam wiesz.Pamiętaj że żadna mapa zasięgu nie jest podstawą do reklamacji.
Dziwie się że zanim wziołeś iPlusa nie sprawdziłeś który operator ma lepsze warunki z zasięgiem i nie potestowałeś.
Pomyśl nad anteną kierunkową.Na Allegro <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> coś dla siebie znajdziesz.
Co do cięcia transferu to my forumowicze możemy ci wierzyć tylko na słowo że go nie przekraczasz a jaka jest prawda sam wiesz.Pamiętaj że żadna mapa zasięgu nie jest podstawą do reklamacji.
Dziwie się że zanim wziołeś iPlusa nie sprawdziłeś który operator ma lepsze warunki z zasięgiem i nie potestowałeś.
-
- Użytkownik forum
Jak decydowałem się na iPlusa myślałem, że wszystko będzie super i było, ale tylko parę miesięcy. A później mnie plus zaczął wkurzać. A co do tego limitu, to go nie przekroczyłem, bo mierzyłem iPlus Manager, NetLimiter i NetMeter, i ani razu nie został przekroczony limit. DZisiaj z tą sprawa dzwoniłem do 601101101 i powiedzieli żebym złożył reklamację. Tyle, że ja juz w niejednej sprawie składałem reklamację i nic z tego nie wynikło. W jednej poprosiłem żeby z własnej woli zerwali umowę, lecz odpowiedź była taka, jak zawsze, czyli NIE. Zastanawiam się nawet żeby zgłosić sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jakie miałeś transfery.Może coś ci siedzi w kompie i szkodzi.Jeśli naprawdę nie przekroczyłeś limitu to może nadajnik z którego korzystałeś jest bardziej obciążony i dlatego słaby transfer.Przyczyny mogą byc naprawdę rózne.Masz NetBox czy NetBox 2.wszystko będzie super i było, ale tylko parę miesięcy
Dodam że Plus ma słabiej rozwiniety zasięg EDGE niż inni operatorzy.
Umowę możesz tylko sam zerwac.
Ja proponuję zrobić cesję.Przepisać na kogoś.Daj ogłoszenie na forum w dziale OGŁOSZENIA.
-
- Użytkownik forum
Komputer jest czysty, a z tego nadajnika korzysta raczej mało osób, dlatego chcę założyć antenę (myślę o modelu ATK 20), ale jak rozmawiałem z kolesiem z biura iPlusa mówił, że to nie prawda, że te anteny na taką odległość działają, a przecież ten nadajnik z EDGE jest o jakieś 10 km oddalony, więc już sam nie wiem co robić. Mam pierwszy model NetBox-a, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem anteny z taką wtyczka, jaka tam jest, czyli SMA. A co do tej cesji, to nie wiem czy ktoś zechce tak zrobić, bo ja bym się zgodził na coś takiego.
Może znacie jakieś inne firmy, które oferują bezprzewodowy internet w województwie łódzkim, żeby w okolicach Tuszyna, Kruszowa był jeszcze zasięg (jestem oddalony od Łodzi jakieś 20 km). Jeżeli tak, to proszę o linki tu na forum, albo na gg (7469693). Z góry dzięki.
Może znacie jakieś inne firmy, które oferują bezprzewodowy internet w województwie łódzkim, żeby w okolicach Tuszyna, Kruszowa był jeszcze zasięg (jestem oddalony od Łodzi jakieś 20 km). Jeżeli tak, to proszę o linki tu na forum, albo na gg (7469693). Z góry dzięki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zacząłeś dwa tematy o tym samym. Jeśli antena nie pomoże będziemy badać sprawę dalej, ale w innym dziale. Ten temat zamykam.